Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Καταλυτική ήταν η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο ζήτημα της προστασίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών

Η ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον, ενέκρινε τα βασικά νομοσχέδια που αφορούν το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Καταλυτική ήταν η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο ζήτημα της προστασίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών και στην κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών, με την οποία εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία.

Το πλαίσιο καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.  Συγκεκριμένα η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την ύστατη τα τρία κόμματα της πλειοψηφίας, επί των τεσσάρων «κόκκινων γραμμών» που έθεσε η ΕΔΕΚ, προνοούσε:

-Κατάργηση καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών.
-Απαλλαγή εγγυητών για δάνεια ως 250.000, είτε αρχικό ποσόν είτε υπόλοιπο δανείου, στις περιπτώσεις που γίνεται εκποίηση κατοικίας και καθαρή περιουσία εγγυητών ως 1 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης πρώτης κατοικίας).
-Προστασία μη βιώσιμων δανειοληπτών για έξι μήνες, με προοπτική παράτασης για όσο χρειαστεί.
-Πρόταση νόμου για να λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ενυπόθηκου ακίνητου, σε εκποιήσεις και για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων, στη βάση εκτίμησης του κτηματολογίου.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις εκτιμάται ότι καλύπτουν το 85% των ευάλωτων δανειοληπτών και εγγυητών.
 
Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τη τρόικα και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου. Η εκκρεμότητα αυτή είχε παγώσει τις διαδικασίες για σχεδόν 8 μήνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr