Βεντέτα Τσίπρα – Ραχόι στη σκιά του Σαμαρά

Την έντονη αντίδραση της Μαδρίτης και της Λισαβόνας προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας - Ο Τσίπρας εκτιμά ότι για τους επόμενους μήνες θα βρίσκει τις δύο χώρες απέναντί του και πιθανόν με πολύ άγριες και προσβλητικές συμπεριφορές

Την επιθετική στάση του Μαριάνο Ραχόι έναντι της Ελλάδας στην προ εικοσαημέρου σύνοδο κορυφής, αλλά και την σκληρή αντίσταση που προέβαλε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Κίντος στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, αντιδρώντας στην επίτευξη συμφωνίας, δύσκολα θα τις ξεχάσει, αλλά και θα τις συγχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.   

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας το Σάββατο από την ΚΕ κατά των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση από Μαδρίτη και Λισαβόνα, αλλά και την ανταπάντηση της Αθήνας, φαίνεται ότι προήλθε ακριβώς από αυτή τη στάση της Ισπανίας, αλλά και της Πορτογαλίας, που επίσης ήταν στην ίδια γραμμή.

Πλέον ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ίβηρες διαμορφώνεται κλίμα βεντέτας, με απρόβλεπτες συνέπειες στους κόλπους της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία να κάνει να επικρίνει τη στάση Ισπανίας και Πορτογαλίας και μάλιστα στην ίδια ομιλία, που περιείχε και σοβαρές καταγγελίες για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, έναντι της διαπραγμάτευσης του τελευταίων εβδομάδων. Πιστεύει ακράδαντα ότι ειδικά με τη δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σε πλήρη συνεννόηση, από την προεκλογική περίοδο κιόλας όταν ο κ. Ραχόι επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να ναυαγήσει η διαπραγμάτευση που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους. Εκτιμά ότι η κοινή στρατηγική Σαμαρά – Ραχόι, αλλά και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κοέλιο, είναι να ηττηθούν οι αριστερές δυνάμεις, που είναι ισχυρές στις τρεις χώρες, ειδικά στις δύο πρώτες και η προβολή εναλλακτικής λύσης για τον ευρωπαϊκό νότο, σε σύγκρουση με τη συνταγή της λιτότητας.

Κρίσιμο σημείο σε αυτή τη στρατηγική είναι προφανώς η αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ώστε να πληγεί και το κίνημα των Podemos στην Ισπανία, το οποίο απειλεί να κερδίσει την εξουσία από τη δεξιά στις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Προφανώς είναι ζωτικής σημασίας και για τον Ραχόι η έκβαση της ελληνικής προσπάθειας: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει και εδραιωθεί στη διακυβέρνηση, τότε οι Podemos αποκτούν νέα δυναμική, η ισπανική δεξιά θα έχει την τύχη της ΝΔ και ο Ραχόι του Σαμαρά. Αντιθέτως εάν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ισπανική δεξιά μπορεί να ελπίζει σε αναστροφή των πραγμάτων.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει αυτή τη σχέση των συγκοινωνούντων δοχείων και εκτιμά ότι για τους επόμενους μήνες θα βρίσκει τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους απέναντί του και πιθανόν με πολύ άγριες και προσβλητικές συμπεριφορές. Και προσπαθεί να στείλει μήνυμα προς κάθε πλευρά, ποντάροντας ίσως και στις εσωτερικές αντιδράσεις στις χώρες αυτές, για τη στάση των κυβερνήσεών τους. Τους καταλογίζει δηλαδή μεταξύ άλλων ότι βάζουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από την κρίσιμη προσπάθεια να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ίβηρες ήταν πιο γερμανόφιλοι ακόμη κι από τους παραδοσιακούς δορυφόρους του Βερολίνου στον ευρωπαϊκό βορρά.
 
Σημειωτέον ότι στις δηλώσεις Τσίπρα απάντησε η Μαδρίτη δια του Ραχόι, ο οποίος ζήτησε σοβαρότητα, αλλά και μέσω κυβερνητικού διαβήματος στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να επανέλθει με σκληρή ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων».
 
Επίθεση κατά Ραχόι στο ισπανικό Twitter
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισημαίνουν ότι υπήρξε επίθεση στον Ραχόι από τους Ισπανούς μέσω Twitter.

Συγκεκριμένα σε tweet του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δηλώνει ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό. Δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τις αθετήσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς», για να δεχθεί εν συνεχεία καταιγισμό από οργισμένες απαντήσεις.

Οι αντιδράσεις ξεκινούν από το μετριοπαθές «η ριζοσπαστική αριστερά κυβερνά δύο μέρες και προσπαθείτε να την κατηγορήσετε για όλες τις καταστροφές που έκαναν οι συνέταιροί σας» και φθάνει στο «διεφθαρμένε παλιάτσο αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της εσείς θα πέσετε».

Το πιο χαρακτηριστικό ωστόσο μήνυμα είναι αυτό που λέει «γιατί δεν το βουλώνεις;» (por que no te callas?) που ήταν και η διάσημη ατάκα του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, στον ηγέτη της Βενεζουέλας Τσάβεζ, όταν ο τελευταίος είχε επιτεθεί λεκτικά στον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας Θαπατέρο.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων είναι επιθετικές έναντι του Ραχόι δεν λείπουν και κάποια μεμονωμένα μηνύματα που κατηγορούν την Ελλάδα για το ότι «όλη η Ευρώπη τη χρηματοδοτεί και αυτή δεν πληρώνει» και αναρωτιούνται για το «ποιοι είναι οι σκοποί της».

Πολλά μηνύματα, επίσης, αναφέρονται σε θέματα της Ισπανίας, όπως ήταν η χρηματοδότηση της προβληματικής τράπεζας Bankia. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr