Ξαφνικά κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές

Ξαφνικά κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ: Εργαζόμαστε για να πετύχει η Ελλάδα - Κοινή δήλωση των τριών θεσμών για να δείξουν ότι λειτουργούν ενιαία - Κοινοτικές πηγές: Σύγκλιση απόψεων στο θέμα του ΦΠΑ και σε ιδιωτικοποιήσεις - Πιθανή θετική δήλωση από το Eurogroup της 11ης Μαΐου

Ξαφνικά κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές
Πριν από 24 ώρες, η ελληνική κυβέρνηση με ένα ενημερωτικό σημείωμα γραμμένο σε δραματικούς τόνους, προειδοποιούσε ξεκάθαρα ότι συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει όσο οι δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, έχουν προφανή αδυναμία να συνεννοηθούν μεταξύ τους και θέτουν κόκκινες γραμμές παντού.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη του αδιεξόδου στους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυπτε ότι «το ΔΝΤ θέτει κόκκινες γραμμές στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά» και πρόσθετε ότι «αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους». Τονίζοντας τις αντιφάσεις μεταξύ των δανειστών και τις αντίθετες στρατηγικές μεταξύ των αποκαλούμενων θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση εξώθησε την παλαιά Τρόικα να προβεί σήμερα σε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να εμφανιστεί ότι λειτουργεί ενιαία και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται στενά και μοιράζονται τον ίδιο στόχο, δηλαδή να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Κοινοτικές πηγές: Σύγκλιση σε ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έναν νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν’ όψη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.   
Κλείσιμο

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Νέος στόχος: θετική δήλωση στο Eurogroup
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στο ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας ένα νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.   

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως, αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Τι σημαίνει μια θετική δήλωση
Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές, ο αξιωματούχος των θεσμών θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, κάτι που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.

Συνεπώς, μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελούσε σημάδι σοβαρής ανάκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έναυσμα για αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο πως η συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διήρκεσε δύο ώρες, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Συμφωνία θέλουν και οι εταίροι
Αν και εμφανώς ενοχλημένοι με το χρόνο που χάθηκε από την ελληνική πλευρά, κοινοτικές πηγές δηλώνουν πως γίνεται «σοβαρός διάλογος» και στα δύσβατα θέματα της διαπραγμάτευσης (συνταξιοδοτικό, αγορά εργασίας). Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «αν και δεν θα φτάσουμε σε μια πλήρη συμφωνία τη Δευτέρα, η δήλωση του Eurogroup θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση».

Η ίδια πηγή δήλωσε πως θα ήταν επικίνδυνο «πιεστούν τα όρια» της διαπραγμάτευσης από  όλες τις πλευρές, καθώς οι διεργασίες του Eurogroup συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό σύγκλισης.

Η διχογνωμία πάντως μεταξύ του ΔΝΤ  συνεχίζει να υφίσταται, όπως ανέφερε non paper από την κυβέρνηση, καθώς η κοινοτική πηγή δήλωσε απλά πως «βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ: Εργαζόμαστε για να πετύχει η Ελλάδα
Σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με κοινή δήλωση που εξέδωσαν διαβεβαιώνουν ότι συνεργάζονται από κοινού για να πετύχει η χώρα μας.

Οι θεσμοί υπογραμμίζουν ότι μοιράζονται τον ίδιο στόχο, δηλαδή να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

«Τα θεσμικά όργανα συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με αυτό τον στόχο. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη απτής προόδου στις 11 Μαΐου» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την πορεία των συνομιλιών.

Οι δύο άνδρες, κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν στο να υπάρξει ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εποικοδομητικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης