ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η πρόταση Εξεταστικής για τα μνημόνια και Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά, Βενιζέλο
ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η πρόταση Εξεταστικής για τα μνημόνια και Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά, Βενιζέλο
Δεν διερευνά πιθανά ποινικά αδικήματα πολιτικών προσώπων - Επί της αρχής η πρόταση ζητά έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια
UPD:
166
ΣΧΟΛΙΑ
Η πρόταση σύστασης Εξεταστικής επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων» κατατέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από το γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετρασέλιδο κείμενο υπογράφεται από τους 162 βουλευτές των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:
31/03/2015
Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετρασέλιδο κείμενο υπογράφεται από τους 162 βουλευτές των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:
31/03/2015
Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων
(σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ.2 Σ και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
Τον Μάιο 2010 υπογράφηκε η πρώτη δανειακή σύμβαση – συνδεδεμένη με το πρώτο Μνημόνιο κατανόησης (MoU) - μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία. Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει η υπογραφή δεύτερης Δανειακής Σύμβασης που συνοδευόταν από νέο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συνέχιζε και βάθαινε την πολιτική της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών έχει γίνει σαφές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει.
Μετά από πέντε χρόνια επιτήρησης και Μνημονίων η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι δραματική. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ από 127,1% το 2009, το ποσοστό ανεργίας στο 27% από 9,5% το 2009, έχει καταργηθεί κάθε προστασία των εργαζομένων μέσω της συνολικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί και την κοινωνία μαστίζει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, απόλυτα συνδεδεμένη με την πιο μακροχρόνια ύφεση σε καιρό ειρήνης. Μέχρι την μεγάλη πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015, η δημοκρατία και οι θεσμοί είχαν δεχθεί μέγιστη και συστηματική υποβάθμιση, μέσα από τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, την παράκαμψη του Κοινοβουλίου, τη νομοθέτηση υπέρ της διαπλοκής και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, την παράδοση δημόσιων αγαθών και περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με εργαλείο την εσωτερική υποτίμηση που οδήγησε εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε η δημοκρατία και καταστρατηγήθηκαν και παραβιάσθηκαν βάναυσα τα ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Η εξεταστική επιτροπή της οποίας τη συγκρότηση ζητούμε οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές πρέπει να διερευνήσει τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει:
1. την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της (ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική κλπ).
2. την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης.
3. την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
4. την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ
Στο πλαίσιο των ερευνών η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει και να αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και κάθε διαθέσιμο στοιχείο που περιέχεται στις δικογραφίες που έχουν κατά την προηγούμενη πενταετία διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σχετίζονται με τα ανωτέρω υπό διερεύνηση θέματα.
Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.
Θεωρούμε χρέος μας να ενεργήσουμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές- επιθυμεί και δικαιούται: ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και την ίδια τη Δημοκρατία.
Με αυτό ακριβώς το πνεύμα και για αυτούς τους λόγους, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144επ. του Κανονισμού της Βουλής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.
Τι είχε αποφασίσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Σε έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει την επίσπευση του νομοθετικού έργου, ώστε να πείσει η κυβέρνηση τους εταίρους για την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει τα μέτρα που υπόσχεται άμεσα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ετέθη και το ζήτημα της κατάθεσης πρότασης προκειμένου να συσταθει εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς μνημονίου.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δήλωσε πως θα «διερευνηθεί η περίοδος υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης αλλα και κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής των μνημονίων».
Πρόσθεσε πως η πρόταση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα της πλειοψηφία των πολιτών να «φωτιστούν» «οι συνθήκες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την ζωή των ελλήνων». Τόνισε ωστόσο πως «δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.
Η πρόταση για την Εξεταστική κατατέθηκε σήμερα και θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα. Αφορά τέσσερις συγκεκριμένες περιόδους, που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2009 και καταλήγουν στο τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή μένει εκτός κάδρου Εξεταστικής
Η πρόταση για Εξεταστική δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Επί της αρχής η πρόταση ζητά έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στα Μνημόνια και αναζήτηση πιθανών πολιτικών ευθυνών. Εάν από τα ευρήματα προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Πιο αναλυτικά, το «διά ταύτα» της πρότασης ζητά έρευνα για τις εξής περιόδους:
- Οκτώβριος 2009 με Μάιο 2010. Πρόκειται για την περίοδο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν στο Καστελόριζο και στην ανακοίνωση της ένταξης της χώρας σε μηχανισμό στήριξης στο ΔΝΤ και στην υπογραφή της 1ης δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου
- Μάιος 2010 με Νοέμβριος 2011 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της 2ης Δανειακής Σύμβασης
- Νοέμβριος 2011 με Μάιο 2012. Η έρευνα θα εξετάσει τους όρους του PSI και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου
- Μάιος 2012 και εντεύθεν δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση
Η συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής
Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο διευθυντής της ΚΟ Χρήστος Αθανασίου
και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θανάσης
Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη, έρχεται έπειτα από τις πληροφορίες ότι η
ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς συμφωνία,
μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group.Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και να μιλούν για αμοιβαία πρόθεση συμφωνίας.
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι συνεδριάσεις στο Brussels
Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη
συμφωνίας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους και έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και για αυτό, αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Μάλιστα, υπογραμμίζουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, «στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας».
UPD:
166
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα