Γιατί πήγαν Παυλόπουλος-Τσίπρας στην Επιτροπή της Ζωής για το χρέος

Δέκτες ευρωπαϊκής ανησυχίας έγιναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός - Ο αρχηγός του ελληνικού κράτους έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την απόφαση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Αποτέλεσμα προβληματισμού και ανησυχίας που εκφράστηκε παρασκηνιακά από διεθνείς εταίρους της χώρας, ήταν η παρουσία, το περασμένο Σάββατο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το χρέος που συγκρότησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με αφορμή τον πολιτικό θόρυβο που προκλήθηκε, εξαιτίας και του γεγονότος ότι δεν εκλήθησαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση εκπρόσωποι των κομμάτων, πηγές της Προεδρίας διευκρινίζουν ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν είχε γνώση του καταλόγου των προσκεκλημένων του Προεδρείου της Βουλής και πόσοι και ποιοι εξ αυτών ανταποκρίθηκαν.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι τόσο ο αρχηγός του κράτους όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι μαζί προσήλθαν και μαζί αποχώρησαν από τον χώρο της εκδήλωσης, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, νωρίτερα «είχαν γίνει δέκτες προβληματισμού και απορίας από παράγοντες του εξωτερικού για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας συγκρότησης της συγκεκριμένης Επιτροπής».

Αυτόν τον προβληματισμό για το «πού  το πάει η Πρόεδρος της Βουλής και τί προοιωνίζεται η πρωτοβουλία της», ο οποίος, κατά πληροφορίες, εκφράστηκε «απ΄ έξω», θέλησε –σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου- να διασκεδάσει ο κ. Παυλόπουλος. Και αυτό ακριβώς «ξεκαθάρισε»,  όπως λένε συνεργάτες του, απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο τόσο δια της απαντητικής επιστολής όσο και μέσω της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, παρέπεμψε στο περιεχόμενο της ομιλίας του, όπου ρητά αναφέρεται ότι η παρουσία του στην εκδήλωση στόχευε στην «αποτελεσματική υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».   

Προσηλωμένοι στην Ευρώπη


«Το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει η Επιτροπή», είχε αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, «συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει, χωρίς τούτο να θίγει, καθόλου, τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».

Επίσης σε άλλο σημείο είχε τονίσει με έμφαση ότι «η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό», εξηγώντας: «Είναι δηλαδή αυστηρά προσηλωμένη στον προσανατολισμό της ως χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και εργάζεται άοκνα, μέσα σε αυτές τις τεράστιες δυσκολίες, να συμβάλλει θετικά και όχι να δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της Ευρωζώνης. Αλλά μιας Ευρωζώνης που πρέπει να καταστεί πλήρης οικονομική και νομισματική ένωση και όχι μόνο νομισματική». 

«Άρα, εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση και των υποχρεώσεών μας και, βεβαίως, της ευρωπαϊκής ιδεολογίας την οποία υπηρετούμε χρόνια ολόκληρα, πέρα και έξω από τις επιμέρους πολιτικές μας διαφορές» πρόσθετε: «Άρα, πράττουμε ό,τι μας αναλογεί, αλλά ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να πράξουμε και αυτό που δικαιούμεθα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες που αφορούν την κυριαρχία του Ελληνικού Κράτους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς, όπως τόνιζαν συνεργάτες να μιλήσει ή να υπαινιχθεί κάτι σχετικό με διαγραφή ή αθέτηση του χρέους, κατέληξε στην ομιλία του εκφράζοντας «την πεποίθηση ότι οι εργασίες της Επιτροπής συμβάλλουν όχι μόνον στην αποτύπωση του τι συνέβη με το ελληνικό χρέος, αλλά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να πορευθούμε οι λαοί της Ευρώπης για να μην έχουμε το χρέος ως βάρος πάνω στην οικονομική ανάπτυξη και κυρίως στην οικονομική πορεία των γενεών που έρχονται». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr