Οικονομία και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κυπριανού

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν -και τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία- δεν ελήφθησαν μόνο με οικονομικά, αλλά και με πολιτικά, κριτήρια

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, η κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν -και τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία- δεν ελήφθησαν μόνο με οικονομικά, αλλά και με πολιτικά, κριτήρια.



«Οι καταστροφικές αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», υποστήριξε ο γγ του ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της τότε κυπριακής κυβέρνησης Χριστόφια με την τρόικα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η Κύπρος βγαίνει από μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση κρατά απέναντι στην Ελλάδα στάση Τζέκιλ και Χάιντ, με τις διαφορετικές τοποθετήσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα

Α. Κυπριανού: Είχαμε μια πάρα πολύ φιλική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις στη Ελλάδα και την Κύπρο. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ θα επηρεάζουν και άλλες χώρες. Εμείς έχουμε επαναλάβει τη στήριξη μας προς την προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, να ασκήσουμε πολιτικές τέτοιες, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα δίχως να υπάρχουν οι ίδιες σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, επαναλαμβάνω, γιατί θεωρούμε ότι πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ, δυστυχώς, δεν είναι μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά με πολιτικά κριτήρια και επιχειρείται από τους κυρίαρχους κύκλους να επιβληθεί η άποψη τους πάνω σε όλες τις χώρες, σε όλους τους λαούς ανεξαιρέτως. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακουστεί και η διαφορετική άποψη.

Ερώτηση: Το παράδειγμα της Κύπρου το κραδαίνουν ως χαρτί απέναντι στην Ελλάδα. Το συζητήσατε με τον κ. Τσίπρα;

Α. Κυπριανού: Το συζητήσαμε εδώ και μερικά χρόνια αυτό το θέμα με τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της Κύπρου είναι ακριβώς από την αντίθετη πλευρά που πρέπει να ειδωθεί. Οι ευρωπαίοι μας επέβαλαν αποφάσεις οι οποίες έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία. Η κυπριακή οικονομία θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, εάν δεν λαμβάνονταν όλες αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις και οι οποίες εμείς δεν θεωρούμε ότι ήταν αναπόφευκτες, μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποφευχθεί λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της κυβέρνησης Χριστόφια, τότε, με την τρόικα. Για αυτό επαναλαμβάνω ότι τα έχουμε συζητήσει εδώ και μερικά χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα αυτά τα ζητήματα και ναι, μας έχει πει ότι οι πιέσεις που ασκούνται πάνω στην ελληνική κυβέρνηση είναι παρόμοιες, ίσως και μεγαλύτερες, από εκείνες που είχαν ασκηθεί τότε, πάνω στον Δημήτρη Χριστόφια.

Ερώτηση: Η Κύπρος, όμως βγαίνει από το μνημόνιο κ. Κυπριανού.

Α. Κυπριανού: Ξέρετε αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ανέκδοτο που ακούγεται το τελευταίο διάστημα. Η Κύπρος θα φύγει από το μνημόνιο. Τα μνημόνια όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι διάρκειας τριών ετών και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης από τους δανειστές, διότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, στη δική μας την περίπτωση είναι γύρω στο 2030, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και οι αποφάσεις από την ΕΕ – Συνθήκη της Λισσαβόνας και άλλες αποφάσεις – οι οποίες διαμορφώνουν ένα πολύ σφικτό πλαίσιο, που δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε διαφορετικές πολιτικές. Πάρτε ως παράδειγμα την Ιρλανδία. Όλοι την παρουσιάζουν ως χώρα πρότυπο για το πως κατάφερε να βγει από το μνημόνιο και σήμερα να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ας μιλήσουν με τους ιρλανδούς. Γιατί διαδηλώνουν κάθε λίγο στους δρόμους οι ιρλανδοί; Επειδή όντως περνούν πάρα πολύ καλά τώρα που έχουν φύγει από το μνημόνιο; Αντιθέτως οι ίδιοι θεωρούν ότι είτε ήταν σε μνημόνιο, είτε ήταν εκτός μνημονίου, οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται, οι οποίες είναι καταστροφικές για τους λαούς.

Ερώτηση: Η κυπριακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι διαφοροποιείται όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα μέσω του Eurogroup. Η δική σας θέση ποια είναι;

Α. Κυπριανού: Επαναλαμβάνω ότι εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να διαμορφωθούν κάποια περιθώρια χειρισμών από την πλευρά των εθνικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση μας, πρέπει να σας πω, έχει μια προσέγγιση, η οποία είναι μια προσέγγιση Τζέκιλ και Χάιντ. Ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών στα Συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών αλλά και δημόσια, τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι όλων αυτών των προσπαθειών. Αν μου επιτρέπεται να πω, συζητήσαμε με τον κ. Τσίπρα και το θέμα του Κυπριακού. Την ανησυχία μας δηλαδή για τις εξελίξεις όπως είναι διαμορφωμένες, την ανάγκη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σύντομα, αλλά διαπραγματεύσεις οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά βέβαια, όχι μόνο τη σημερινή, όλες, τον ελληνικό λαό γενικότερα, γιατί αποτελεί το βασικότερο μας στήριγμα σε αυτή τη προσπάθεια που καταβάλλουμε για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr