Κρεσέντο ανευθυνότητας από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Φλαμπουράρης: «Το ευρωπαϊκό χρέος είναι αέρας, θα πληρώσουμε με... αέρα» - Λαπαβίτσας: Προτείνει δραχμή, δελτίο σε τρόφιμα και καύσιμα και «να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί»

Νέο κρεσέντο ανευθυνότητας όχι μόνο από στελέχη αλλά και από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται τις τελευταίες ώρες. Παρά τις συστάσεις για αυτοσυγκράτηση, οι νέες δηλώσεις έρχονται να δημιουργήσουν νέα ανησυχία για την επόμενη μέρα καθώς στελέχη και υπουργοί μιλούν ανοιχτά για Grexit αλλά και για μη πληρωμή των υποχρεώσεών μας.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος γελώντας είπε χθες στην «Kαθημερινή της Κυριακής»: «Το χρέος άνω των 10 τρισεκατομμυρίων της Ευρώπης είναι αέρας γι' αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα». Λέει αναλυτικά: «δεν υπάρχει ατύχημα. Πολιτικές αποφάσεις είναι. Δηλαδή, συγγνώμη, τα πάνω από 10 τρισ. που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;». Και συνέχισε: «Αέρας είναι. Γι' αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα!». Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, ακολουθεί μικρή παύση, την κοιτάει και γελάει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild για «ομαλή» αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

«Η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει. Επιπλέον είναι αδύνατον να ευθυγραμμιστούμε με την πολιτική της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος θεωρεί, προφανώς, πως η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι ένα και το αυτό.

«Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο. Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει».

«Η πολιτική λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί».

Σε ερώτηση για το πότε βλέπει να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε: «Σε λίγους μήνες. Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά όταν αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα».

Αναλύοντας την πρόταση που καταθέτει επισημαίνει: «Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατό να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο».

Σήμερα μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, o οικονομολόγος σημείωσε: «Δήλωσα ότι αν χρειαστεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ μπορεί να γίνει με αναίμακτο, συναινετικό και ομαλό τρόπο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση εχθρική, που τη νιώθουμε σε όλα τα επίπεδα, ρευστότητας, χρηματοδότησης. Πρέπει ως χώρα επιτέλους να κάνουμε μια ψύχραιμη συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα».

Προτείνει δραχμή και δελτίο σε τρόφιμα και καύσιμα 

Πάντως, την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο αριστερό αμερικανικό περιοδικό «Jacobin» ο κ. Λαπαβίτσας ανέπτυξε το σχέδιο του για τη μετάβαση στη δραχμή η οποία, όπως εκτίμησε, πρέπει να γίνει είτε με ρήξη είτε με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων.

«Στην πρώτη περίπτωση, της ρήξης, εάν συμβεί τότε αυτό που θα γίνει άμεσα θα είναι μία στάση πληρωμών στο χρέος. Εάν η Ελλάδα προβεί σε στάση πληρωμών του χρέους τότε θα ανοίξει αυτόματα και μία διαδικασία διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.

Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα θα είναι τα άμεσα και για την αντιμετώπιση τους «θα απαιτηθούν μία σειρά από άμεσες ενέργειες», σημείωσε ο κ. Λαπαβίτσας και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ποια είναι αυτά απ' την εμπειρία της Κύπρου, όπου η ίδια η ΕΕ τα επέβαλε. Ξέρουμε ότι η ΕΕ επιτρέπει την επιβολή ελέγχου στη διακίνηση Κεφαλαίων και τα επιβάλει επίσης. Έτσι η κυβέρνηση μας θα χρειαστεί να επιβάλει τέτοιους ελέγχους, όπως επίσης ελέγχους και στην τράπεζες. Εν ολίγοις να κάνουμε ότι έκανε η ΕΕ στην υπόθεση της Κύπρου. Τώρα πόσο θα διαρκέσουν αυτοί οι έλεγχοι και ποιας μορφής θα είναι θα εξαρτηθεί απ' την πρόοδο. Σίγουρα θα διαρκέσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και βέβαια κάποιες μορφές ελέγχου στη διακίνηση Κεφαλαίων θα διατηρηθούν». 

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα το επόμενο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο στόχο της εξόδου απ' το ευρώ είναι και το πιο ...περίεργο: να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες αγορές και τον αντίκτυπο που θα έχει σε αυτές η έξοδος από το ευρώ. Σε αυτές, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγονται τρεις αγορές: ενέργειας -που κατ' ουσίαν σημάνει πετρέλαιο- τρόφιμα και φάρμακα.

Και στις τρεις αγορές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά πως πρέπει να επιβληθούν δελτία στους πολίτες για την πρόσβαση τους.

«Η κατάσταση για την Ελλάδα σε ότι αφορά τα παραπάνω είναι πολύ καλύτερη απ' ότι το 2010 επειδή η χώρα έχει αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ανισορροπιών. Έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να διασφαλίσει εισαγωγές απ' ότι το 2010. Ακόμα και έτσι όμως, θα χρειαστεί ενεργή παρέμβαση σ' αυτές τις τρεις αγορές ώστε οι άνθρωποι που έχουν απόλυτη ανάγκη για φάρμακα και φαγητό να έχουν προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο κάποιοι λένε. Δεν θα είναι μία ευχάριστη περίοδος όμως θα έχει αποτέλεσμα. Στο τέλος όλων, το κόστος για κάποιους μήνες δυσκολιών θα είναι μηδαμινό. Και εάν υπάρξει κάποιος σχεδιασμός τότε το κόστος θα είναι σημαντικά μειωμένο», ανέφερε.

«Συγκεκριμένα μιλάτε για κάποιο δελτίο;», ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε: «Ναι, μιλάμε για μία διαδικασία δελτίων». Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr