Δεν ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ονομαστική ψηφοφορία για τις 15 τροπολογίες

Έμμεση αποδοκιμασία από την πρόεδρο της Βουλής - Ψηφίστηκαν και οι 15 τροπολογίες, που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση

Της τροπολογίας έγινε και την Τετάρτη στη Βουλή, καθώς η γκρίνια της μαραθώνιας συνεδρίασης μεταφέρθηκε και στη σημερινή ημέρα, όπου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία  του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.

Τελικά, μετά από μία διήμερη επεισοδιακή συνεδρίαση τα άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κατά πλειοψηφία, ενώ “πέρασαν” και οι επίμαχες τροπολογίες από το σώμα της Βουλής με την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταποπούλου.  

Παρά τις αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητα, η Βουλή νομιμοποίησε τις δεκάδες υπουργικές βουλευτικές  που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Εμμέσως, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδειξε τη μη στήριξή της στις τροπολογίες, καθώς κατά την ονομαστική ψηφοφορία η πρόεδρος της Βουλής δεν ψήφισε και, όπως φάνηκε, δεν έστειλε ούτε επιστολή από τις Βρυξέλλες. 

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και επί των 15 επίμαχων τροπολογιών -μετά το αίτημα που κατέθεσε  το Ποτάμι. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το μέγα πλήθος των τροπολογιών, 9 Υπουργικές και 57 Βουλευτικές, που κατατέθηκαν στο ν/σ «Κατρούγκαλου» “επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας για τον τρόπο που νομοθετεί και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η Κυβέρνηση”. 

Ο βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης με το Ποτάμι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να λάβει θέση για τις τροπολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε αντισυνταγματικές αφού ενώ έχουν δημοσιονομικό κόστος δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους. Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής είπε ότι θα πάρει θέση για να λάβει την απάντηση από την η κ. Χαραλαμπίδου Γ’ Αντιπρόεδρου της Βουλής ότι χθες το σώμα τοποθετήθηκε   Ο κ. Θεοχάρης εκνευρισμένος τόνισε άρα “δεν θα πάρει  θέση η κ. Κωνσταντοπούλου” και προσθέτει ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο  από τον ελληνικό λαό και θα μάθει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την κατάργηση του Διαύγεια και αυτό θα έχει ονοματεπώνυμο” και δήλωσε ότι “ δεν είναι κουρελόχαρτα  ο κανονισμός και το Σύνταγμα”. 

Νωρίτερα σήμερα, διαξιφισμούς προκάλεσαν οι επίμαχες 13 βουλευτικές και 2 υπουργικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να ζητήσει την απόσυρσή τους τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.  Το “λάδι στη φωτιά” έριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια, όπου συζητούντο το αθλητικό νομοσχέδιο,  τόνισε ότι χθες "είδαμε  να συμβαίνουν παράλογα πράγματα στη Βουλή” και πρόσθεσε ότι είδαμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να ζητά να αποσυρθούν τροπολογίες της κυβέρνησης, αλλά τελικά να παραμένουν. Αυτό  εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση τακτοποιεί τους φίλους της” με τον τρόπο που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Βρούτσης. Σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο ζήτησε να έρθουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να υπάρχουν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα. 

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος σε αρκετά έντονο τόνο απάντησε στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας “οφείλει ο κ. Βρουτσης να μην προσβάλει τη Βουλή. Απεφάνθη για τις τροπολογίες τελεία και παύλα και αν είχανε επιχειρήματα στη ΝΔ να κάθονταν εδώ. Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει”. Ο κ. Πετράκος κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τα παιχνιδάκια των λέξεων και να μιλήσει στην ουσία για το φαρ ουεστ στο ποδόσφαιρο. 

Η κ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι τόνισε ότι “εμείς διατυπώσαμε χθες με το πιο θεσμικό τρόπο τις αντιρρήσεις μας και μείναμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για τη διαδικασία ειδικά για τις εκπρόθεσμες και για κάποιες που δεν είχαν συνοδεία του λογιστηρίου του κράτους” και πρόσθεσε “είναι κρίμα να μπαίνει το ένα θέμα μέσα στο άλλο" και ζήτησε  "να μιλήσουμε  για το νομοσχέδιο κατά της βίας επί της ουσίας". 

Ο κ. Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση τόνισε ότι “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για το τι έγινε χθες το βράδυ”, ενώ ο κ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ κατέκρινε την κίνηση του κ. Βρούτση να παρέμβει για αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι “τις αντιπαραθέσεις θα τις κάνουμε στην πορεία, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στο θέμα για την αντιμετώπιση της βίας. Παρά ταύτα αναφέρθηκε και στο χθεσινό θέμα, υπογραμμίζοντας ότι “χθες έγινε της τροπολογίας”, καθώς, όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είναι και αντισυνταγματικές και άσχετες, αλλά η πλειοψηφία τις έκρινε και συνταγματικές και σχετικές”. 

Τι αφορούν οι επίμαχες τροπολογίες 

Από χθες, μαζικές σπόντες και αιχμές εκτόξευσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιώργου Κατρούγκαλου  μετά την καταιγίδα τροπολογιών, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για “τακτοποίηση φίλων”, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ επανέφερε το ζήτημα της “σύγκρουσης συμφερόντων”, που, όπως υποστήριξε, έχει λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας. Πάντως, παρά την μεταμεσονύχτια παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για απόσυρση των τροπολογιών πραγματοποιήθηκε η μαζική αποδοχή τους  εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  και του κ. Γ. Κατρούγκαλου. 

Η διαμάχη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Κατρούγκαλο έφτασε την Τρίτη στα ύψη, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στην τροπολογία που αφορά την παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.  Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ζήτησε “να μην υπάρξει αυτοδίκαιη παύση των ανεξάρτητων αρχών εν μέσω θητείας” με την θέσπιση ορίου ηλικίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό. “Βάλτε ένα φρένο στην προσπάθεια που κάνετε να βλέπετε το κράτος ως λάφυρο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, έκανε λόγο “για ανεύθυνη τακτοποίηση των προεκλογικών οφειλών του κόμματος που επένδυσε στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων”.  
Σε χθεσινή παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «χρειάζεται ευαισθησία όταν οι τροπολογίες έχουν να κάνουν με τον πόνο εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αδικηθεί».

Ωστόσο, έλαβε μία σκληρή απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα περί “αδικημένων” και κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι πρόκειται  για τακτοποίηση ακόμη και δικαστικών υποθέσεων δημάρχων. Παράλληλα, δήλωσε πως αν και θα έπρεπε να υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το κόστος των τροπολογιών κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Με τη σειρά του ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε “αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο ένας φαύλος ή ένας υποκριτής πολιτικός. Οι θύτες, αυτοί που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος”. 

Οι δύο υπουργικές του αναπληρωτή Οικονομικών 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι δύο υπουργικές τροπολογίες που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας. Η μία προστατεύει τους φορείς από πιθανή θετική ζημία (penalties) που θα υποστούν από την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με τις διατάξεις το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύπτει τα πρόστιμα που ενεργοποιούνται από την εκταμίευση ταμειακών διαθέσιμων που διατηρούν οι φορείς σε προθεσμιακούς λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Εκτός αυτού ορίζεται πως εάν το επιτόκιο των προθεσμιακών λογαριασμών εμπορικών τραπεζών είναι υψηλότερα από αυτό που προσφέρει η ΤτΕ (2,6%) τότε οι φορείς δεν θα υποχρεούνται να μετέχουν στο πρόγραμμα και μόνο εθελοντικά θα μεταβιβάζουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ.

Σχετικά ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, ξεκαθάρισε ότι  «δεν ακουμπάμε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ ούτε βάζουμε χέρι στα αποθεματικά του. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση της κυβέρνησης και πρέπει να σταματήσουν τέτοιες προβοκάτσιες”, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση “καταργεί τον χουντικής έμπνευσης θεσμό και την δυνατότητα κάθε κυβέρνησης να κάνει πολιτική επιστράτευση απεργών. Υπογράμμισε δε ότι δικαιώνει τη μάχη της Αριστεράς και παράλληλα δικαιώνει τους αγώνες ενάντια στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Και η Διαύγεια 

Η δεύτερη αφορά την αμφιλεγόμενη τροπολογία για τη Διαύγεια, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις εκτός και εντός Βουλής, καθώς θεωρείται ότι μπαίνει “μαύρο” στη διαφάνεια.  Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την αιτιολογική, οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη. Για τους λόγους αυτούς, συχνά οι προμηθευτές του Δημοσίου εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους. Παρά τις αντιδράσεις ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας απέρριψε  τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι με αυτή την κίνηση καταργείται ουσιαστικά η «Διαύγεια» και επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης.  Eξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τη διοίκηση καθώς μεταθέτει το χρόνο ανακοίνωσης των πληρωμών και το αιτιολόγησε επικαλούμενος πιέσεις μονάδων που ασχολούνται με τη διαχείριση, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες.  «Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Οι βουλευτικές τροπολογίες αφορούν:

•  Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.


•  Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.


•  Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.


•  Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


•  Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.


•  Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.


•  Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.


•  Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.


•  Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.


•  Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.


•  Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr