Σαμαράς: Όχι σε συνέδριο, αν θέλετε αμφισβητήστε με

«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη» - Έκτακτο συνέδριο ζητούν Κυρ. Μητσοτάκης, Κακλαμάνης και Μπακογιάννη - Κικίλιας: Θέλουμε μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που να κερδίζει τον πόλεμο;

«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Με την φράση αυτή, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια περί διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μάλιστα, προκάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες εάν έχουν αντίθετη άποψη να ζητήσουν την εκκίνηση των διαδικασιών στο κόμμα. 

Ο κύριος Σαμαράς απορρίπτει και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ' αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η ενότητά τους είναι εύθραυστη και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, κάθε τόσο κλαίγεται ότι εμείς υλοποιούμε, τάχα, το σενάριο», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους ανατρέψουμε. Εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν».

Σε άλλο σημείο ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλυθούν οι ίδιοι και για να διαλύσουν τη χώρα, αφού διαλύσουν εμάς» και παρότι απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίες» που είπε ότι διακινούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «τους προκαλεί φόβο μια ενωμένη και μάχιμη ΝΔ» και το «δείχνουν κάθε μέρα με το παραλήρημα εναντίον μας».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΝΔ δεν πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο είναι επειδή «τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».

«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». 

Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Επικριτικός στην ομιλία του ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υιοθέτησε το αίτημα περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, είπε ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Θέμα έκτακτου συνεδρίου έθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο υιοθέτησε εν πολλοίς την άποψη του πρόεδρου του κόμματος, λέγοντας ότι όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το θέσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Υπέρ της άποψης Σαμαρά ότι δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση τάχθηκε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, καθώς όπως είπε, «όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα κόμματα, προς τα εκεί κατευθύνονται». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ασχολείται με τα εσωτερικά», καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει». 

Κατά των ομαδοποιήσεων τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει «να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά, που να κερδίζει τον πόλεμο;» και πρόσθεσε «επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες: Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς».

Κατά την άποψη του κ. Κικίλια «οι προσωπικές ατζέντες οδηγούν σε αδιέξοδα τα κόμματα». Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ πάντως ο πρώην υπουργός τόνισε: «Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και ορισμένα «θερμά» επεισόδια όπως εκείνο ανάμεσα στην πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τον καραμανλικό βουλευτή Γιώργο Βλάχο, ο οποίος νωρίτερα είχε ασκήσει έντονη κριτική στην ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε κ έναν καλό λόγο είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ασημακοπούλου. 

«Μας βρήκατε εδώ» απάντησε ο Γιώργος Βλάχος.  

«Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ» επανήλθε η κυρία Ασημακοπούλου. Η ίδια ήταν αιχμηρή και έναντι του αιτήματος για παραίτηση του κ. Σαμαρά που είχε θέσει νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θύμισε παλαιότερη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι παραιτήθηκε μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 1993.

Υπέρ εκτάκτου συνεδρίου 16 από τους 51 ομιλητές 
Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ 16 από τους 51 βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, τάχθηκαν υπέρ της σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ. 

Θέμα ηγεσίας έθεσε κατά την ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι όταν έχαναν εκλογές, παραιτούντο γιατί ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του έργου τους, υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης». Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου «για να συζητηθούν τα πάντα». 

Επίσης, κατά της ανακίνησης ζητήματος διαδοχής τάχθηκε και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν έχουν παραιτηθεί όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ που έχασαν εκλογές, αναφέροντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985 και τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2000. 

Υπέρ του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ΕΛΚ Γ. Ντολ, σύμφωνα με την οποία, ο κύριος Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών. 

Με ιδιαίτερη ένταση έθεσαν το θέμα του τακτικού συνεδρίου οι πρώην υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Και οι δύο, που κατατάσσονταν στους λεγόμενους «δελφίνους», ήταν οξείς στις εκφράσεις τους και ζήτησαν τον προσδιορισμό της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για τους «μεγαλοσχήμονες» που «ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς» τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ασκούν κριτική.

«Όποιος θέλει για αρχηγό εδώ είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Στους υποστηρικτές για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου προστέθηκε και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για το αύριο της ΝΔ, διαφωνώντας με την επένδυση στην αριστερή παρένθεση.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να στραφεί η αξιωματική αντιπολίτευση εκ νέου προς τον μεσαίο χώρο και να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από έναν περίκλειστο κύκλο ανθρώπων γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος.



Κικίλιας:  Η δική μας ευθύνη είναι ότι δεν αλλάξαμε νοοτροπία


«Πιστεύω ότι δεν προστατεύσαμε τον λαό, όσο έπρεπε από την παραπλάνηση. Η δική μας ευθύνη είναι ότι δεν αλλάξαμε νοοτροπία.  Πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που κερδίζει τον πόλεμο αφού η κρίσιμη μάζα της εκλέγει κυβερνήσεις; Η ελπίδα είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Αλλά δεν παίζουμε μαζί της. Όταν η ελπίδα δεν βασίζεται στην αλήθεια, πεθαίνει. Όσοι έχουμε φορέσει την φανέλα της Εθνικής μάθαμε να κερδίζουμε. Μάθαμε & να χάνουμε, αλλά & να σηκωνόμαστε αμέσως όρθιοι & να ξαναπολεμάμε»,ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Βασίλης Κικίλιας. 



Χατζηδάκης: Ψύχραιμη ανάλυση της σύνθετης πραγματικότητας, αυτοκριτική, ανανέωση και αξιοπιστία 

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε το πολιτικό σκηνικό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα δεν θα είναι απλή για τον ίδιο, ούτε ακίνδυνη για τον τόπο. Αλλά και ούτε αδιάφορη για τη ΝΔ που πρέπει να είναι το ταχύτερο έτοιμη, αξιόπιστη και συντεταγμένη για να αντιμετωπίσει τις νέες σύγχρονες σύνθετες προκλήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ψύχραιμη ανάλυση της σύνθετης πραγματικότητας, αυτοκριτική, ανανέωση και αξιοπιστία πρέπει να είναι βασικές παράμετροι της πορείας μας».

Εστίασε την κριτική του, πρώτον,  στη διαχρονική στάση της ΝΔ απέναντι στην κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απέναντι στα μνημόνια  «ακολούθησε μία πορεία που μπέρδεψε την εκλογική βάση μας» και, δεύτερον, στα στρατηγικά λάθη που έγιναν μετά τις ευρωεκλογές αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι: «τραβήξαμε χειρόφρενο στις μεταρρυθμίσεις και δώσαμε άλλοθι στην αντιμνημονιακή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», «η βιασύνη να δηλώσουμε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο υπονόμευσε την προσπάθειά μας», «βρίσκω ακατανόητη την άρνησή μας στο debate».

O Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να προχωρήσει η ΝΔ σε συνέδριο το οποίο θα σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Για να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: καταστατικό, οργανωτικό, επικοινωνιακό, ηγετική ομάδα. Επανέλαβε εμφατικά ότι η φυσιογνωμία του κόμματος οριοθετείται από την καραμανλική και φιλελεύθερη παράδοση και ότι η ΝΔ πρέπει να έχει αταλάντευτη στάση απέναντι στο εθνικό καρκίνωμα του λαϊκισμού. Κατέθεσε 6 προτάσεις για να ξαναγίνει η ΝΔ αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική λύση και πιο ελκυστική στο εκλογικό σώμα.

Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Η συνεδρίαση της Κ.Ο. μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας γόνιμης διαδικασίας ειλικρινούς διαλόγου , αυτοκριτικής και διαβούλευσης με τη βάση της παράταξης, δηλαδή με τους πολίτες, έχοντας κύριο στόχο την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνησή της. Ένας διάλογος όμως για να είναι ειλικρινής και γόνιμος πρέπει να είναι θεσμικός, δηλαδή: 

α) να διεξάγεται στα όργανα του κόμματος με ξεκάθαρούς κανόνες Εσωκομματικής Δημοκρατίας και 
β)να είναι πολιτικός, δηλαδή όχι παραπολιτικός ή μικροπολιτικός. 

Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι αυτή τη φορά στα πολιτικά ζητήματα που θα θέσω, να πάρω πολιτικές απαντήσεις και όχι ανώνυμα υβριστικά και συκοφαντικά κείμενα από συγκεκριμένα antiblogs του διαδικτύου, όπου συχνά γράφουν επώνυμοι, προστατεύοντας όμως την ανωνυμία τους. 

Η Ελλάδα για να ξαναβρεί το βηματισμό της προς το μέλλον χρειάζεται δύο ισχυρά πόδια. Μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση που να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και μια πειστική και ισχυρή αντιπολίτευση, που θα διαθέτει τη μεγαλοψυχία να στηρίζει τις σωστές εθνικές αποφάσεις της κυβέρνησης, θα έχει την αξιοπιστία να ασκεί αυστηρή κριτική στις λάθος αποφάσεις και θα εκπέμπει προφανώς στα μάτια του λαού τη φρεσκάδα, την ετοιμότητα και την ισχύ της πειστικής σε ιδέες και πρόσωπα εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Παρ’ ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μόλις απέσπασε ισχυρή λαϊκή εντολή σε μια πολύ δύσκολη εθνική συγκυρία, δε μας πείθει στο ελάχιστο για την ορθότητα του προσανατολισμού της.

Αυτό καθιστά περισσότερο αναγκαία την ύπαρξη γρήγορα μιας ισχυρής, πειστικής και λαϊκά αναβαπτισμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τίθεται λοιπόν ευθέως το ερώτημα: Η Ν.Δ. όπως είναι σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, έχοντας χάσει με 8,5 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της «ακραίας αριστεράς», όπως έλεγαν κάποιοι, διαθέτοντας τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από το 1974, εγκλωβισμένη σε μια περίεργη ακινησία εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της, μπορεί να πείσει κανέναν;

Τι εισπράττετε εσείς κύριοι συνάδελφοι στις εκλογικές σας περιφέρειες; Αν γίνονταν αύριο εκλογές, θα είχαμε την παραμικρή ελπίδα; Τι λένε οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις; Η παράταξη είναι σε αρμονία ή σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα που εισπράττουμε επικοινωνώντας αυτές τις μέρες με τους ψηφοφόρους μας και τις τοπικές κοινωνίες;
Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. 

Αν τα πράγματα λοιπόν θεωρείτε ότι βαίνουν καλώς, τότε βεβαίως η ανατάραξή τους συνιστά «εσωστρέφεια». 

Αν όμως συμμερίζεστε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να βγούμε απ’ την πολιτική ακινησία, να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία και να μπορέσουμε να ξαναεκφράσουμε κυρίαρχα πολιτικά και ιδεολογικά τις δημιουργικές και υγιείς δυνάμεις της πατρίδας μας, τότε η λύση είναι μία: πλήρης λειτουργία της Εσωκομματικής Δημοκρατίας. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο, αλλά και χωρίς ιδιοτέλεια. Χωρίς φθηνές δελφινολογίες αλλά και χωρίς αλαζονικούς μονολόγους. Όσο συζητούμε εδώ μέσα μεταξύ μας και έξω με τη βάση μας, δε χρειάζονται ούτε δείπνα, ούτε συνάξεις. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητούμε ανοιχτά και να αποφασίζουμε δημοκρατικά και κυρίως πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να σεβόμαστε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν αλλά και αυτούς που μας εγκατέλειψαν. Πρέπει να προβληματιστούμε, τι δεν κάναμε καλά; Μόνο η καλοπροαίρετη κριτική και η τολμηρή αυτοκριτική, η επισήμανση λαθών και η ανάληψη ευθυνών απ’ όλους μας θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ταχείας ανασυγκρότησης και της επιτυχούς επανεκκίνησης. 

Κύριε Πρόεδρε, Προσωπικά δε θέλω να σας αδικήσω γιατί γνωρίζω ότι το 2012, παρά την κλονισμένη υγεία σας, σηκώσατε μεγάλο βάρος και παλέψατε με επιμονή και πείσμα για την αποφυγή  της άτακτης χρεοκοπίας  και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Έχετε όμως ποτέ σκεφθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα, αλλά και για την παράταξη αν ήμαστε πιο μετριοπαθείς και εγκρατείς πριν το 2012 στον αντιμνημονιακό μας λόγο και πιο διεκδικητικοί  και ρεαλιστές μετά το 2012 στη σχέση μας  με τους δανειστές και εταίρους; Έχετε σκεφθεί πόσο μας στοίχισε σε κοινοβουλευτική δύναμη, σε πολιτική απήχηση και σε διεθνή αξιοπιστία εκείνη η μετατόπιση;

Βρεθήκαμε στο ιστορικό χαμηλό του 18% και αναγκασθήκαμε να συγκυβερνήσουμε με ένα ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε στο Μνημόνιο, αποκαθάροντάς το απ’ όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος του και αφήνοντάς το να κυριαρχεί μέσα στη διοίκηση. 

Σε μια δύσκολη εθνική και οικονομική συγκυρία, παραδώσαμε τη διαχείριση της σχέσης μας με την Ευρώπη και τον Κόσμο στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Στουρνάρα. 

Κληθήκαμε να εφαρμόσουμε σκληρές, ανάλγητες και συχνά άδικες κοινωνικά πολιτικές που κλόνισαν ακόμα και τον αξιακό κώδικα της παράταξης, απομακρύνοντάς μας από το Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό. Είναι αντιπροσωπευτικά τα παραδείγματα:

Των μικροομολογιούχων, που κλόνισε την αρχή της τραπεζικής πίστης.
Του ΕΝΦΙΑ, που έθιξε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στο σκληρό του πυρήνα. Των οριζόντιων περικοπών και των διακηρυγμένων απολύσεων που κλόνισαν τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού κράτους. Των αυξημένων φόρων και της περιορισμένης ρευστότητας, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το κράτος και την Ε.Ε., που εξαφάνισαν τη δυνατότητα του επιχειρείν.

Ο φανατικός τρόπος που κάποιοι νεοφώτιστοι υπερασπίστηκαν αυτά τα έκτακτα μέτρα δημιούργησε την πεποίθηση της μονιμότητας και μας εγκλώβισε στη συνείδηση των πολιτών σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη και νοοτροπία που μας αποξένωσε απ’ την κοινωνία. 

Πήραμε διαζύγιο απ’ τη μεσαία τάξη και καταστρέψαμε παραδοσιακές αλλά και νέες δυναμικές μας συμμαχίες. Τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ένστολους, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες και τους νέους... Απομακρυνθήκαμε στη δημόσια εικόνα μας απ’ τον αξιακό κώδικα που εδραίωσε στη Ν.Δ. ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, απ’ το ευαγγέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, απ’ τη λογική του μέτρου και της μετριοπάθειας, απ’ την πολιτική του διαλόγου και της εθνικής συμφιλίωσης.

Μιλήσαμε για τη «θεωρία των δύο Άκρων», κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας προς τα αριστερά μας. Διακηρύξαμε πριν να δράσει η δικαιοσύνη, την ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, «ηρωοποιώντας» ή καλύτερα «θυματοποιώντας» ένα χώρο που θα μπορούσαμε να τον έχουμε συνθλίψει ιδεολογικά και πολιτικά και έτσι συμβάλαμε στη δημιουργία ακροδεξιάς στην Ελλάδα (μάλιστα κάποια κορυφαία στελέχη μας στην αρχή, έσπευσαν δημόσια και ενοχικά να διαχωρίσουν του νεοναζί από την άκρα δεξιά). 

Εγκαταλείψαμε την πολιτική του «Μεσαίου Χώρου» και της «Ήπιας Προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή. Προσχωρήσαμε στο «Δόγμα του ΣΟΚ» που επεδίωκε μεταρρυθμίσεις βάζοντας την κοινωνία και το χώρο της εργασίας απέναντι, όταν στο παρελθόν το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μας πλεονέκτημα ήταν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις μαζί με την κοινωνία. 

Τέλος, βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε την έξοδό μας από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, χωρίς προηγουμένως να έχουμε συμφωνήσει το χρόνο και τον τρόπο με τους εταίρους μας, κι έτσι οδηγηθήκαμε σε πρόωρο εκλογικό αδιέξοδο που έφερε στην κυβέρνηση μια λαϊκίστικη, ανέτοιμη και υψηλού ρίσκου Συνισταμένη Παράταξη της Αριστεράς.  

Έτσι, ότι κι αν χτίσαμε με πολύ κόπο μέχρι σήμερα, ό,τι θυσίες έκανε με υπομονή ο ελληνικός λαός, όση εμπιστοσύνη κι αν μας έδειξαν με εγκαρτέρηση οι πολίτες, ό,τι ευκαιρίες κι αν μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι, κινδυνεύουν τώρα να χαθούν, ξαναβάζοντας τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν έχουμε το δικαίωμα πλέον να μένουμε ακίνητοι και να σιωπούμε βολεμένοι, ούτε για την παράταξη, ούτε για την πατρίδα. Οφείλουμε από σήμερα να αποφασίσουμε την έναρξη μιας δημοκρατικής διαδικασίας ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής, ανάληψης ευθυνών, ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει απ’ τη βάση –τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις- και θα καταλήξει σ’ ένα Έκτακτο Συνέδριο, αφήνοντας τον κόσμο μας να εκφραστεί ελεύθερα και να συναποφασίσει. Όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα Έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα.

Σε ένα Έκτακτο Συνέδριο, που θα δικαιούται βάσει των κανόνων Εσωκομματικής Δημοκρατίας να αποφασίσει  για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης. Θα καλεί πίσω όσους έφυγαν ή όσους διώξαμε και θα ζητά απ’ τους πολίτες να πάψουν να είναι οπαδοί και να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Ένα ρόλο που μπορεί να καταστήσει την παράταξή μας εκφραστή ενός Νέου Εθνικού Οράματος, μέσα στο οποίο θα ξαναχωρέσουν τα ατομικά και οικογενειακά όνειρα όλων των Ελλήνων για μια ισχυρή πατρίδα και μια καλύτερη ζωή. 










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr