Σαμαράς: Το θέμα ηγεσίας έκλεισε - Ντόρα: Όχι ακόμη...

Δείτε βίντεο με την αντίδραση της κυρίας Μπακογιάννη, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έκλεισε το ζήτημα της ηγεσίας - Η ίδια επέμεινε για Συνέδριο: «Γιατί το φοβάται ο κ. Σαμαράς; Ή θα βγει πιο ισχυρός ή θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος»

Ζήτημα διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ έθεσε εκ νέου η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο, για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας» εκτίμησε η βουλευτής της ΝΔ, διερωτώμενη: «Γιατί το φοβάται; Ή θα βγει πιο ισχυρός ή θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος».

Οι δηλώσεις της από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής προκάλεσαν αντιδράσεις και μια σημαντική μερίδα από ανθρώπους που παρίσταντο στη συνεδρίαση, την αποδοκίμασαν.

Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, ήταν εκείνοι που χειροκρότησαν την κυρία Μπακογιάννη, η οποία απάντησε στις αποδοκιμασίες ως εξής: «Η ΝΔ δεν μιλάει με κεκράκτες, αλλά με επιχειρήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη διακόπηκε έξι φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, καθώς της φώναζαν, μεταξύ άλλων: «Κατέβα κάτω», «Σε ξέρουμε», «Τι είναι αυτά που λες;», «Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό».

Αυτό που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί και παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι η αντίδραση της κυρίας Μπακογιάννη στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, που είχε προηγηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ακούγεται να λέει ότι έθεσε ο ίδιος το ζήτημα ηγεσίας της ΝΔ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κανείς δεν πήρε το λόγο, για να τον αμφισβητήσει. «Το θέμα έκλεισε» προσθέτει, την ώρα που η κάμερα «συλλαμβάνει» την κυρία Μπακογιάννη να λέει: «Όχι ακόμη».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης έχει αναφερθεί στο ζήτημα συνεδρίου και ηγεσίας, κοιτάει αμήχανα δεξιά-αριστερά...



Επιμένει η Ντόρα
Στην άποψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει λόγο να φοβάται το Συνέδριο της ΝΔ, επανέλαβε με δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας ότι ο εσωκομματικός διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την τακτική της υπονομεύει τις θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού.
 
Αναλυτικότερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η κυρία Μπακογιάννη είχε τον ακόλουθο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:
 
Μπακογιάννη: "Ο εσωκομματικός διάλογος που ξεκίνησε με τη συνεδρίαση της ΚΟ συνεχίζεται σήμερα με την συνεδρίαση της ΠΕ. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο. Είναι παρά πολύ σημαντικό να ακούσουμε τη βάση μας, να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους εκείνους που ψήφισαν και στήριξαν τη ΝΔ έτσι ώστε να μπορέσει η ΝΔ το ταχύτερο δυνατόν να ανασυγκροτηθεί και να εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο.

ΕΡ: Ο κ. Σαμαράς όμως επιμένει και σήμερα ότι ένα έκτακτο συνέδριο θα έβαζε σε τροχιά νοσηρής εσωστρέφειας τη ΝΔ

Μπακογιάννη: "Κοιτάξτε, εγώ δεν πιστεύω ότι ο εσωκομματικός διάλογος είναι εσωστρέφεια. Εγώ πιστεύω αντίθετα ότι είναι δύναμη. Είναι οξυγόνο για τα κόμματα. Για να μπορέσουμε να συζητάμε ανοικτά μεταξύ μας, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα στιγμή όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παίρνει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, είναι δύναμη για την παράταξη. Η παράταξη χρειάζεται σήμερα όλες της τις φωνές, χρειάζεται να ανοίξει σε νέους ανθρώπους, σε νέες γενιές, να ξαναγίνει συνομιλητής των κοινωνικών ομάδων, των ανθρώπων που έχασε και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο όταν δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και κάνει σοβαρά την αυτοκριτική της".

ΕΡ: Σας διέκοψαν κάποιοι;

Μπακογιάννη: "Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ. Εγώ αυτό το οποίο είπα είναι ότι η δύναμη των επιχειρημάτων πάντα κερδίζει και όχι οι προσπάθειες να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο. Ήταν πολλοί λίγοι, ανευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά".

ΕΡ: Ήταν συντονισμένο αυτό που συνέβη κυρία Μπακογιάννη;

Μπακογιάννη: "Τι να σας πω; Δεν ασχολήθηκα".

ΕΡ: Μιλήσατε για ψήφο στο συνέδριο. Επί ποίων θεμάτων;

Μπακογιάννη: "Επί όλων των θεμάτων".

ΕΡ: Και για τον πρόεδρο;

Μπακογιάννη: "Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. Άλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη".

ΕΡ: Πως σχολιάζετε τα περί δημοψηφίσματος που είπε ο κ. Βαρουφάκης;

Μπακογιάννη: "Έχω να πω ότι όταν το άκουσα δεν το πίστευα, έμεινα άφωνη. Αν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη λογική, προσπαθώντας να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μία αλληλεγγύη την οποία δικαιούται, κάνει τεράστιο λάθος και υπονομεύει θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Με τους εταίρους διαλέγεσαι, διαπραγματεύεσαι. Αλλά το να τους πεις ότι εγώ θα κάνω δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα είναι το επιχείρημα το οποίο απλώς τους ενώνει εναντίον σου".

Σάκης Ιωαννίδης: Η παράταξη να πορευθεί στον δρόμο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Εν τω μεταξύ, κατά την τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ζήτησε η παράταξη να πορευθεί στον δρόμο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός που διαχειρίστηκες τις τύχες της χώρας σε περιόδους δύσκολες, σκληρές και απαιτητικές, ένας από τους πιο εργατικούς πρωθυπουργούς, τους πιο απαιτητικούς πρωθυπουργούς και τους πιο αποτελεσματικούς πρωθυπουργούς.

«Όταν κατάλαβε ότι η παράταξη έπρεπε να κάνει μία νέα αρχή και να εκφράσει νέες κοινωνικές δυνάμεις, σηματοδότησε αυτήν του την επιλογή με τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Χαλκιδικής», είπε, σημειώνοντας πως ήταν ένα συνέδριο που «οριοθέτησε αξίες, αρχές και πολιτικές που είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες  και διαχρονικές».

«Αυτός  πρέπει, κατά  την άποψή μου, να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», υπογράμμισε ο  πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο δρόμος λοιπόν είναι μόνο ένας και πρόκειται για έναν «ουσιαστικό, ευρύ και αντιπροσωπευτικό διάλογο  για την αποτίμηση της κυβερνητικής μας θητείας, τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μας φυσιογνωμίας και το κυριότερο: τη διαμόρφωση  ενός νέου αφηγήματος για την Πατρίδα, μέσα στα όργανα του κόμματος».

«Κυρίως, ανοιχτήκαμε στην κοινωνία και στους νέους ανθρώπους και σε μεγάλο βαθμό τους εκφράσαμε», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών στις ηλικίες 18-32, όπου η ΝΔ είχε το δεύτερο καλύτερο ηλικιακό αποτέλεσμα και εμφάνισε αύξηση  έξι ολόκληρων  ποσοστιαίων μονάδων στους φοιτητές και τους σπουδαστές.

«Για να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος, ο κόσμος σταμάτησε να μας ακούει. Και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν μας ακούνε ακόμα περισσότερο και τώρα, την ίδια ώρα δηλαδή που αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική της συγκυβέρνησης», είπε.

«Επειδή σε κάποιους αρέσει να μας εντάσσουν σε στρατόπεδα, οφείλω να καταθέσω το εξής: ΝΑΙ, ανήκω σε στρατόπεδο. Ανήκω στο στρατόπεδο της ΟΝΝΕΔ, του ΔΑΠίτη που μάχεται στα αμφιθέατρα για τις ιδέες του, του απλού Νεοδημοκράτη που αγωνιά για την παράταξή του. Του νέου ανθρώπου που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα του, την οικογένειά του, τους συμπολίτες του. Που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το στρατόπεδο να εντάξετε εμένα και όλους τους ΟΝΝΕΔίτες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, «όσοι φοβούνται τον εσωκομματικό διάλογο και τις εσωκομματικές διαδικασίες  και λένε ότι αυτές πρέπει να πάνε πίσω, δυστυχώς , νομίζω, ότι υπογράφουν την οριστική  ρήξη της Νέας Δημοκρατίας με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση, την οποία ούτε πρέπει να φοβόμαστε και ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να υποτιμάμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr