Γιούνκερ: Δεν υπάρχει πρόοδος - Τσίπρας: Να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα
13.03.2015
16:58
Ο κ. Γιούνκερ πήρε αγκαλιά τον κ. Τσίπρα για να μπουν στη συνάντηση - «Υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη - Εγώ δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει» δήλωσε ο κ. Σουλτς - Συγκροτείται «Task Force» για την ανθρωπιστική κρίση
Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτηρίζεται η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στην Βρυξέλλες αν και τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν. Είχε προηγηθεί σύντομη κοινή δήλωση των δύο αντρών.
«Η Κομισιόν πάντα θέλει να έχει βοηθητικό ρόλο, αν και δεν είναι μείζων παίκτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα, ως προς τις διαπραγματεύσεις σχολίασε πως «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούμε όμως να συμβάλλουμε» σε αυτές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, είπε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, ήρθε η ώρα για συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως «είμαι αισιόδοξος γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας», ενώ σχολίασε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια πήρε αγκαλιά τον κ. Τσίπρα (αυτή τη φορά δεν τον κράτησε από το χέρι) και οι δυο τους μπήκαν στη συνάντηση.
«Η Κομισιόν πάντα θέλει να έχει βοηθητικό ρόλο, αν και δεν είναι μείζων παίκτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα, ως προς τις διαπραγματεύσεις σχολίασε πως «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούμε όμως να συμβάλλουμε» σε αυτές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, είπε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, ήρθε η ώρα για συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως «είμαι αισιόδοξος γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας», ενώ σχολίασε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια πήρε αγκαλιά τον κ. Τσίπρα (αυτή τη φορά δεν τον κράτησε από το χέρι) και οι δυο τους μπήκαν στη συνάντηση.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων που έκαναν ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες:
JEAN CLAUDE JUNCKER: Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά υποδέχομαι για δεύτερη φορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτές είναι συναντήσεις για την ανταλλαγή απόψεων. Ούτως ή άλλως, το κάναμε την περασμένη εβδομάδας αλλά τώρα ήρθε η στιγμή για να έχουμε και μια συνάντηση δια ζώσης.
Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό τα διάφορα θέματα, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θέλει να έχει ένα βοηθητικό ρόλο, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ένας από τους μείζονες παίκτες εδώ.
Θα πρέπει να πω ότι δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος, στο πλαίσιο των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπαθούμε, όμως, να συμβάλουμε, ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος, σε ό, τι αφορά τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Έχω κάνει και θα κάνω προτάσεις στο φίλο μου τον Αλέξη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Απλά να διευκρινίσω ότι δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ήρθε η ώρα για συνεργασία, για το όραμά μας.
Και βεβαίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ευρωπαϊκή και τις ερχόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας με επιτυχή τρόπο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου η οποία ελήφθη στο Eurogroup.
Είμαι αισιόδοξος, διότι συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας και με ανθρώπους που είναι ευρωπαϊστές. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση, ούτως ώστε να βρεθούν σύντομα λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.
Και πιστεύω, βεβαίως, ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πάντα είναι εφικτά.
Συγκροτείται «Task Force» για την ανθρωπιστική κρίση
Μετά τη συνάντηση και τις συγκλίσεις που υπήρξαν, η ελληνική πλευρά -αλλά όχι μόνο αυτή- θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων, που η Ελλάδα δικαιούται. Αυτό άλλωστε θα είναι και το κεντρικό θέμα ενασχόλησης της ομάδας δράσης (Task Force), που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.Επικεφαλής της ομάδας θα είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνομιλεί για το θέμα απευθείας με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Να σημειωθεί ότι τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν απασχόλησαν τα σοβαρά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων.
Όπως αναφέρθηκε, συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.
Η ομάδα δράσης θα συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθούν πόροι από:
- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)
- Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)
- την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)1
- Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)
Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Στελέχη της Κομισιόν, αξίζει να σημειωθεί, επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 1% που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια
Συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς
Λϊγο πριν τις 9:30 ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σεβόμαστε το κομμάτι μας στις δεσμεύσεις και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Είμαι πάντα αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση, που θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων».
«Θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός ούτως ώστε η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη να ξεπεράσουν την κρίση», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σουλτς.
«Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων στόχων με τους εταίρους μας. Οταν έχεις τέτοια ανεργία στους νέους δε μπορείς να μιλάς για μέλλον», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να σταλεί ένα «μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό, όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή αυτών».
Οσον αφορά στην ανεργία και στην αντιμετώπισή της, ιδίως στους νέους,ο κ. Σουλτς είπε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει για την κινητοποίηση και την πρωτοβουλία απασχόλησης για την ανεργία των νέων».
«Ηδη στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα ποσό έξι δισ. ευρώ και δυνατότητα να καταβληθούν κι άλλα για το 2015», συνέχισε, τονίζοντας πως όσο πιο γρήγορα καταρτίσουμε ένα νέο σχέδιο για την ανεργία τόσο το καλύτερο.
Είναι ανάγκη άμεσα «να ξεκινήσει η συζήτηση για την δημιουργία ενός εξειδικευμένου σχεδίου για την ανεργία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Ξεκινήσαμε με την ουσία του προβλήματος στην Ελλάδα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να χτυπήσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με την ανεργία των νέων», σχολίασε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η «ανθρωπιστική κρίση είναι απότοκο των μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα» και πως μέσω παραγωγικής συζήτησης θα ξεκινήσει η παραγωγή ιδεών, για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέμενε από τις Βρυξέλλες συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μέτρα για την απασχόληση και την ανθρωπιστική κρίση.
Από τη συζήτηση με τον κ. Σουλτς επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για επίσπευση του προγράμματος νεανικής απασχόλησης, για ενίσχυση της απορροφητικότητας σχετικών κοινοτικών κονδυλίων, ενώ θα συγκροτηθούν ομάδες για το θέμα. Σε αυτές επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι η υφυπουργός Απασχόλησης Ράνια Αντωνοπούλου και θα συμμετέχουν συνεργάτες του κ. Σουλτς.
Προσδοκίες υπήρχαν, βεβαίως, και από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο κ. Τσίπρας αναμένει ειδικές ρυθμίσεις στο «πακέτο Γιούνκερ» για επενδύσεις και απασχόληση στην Ελλάδα. Κυρίως να μην υπάρχει η υποχρέωση για εθνική συμμετοχή στις δράσεις, ώστε να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην λιμνάζουν εξαιτίας των οικονομικών αδυναμιών της χώρας.
.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr