Γιατί «μας έπιασαν από το λαιμό» αλλά μας δίνουν και ραντεβού

Εκβιάζουν Κοστέλο και Ντάισελμπλουμ, ενώ η Αθήνα επιμένει σε πολιτικοποίηση του ελληνικού θέματος - Εξετάζεται το αίτημα του πρωθυπουργού για πενταμερή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την ώρα που μεθοδικά σφίγγουν την θηλειά στον λαιμό της Αθήνας. 

Ενώ οι κ.κ. Ντάισενμπλουμ και Κοστέλο ευθυγραμμισμένοι με την γραμμή Σοιμπλε επιχειρούν να σύρουν την Ελλάδα στην αξιολόγηση του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση η κα Ανγκέλα Μέρκελ απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα Βερολίνο Βρυξέλλες και Φρανγκφούρτη εξετάζουν το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι Βρυξέλλες όπως μετέδιδε κοινοτική πηγή εξετάζει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για πενταμερή συνάντηση με την συμμετοχή της κας Μέρκελ, του κ. Ολάντ, του κ. Ντράγκι και του κ. Γιούνκερ. Όπως μετέδιδε το ΑΠΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Τουσκ έκανε ενέργειες για την πραγματοποίηση της συνάντησης. 

Κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι και το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Δευτέρα για το οποίο ο γερμανικός τύπος εντάσσει στο μείγμα πίεσης και αποκλιμάκωσης που συνιστά η πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της κας Μέρκελ ήλθε σε μία στιγμή που οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια και μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για αποκλιμάκωση. Μέχρι τότε το Βερολίνο πάντως επιμένει ότι το κλειδί των διαπραγματεύσεων είναι στα τεχνικά κλιμάκια, κάτι που βέβαια αρνείται η Αθήνα. Η κα Μέρκελ μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της ανέφερε ότι “το Βερολίνο πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες με τη Αθήνα”, πρόσθεσε όμως ότι “η συνάτνηση της Δευρέρας δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση”. 


Την πολιτικοποίηση προκρίνει η Αθήνα 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόσο με την συνάντηση με την κα Μέρκελ όσο και με την πενταμερή που ζήτησε επιδιώκει την πολιτικοποίηση του θέματος. Ο πρωθυπουργός και στις δύο συναντήσεις  θα προσέλθει με αδιαπραγμάτευτη θέση την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων επί τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup και όχι του προηγούμενου μνημονίου και παράλληλα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία.


Πιέσεις και εκβιασμοί 

Χαρακτηριστική των προθέσεων των δανειστών να σύρουν την κυβέρνηση σε μία διαπραγμάτευση όπως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν η χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομμισιόν κ. Ντεκλάν Κοστέλο ο οποίος απαίτησε στην ουσία κάθε νομοθέτημα να έχει την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των θεσμών. Στην ουσία να συνεχιστεί η ίδια ασφυκτική πολιτική επιτήρηση που ασκούσαν και επί των προηγουμένων κυβερνήσεων. Σε επιστολή του στην κυβέρνηση ο κ. Κοστέλο αναφέρεται σε θεωρεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις 100 δόσεις αλλά και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνιστούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την συμφωνία της 20ης Φεβουαρίου. Αναφέρει ο κ.  Κοστέλο: “Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη συμβουλευτική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και την συμμόρφωση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Εάν πράξετε αλλιώς θα θεωρηθεί ότι προχωρείτε σε μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου». Για την κυβέρνηση η επιστολή συνιστά ευθεία απόπειρα πολιτικού εκβιασμού. 

Στην ίδια γραμμή του πολιτικού εκβιασμού κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε συνέντευξή του σε ολλανδικό Μέσο Ενημέρωσης  έκανε λόγο για σενάριο Κύπρου, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit.  Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο και πρόσθεσε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια όπως το παράδειγμα της Κύπρου. 

Σε άλλη γραμμή κινήθηκε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη αναφέρει ότι "Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις”.  Παρομοίως ο επικεφαλής του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ενώ σημειώνει ότι οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr