Σακελλαρίδης: Το ταμειακό πρόβλημα το κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ - Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους έχοντες και κατέχοντες 

Την άποψη ότι το ταμειακό πρόβλημα ενόψει των πληρωμών του Μαρτίου η κυβέρνηση το κληρονόμησε και «δεν προέκυψε ξαφνικά» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι «υπήρχε ταμειακό έλλειμμα ύψους περίπου 4 δισ. για τον Μάρτιο».

Παράλληλα στις δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά90,1 ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε σίγουρος ότι «δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα θα πληρωθούν όλες οι οφειλές στο χρόνο τους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου αλλά προφανώς και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα και με τους πιστωτές ούτε και στο εσωτερικό της χώρας».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του τετραμήνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα ανοιχτό που πιστεύουμε ότι θα έχει θετική έκβαση». 

Για το ενδεχόμενο να λάβει κάποια μέτρα που πιθανόν να συμπεριλαμβάνονταν και στο προηγούμενο μνημόνιο ο κ. Σακελλαρίδης παρέπεμψε στην τελευταία απόφαση του Eurogroup η οποία «δεν έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς το προηγούμενο πρόγραμμα, δεν έλεγε δηλαδή ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τις ουρές τις οποίες άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το μνημόνιο. Αυτό που έλεγε είναι ότι πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε αυτό το τετράμηνο μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης  οι οποίες ήταν αυτές που περιλαμβάνονταν στην ουσία στην λίστα που έστειλε ο κ.Βαρουφάκης. Κανένας δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς και να ολοκληρώσει το προηγούμενο πρόγραμμα , αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο διαφωνίας και για αυτό δεν βγήκε κοινή απόφαση στο πρώτο και στο δεύτερο Eurogroup επομένως και η αξιοπιστία των εταίρων κρίνεται από τις αποφάσεις  τις κοινές τις οποίες έχουμε λάβει  και κατά πόσο αυτές θα εφαρμοστούν ή όχι». 

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα και όταν θα είναι έτοιμη, η κυβέρνηση θα πάρει και τη γνώμη των δανειστών ώστε όλα να γίνουν σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο.

«Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με την προηγούμενη είναι ότι εμείς είμαστε σε θέση να νομοθετούμε οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών και η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη επεξεργάζονται την αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους έχοντες και κατέχοντες για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες

Εξέφρασε, τέλος, την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον υπουργό Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι επιτελεί το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Διαβάστε τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης: 

Το ζητούμενο είναι να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, όποτε υπάρχουν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας να υπάρχει εκείνη τη στιγμή το ρευστό έτσι ώστε να αποπληρώνονται αυτές οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις. Αυτό κάνει η ελληνική Κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της. Γνωρίζουμε ότι ο Μάρτης είναι ένας δύσκολος μήνας, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας, άλλωστε και ο κ. Χαρδούβελης σε μια συνέντευξη του την Δευτέρα, το παραδέχθηκε ότι γνώριζαν και αυτοί ότι υπήρχε ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους περίπου 4.5 δις. για τον Μάρτιο, είναι μια κατάσταση που την έχουμε κληρονομήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν προέκυψε ξαφνικά το πρόβλημα αυτό. Ήταν γνωστό. Η ελληνική Κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο βρίσκει τρόπους ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου. Θα πληρωθούν όλες οι οφειλές στο χρόνο τους, ώστε να εξασφαλιστεί το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, αλλά και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα ούτε με τους πιστωτές, ούτε στο εσωτερικό της χώρας. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως έχει δεσμευθεί στη συμφωνία που πέτυχε στο Eurogroup, να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν τη σφραγίδα της ελληνικής Κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο δεσμεύτηκε να κάνει και οι εταίροι από τη δική τους την πλευρά θα κάνουν αυτό το οποίο δεσμεύτηκαν να κάνουν προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται από την απόφαση του Eurogroup, την οποία έχει συνδιαμορφώσει και δεν δεσμεύεται για κάτι παραπάνω από αυτό. Η τελευταία απόφαση δεν έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς το προηγούμενο πρόγραμμα, ότι πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε σχέση με το Μνημόνιο. 

Η Κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία εισροής χρημάτων στα ταμεία του δημοσίου, μέσα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό δεν είναι κάτι, που γίνεται για πρώτη φορά. Είναι πρακτικές, που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσχέρειες στη ρευστότητα. 

Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με την προηγούμενη είναι ότι εμείς χαράσσουμε τη δική μας στρατηγική και χαράσσουμε τη δική μας πολιτική. Εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι νομοθετούμε. Όποιος έχει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, να βάλει θετικές νότες, έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά αυτά τα νομοσχέδια, δεν θα πούμε όχι.  

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι ότι θα φέρουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο όταν αυτό θα είναι έτοιμο. Ένα φορολογικό Νομοσχέδιο αντικαθίσταται από ένα άλλο φορολογικό Νομοσχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει κενό.  Το υπουργείο Οικονομικών και η κα Βαλαβάνη συγκεκριμένα, η οποία είανι υπεύθυνη για  τα έσοδα, επεξεργάζονται νομοσχέδιο για τη φορολογία του πλούτου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα αντικαταστήσει και τον ΕΝΦΙΑ. Έχουν ήδη αρχίσει και λειτουργούν οι αρμόδιες ομάδες μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, να προετοιμάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Βαρουφάκη, η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ότι επιτελεί τον ρόλο του ως υπουργός Οικονομικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ίδιο έκανε και στο  προηγούμενο χρονικό διάστημα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το ίδιο κάνει και σήμερα και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr