Συντάξεις και εργασιακά μπήκαν στην διαπραγμάτευση

Τι σηματοδοτεί η κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα. Γιατι μπήκε στο κείμενο η φράση "να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση" που ως τώρα απέφευγε η κυβέρνηση, θεωρώντας οτι πρόκειται για συνέχεια του μνημονίου -  Άγνωστο προς το παρόν τι δέχεται και τι απορρίπτει η Ελληνική πλευρά απο τις απαιτήσεις των "Θεσμών"

Και ξαφνικά συντάξεις και εργασιακά μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε μια προφανή υποχώρηση της κυβέρνησης από τις μέχρι χθες «κόκκινες γραμμές» της, στην προσπάθεια επίτευξης μιας καταρχήν συμφωνίας με τους εταίρους.
Παράλληλα επανήλθε στο προσκήνιο και ο όρος «αξιολόγηση», όρος που και αυτός με τη σειρά του εθεωρείτο ότι παρέπεμπε σε συνέχεια του μνημονίου.

Παρόλα αυτά και παρά τις κοινές δηλώσεις για σύγκλιση, παραμένει άγνωστο προς το παρόν τι ακριβώς απορρίπτει η κυβέρνηση και τι αποδέχεται από τις απαιτήσεις των θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» είναι σαφέστατη με την Αθήνα να βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν ταμπού για την κυβέρνηση, αφού όπως τόνιζαν κύκλοι του Μαξίμου αποτελούσαν μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση - όπως έλεγαν - να θυσιάσουν στο βωμό μιας συμφωνίας.



Κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων. 

Οι δύο άνδρες, κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. 

Οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν στο να υπάρξει ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.

Το ακριβές κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

“Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».


Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr