Σαμαράς προς Τσίπρα: Σας περιμένει Ανακριτική, αν πάτε τη χώρα στα βράχια

«Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον διάδοχό του - Σφοδρή σύγκρουση για τις Κάννες και την παρ ́ ολίγον πρωθυπουργοποίηση του Γεράσιμου Αρσένη

Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με Ανακριτική Επιτροπή.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε με σφοδρότητα το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και ειδικά τη χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε και συμπίπτει με την προσπάθεια. 

Ο κ. Σαμαράς, εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους το κόμμα του, το οποίο κατέθεσε δική του χωριστή πρόταση, αποφάσισε να μην ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, λέγοντας:

*Πρώτον, διότι η εισηγητική έκθεση της πρότασης, όπως είπε. «δεν μας επιτρέπει να την ψηφίσουμε», καθώς «στήνει απλά ένα “κατηγορητήριο” κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μάλιστα τη στιγμή που εσείς βρίσκεστε σε εφιαλτικά αδιέξοδα». 

*Δεύτερον, διότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΝΔ. 

*Και τρίτον, γιατί, όπως είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «διαλέξατε τη χειρότερη στιγμή. Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο στη χώρα, σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες».

Στρεφόμενος, μάλιστα, προσωπικά προς τον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Εσείς κ. Τσίπρα, στείλατε επιστολή έξω και περιγράφετε τη δεινή θέση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή φτιάχνετε Εξεταστικές Επιτροπές. “Των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε”. Ενώ το σπίτι μας καίγεται, εσείς τραγουδάτε! Αυτό θα μας πουν οι πολίτες. Και θα έχουν δίκιο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντιπρότεινε Εξεταστική Επιτροπή με άλλο σκεπτικό, επιμένοντας ότι η Εξεταστική να συγκροτηθεί «αφού υπάρξει νέα Συμφωνία» με τους εταίρους της χώρας, «σε δύο-τρείς μήνες», όπως είπε. «Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να είναι ενωμένη, εσείς με αυτήν την Εξεταστική να λειτουργείτε διχαστικά», τόνισε.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Γιατί, αν δεν υπάρξει νέα Συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, τότε να το ξέρετε: Άλλη Επιτροπή, Ανακριτική Επιτροπή αυτή τη φορά, θα κάνουμε: Για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια! Καταλαβαινόμαστε νομίζω».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Κάντε όσες εξεταστικές Επιτροπές θέλετε. Καμιά δεν μας αγγίζει. Αλλά, όπως πάτε, να ξέρετε ότι μια νέα εξεταστική Επιτροπή, πράγματι θα χρειαστεί: Για την έξοδο από το Μνημόνιο που ματαιώσατε. Για το πιστωτικό γεγονός που φέρνετε πιο κοντά και ελπίζουμε, τελικά, να μη συμβεί για το καλό του τόπου. Και για το νέο Μνημόνιο, όπως και να το λέτε, στο οποίο οδηγείτε». Και είχε συμπληρώσει: «Εμείς τη χώρα προσπαθούμε να σώσουμε. Δεν ασχολούμαστε μαζί σας. Αλλά να θυμάστε: Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα».


Προσπάθεια κάλυψης του Κ. Καραμανλή

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κόμματος του να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 1981. «Γιατί τότε η χώρα είχε ελάχιστο χρέος. Και μετά, όσο το χρέος της χώρας μεγάλωνε, κάθε κυβέρνηση ήταν δέσμια των υποχρεώσεων που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάθε κυβέρνηση, με το που αναλάμβανε, έπρεπε να πληρώνει τα “σπασμένα” των προηγούμενων». 

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό στην περίοδο 2004-2009», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καλύψει την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή. Και να υπερασπιστεί αυτόν την προσπάθεια υποστήριξε ότι «το 90% και πλέον των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν τότε, οφείλονταν σε δαπάνες που είχαν προαποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρωνε η χώρα τόκους από χρέος που προϋπήρχε, πλήρωνε εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από πριν, πλήρωνε οφειλές στα Ταμεία από πριν».

Πάντως, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι «δεν ήταν το Μνημόνιο που έφερε την κρίση. Ήταν η κρίση που έφερε τα Μνημόνια. Η κρίση υπερχρέωσης της χώρας. Η κρίση του παραγωγικού μοντέλου και αποβιομηχάνισης της οικονομίας».


Η πρόταση για τον Γεράσιμο Αρσένη

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε και στη δευτερολογία του κ. Σαμαρά, ο οποίος αντιδρώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011, εμπλέκοντας και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις διαδικασίες διαδοχής του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον Λουκά Παπαδήμο. 

Λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και κλήθηκε να συζητήσει έναν κατάλογο με περισσότερα ονόμματα υποψήφιων πρωθυπουργών, αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει ως πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, κάτι που, όπως διευκρινίστηκε, ωστόσο, έγινε αργότερα και αφορούσε την επόμενη κυβερνητική αλλαγή όταν αντί του κ. Παπαδήμου ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμένος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr