Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις

Στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η ΠΝΠ - Δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με Τσίπρα και προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις - Κομισιόν: Εδώ και καιρό ζητούσαμε κεντρική διαχείριση των χρημάτων

Υστέρηση στα έσοδα του κράτους, ύψους έως και 400 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή μισθών και συντάξεων αλλά και λειτουργικές παραδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος πως το κενό θα καλυφθεί, καθώς είναι μικρό και αφορά μόνο σε μερικές ημέρες. 

«Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μάρδας, που πάντως εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών (στις 24 Απριλίου, δηλαδή μεθαύριο, δίνονται οι εντολές για πληρωμές) και ότι στο τέλος του μήνα το ποσό θα υπερκαλυφθεί, από άλλους πόρους, ακόμα και αν η τοπική αυτοδιοίκηση επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» και δεν συμμορφωθεί με την ΠΝΠ.

«Θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, παρ' όλα αυτα καλούμε τους δημάρχους να αναθεωρήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους» τόνισε.



Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί». Τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης. 

Κατά τη χθεσινή του ενημέρωση προς τους δημάρχους, ο κύριος Μάρδας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλημα εσόδων στον προϋπολογισμό και εξήγησε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου μπροστά σε μια «τρύπα» 552 εκατομμυρίων ευρώ. Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης σημείωσε πως μετά τη μεταφορά των διαθεσίμων στης Τράπεζα της Ελλάδος οι ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, αν πρόκειται για το 10% των καταθέσεών τους, ενώ για περισσότερα θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα δύο ημέρες πριν.



Ο κύριος Μάρδας προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με το PSI και ότι τα αποθεματικά των οργανισμών είναι ασφαλισμένα. Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι οι φορείς «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%». Επιπλέον υπενθύμιζαν πως με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Ωστόσο, απρόθυμοι θα συναινέσουν εμφανίστηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Οι περιφερειάρχες ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι δήμαρχοι μέσα από ανακοίνωσή της ΚΕΔΕ, ζητούν την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έναν ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις και, επίσης, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας, μάλιστα πως, μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα μεταφέρουν ούτε ένα ευρώ.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη «τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ» και κρίνει επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, γι' αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ.

Επίσης, καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους». 

Παράλληλα, καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, ο κύριος Πατούλης πάντως ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη δέσμευση των αποθεματικών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις, για να λάβει την απάντηση ότι πρόκειται για περίοδο τριών μηνών, κατά την οποία τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν, βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Κομισιόν: Εδώ και καιρό ζητούσαμε κεντρική διαχείριση των χρημάτων
Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αποθεματικά των περιφερειών και των δήμων της χώρας ήταν κάτι που είχαν ζητήσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των «Θεσμών» (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ) από την ελληνική κυβέρνηση. 

«Οι Θεσμοί ζητούσαν για πολλές, πολλές εβδομάδες την κεντρική διαχείριση των χρημάτων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στα τέλη Απριλίου, αναφέροντας ως νέα προθεσμία το τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος.
 

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα βάλει χέρι στις καταθέσεις
Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα βάλει χέρι στις καταθέσεις, ζητά με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Η αντίδραση του κυρίου Κωνσταντινόπουλου προήλθε από την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι στα ταμεία του κράτους αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό 400 εκατ. ευρώ, από τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών, μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις, αλλά και λειτουργικές δαπάνες της Διοίκησης. 

«Μετα την ομολογία του κ Μάρδα οτι λείπουν 400εκ για μισθούς κ συντάξεις, η κυβέρνηση να δεσμευτεί οτι δν θα βάλει χέρι στις καταθέσεις», ζήτησε επακριβώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πάντως, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης σημείωσε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων από τους Γενικούς Φορείς του Δημοσίου είναι πραξικοπηματική.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, εκτός από την εσωτερική χρεοκοπία που επέβαλε στη χώρα, έχει χρεοκοπήσει και σε όλους τους χειρισμούς της.

Η ίδια έχει, πλέον, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, όπως ευθύνες θα αναζητηθούν από τις διοικήσεις των ταμείων που υποχρεώνονται να εκχωρήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων».
 
Ο Θανάσης Σκόκος, Πολιτικός Υπεύθυνος Τομέων Πολιτικής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, του κόμματος Το Ποτάμι ανέφερε:

«Με θρασύτητα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαφτίζουν τον στραγγαλισμό της ρευστότητας των δήμων “πατριωτικό καθήκον” θέλοντας να καλύψουν τις μεγάλες τους ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγείται η χώρα από την πολιτική “ρήξη με τους πάντες” που ακολουθούν.

Είναι πατριωτικό κατόρθωμα να σταματήσουν να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων;

Έχει σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες κατήγγειλαν μέχρι να γίνουν κυβέρνηση;
Μετά από 90 ημέρες η χώρα οδεύει σε απομόνωση και σε απόλυτη οικονομική ασφυξία στο εσωτερικό της. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση αγγίζει πλέον τον Πρωθυπουργό. Κάτι πρέπει να κάνει. Η πατρίδα μας κινδυνεύει με κατάρρευση».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Νίκου Σοφιανού εχθές κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ο κ. Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης γίνεται στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί από τις 20 Φεβρουαρίου με τους εταίρους, συμφωνία που δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, για να μην φανεί ότι ψηφίζουν "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί" μαζί.
Σε αυτή τη βάση γίνεται η διαπραγμάτευση. Άρα στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πληρώνουμε το χρέος και θα το πληρώνουμε στο διηνεκές - όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης - εγκαίρως και προς όλους. Γι αυτό το χρέος και γι αυτές τις δόσεις γίνεται η ΠΝΠ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ήδη υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών.
Εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!

Εμείς δεν συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει θέμα. Είναι σαφές ότι αφορά και τις σχολικές επιτροπές και τα πάντα, γιατί μιλάει για τα διαθέσιμα, για 15ήμερο και για αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου. Άρα έχουν γίνει και κινήσεις που πρέπει να νομιμοποιηθούν και θα γίνουν, κατά τη γνώμη μας, κι άλλες. Αφορά, επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι στο χρηματιστήριο και εκεί είναι και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Και για να μιλάμε καθαρά αυτό γίνεται γιατί «καίει» να πάρουμε από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Άρα η στάση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι καταδίκη και απόσυρση, αλλά και να παρθεί απόφαση για μη εφαρμογή. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτή τη στάση θα κρατήσουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση και στους δήμους που διοικούμε και στη συζήτηση που γίνεται στην ΚΕΔΕ και σε όλα τα άλλα δημοτικά συμβούλια που συμμετέχουμε. Είναι κρίσιμο το θέμα και δεν πρόκειται αυτό το μέτρο να μας «σώσει». Θα πληρωθεί η δόση, θα έρθει μετά η συμφωνία με τους δανειστές και οι δήμοι θα ψάχνουν να βρουν ΚΑΠ, δηλαδή χρήματα που έχει δώσει ο κόσμος, οι δημότες, αφού αφορά εννοείται και τα ανταποδοτικά. Διαφορετικά δεν θα έδινε τους ΚΑΠ.
Η πρότασή μας είναι ότι επειδή θα διαφωνήσουμε στο πολιτικό σκεπτικό, να μείνουμε σε μία συμφωνία καταδίκης - απόσυρσης. Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον Δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας».
 
Τέλος τo μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος σχολιάζοντας την ενέργεια της κυβέρνησης να δεσμεύσει κάθε διαθέσιμο ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε την εξής δήλωση:
«Χέρι και στα χρήματα των αγροτών βάζει πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ! Κάτω από το κράτος του πανικού των άδειων ταμείων, που άδειασαν εξ αιτίας των επιπόλαιων και άστοχων ενεργειών της, αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να δεσμεύσει κάθε διαθέσιμο ευρώ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνο που στη σπουδή της αυτή συμπεριέλαβε και τον ΕΛΓΑ, του οποίου, όμως, τα χρήματα ανήκουν αποκλειστικά στους αγρότες, διότι πολύ απλά πληρώθηκαν από την τσέπη τους!  Ό,τι υπάρχει σήμερα στο ταμείο του ΕΛΓΑ προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές των αγροτών. 
Λάθος εξ αιτίας της τσαπατσουλιάς που τη χαρακτηρίζει σε κάθε της πράξη, ή  έλλειψη κάθε ηθικού φραγμού μιας Κυβέρνησης που επαίρεται πως έχει το ηθικό πλεονέκτημα»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr