Λιλλήκας: Επιφυλάξεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

«Η Τουρκία θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, επιθετική και επεκτατική» είπε ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» εκφράζοντας τον φόβο ότι η «επανέναρξη των συνομιλιών θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες προς την ελληνική πλευρά

Τις επιφυλάξεις του ως προς την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Λιλλήκας, έγινε «μία εκτίμηση της κατάστασης του κυπριακού προβλήματος, της ενδεχόμενης επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, εκτιμώντας και τις δυσκολίες που υπάρχουν δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας για να μπορέσει να υπάρξει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού στις δεδομένες συνθήκες».

Όπως ο ίδιος είπε στον κ. Κοτζιά, «η Τουρκία θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, επιθετική και επεκτατική», εκφράζοντας τον φόβο ότι η «επανέναρξη των συνομιλιών θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες προς την ελληνική πλευρά, δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα και η Κύπρος από οικονομικής πλευράς- κάτι που μας καθιστά ευάλωτους σε πιέσεις και εκβιασμούς- αλλά και με δεδομένη και την αμερικανική πολιτική, η οποία κάθε φορά που θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα δώρα και τα αντίδωρα που προσφέρει στην Άγκυρα είναι στο Kυπριακό».

«Φοβάμαι», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί δεν θα είναι προς την Τουρκία αλλά πάνω στην ελληνική πλευρά για να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο».

Στον υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε, όπως είπε, τη βασική αρχή που διέπει την προσέγγιση του στις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, «ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα γιατί είναι το φυσικό της στήριγμα αλλά και η Ελλάδα χρειάζεται μια ελεύθερη Κύπρο γιατί το μέλλον είναι αλληλένδετο», ενώ του παρέδωσε και αντίγραφο της στρατηγικής που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του με αφορμή το ενδεχόμενο μιας νέας στρατηγικής.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να τεθούν για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν θα πρέπει να επανέλθει ούτε το Μπαρμπαρόσα αλλά ούτε νέα ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι μολονότι «είχε προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ικανοποιούσε ένα από τα αιτήματα της Άγκυρας, που ήταν η συζήτηση στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών του ζητήματος των υδρογονανθράκων -κάτι με το οποίο εμείς διαφωνήσαμε γιατί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί να μετατραπεί σε διακοινοτικό ζήτημα- την επόμενη μέρα ακριβώς έγραψε η Τουρκία τη νέα ΝΟΤΑΜ».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα δοθεί από την Τουρκία «καμία εγγύηση εκτός κι αν εμείς δεσμευτούμε ότι δεν θα επανέλθει η (ιταλική εταιρεία) ΕΝΙ για να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα και διασυνδεθεί τελικά η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με τη λύση του Κυπριακού, καθιστώντας έτσι όμηρο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της καλής θέλησης της Τουρκίας στην πραγματικότητα».

«Εγώ λέω» κατέληξε «ότι πρέπει να υπάρξουν σαφέστατες διαβεβαιώσεις απο πλευράς Τουρκίας και εγγυήσεις ότι δεν θα εκδώσει νέα ΝΟΤΑΜ και δεν θα επανέλθει το Μπαρμπαρόσα. Από την άλλη, θεωρώ ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν διαπραγματεύεται το μέλλον του όταν είναι γονατισμένο. Και η Κύπρος και η Ελλάδα σήμερα είμαστε γονατισμένοι οικονομικά και ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς. Πρέπει πρώτα να σταθούμε στα πόδια μας, να επανακτήσουμε την κυριαρχία μας για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr