Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ

Στη σκιά του άρθρου Τσίπρα στη Le Monde που ζήτησε πολιτική λύση - Στην τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο σύμφωνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα και να βρεθεί λύση - Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα βλέπει το Βερολίνο

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ
Στο Βερολίνο συναντώνται το απόγευμα της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ενώ οι διαβουλεύσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται. 

Η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν έχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας, το οποίο όμως εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής είχε τηλεδιάσκεψη με την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο. Η τηλεδιάσκεψη που κατά πληροφορίες ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ ήταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μίας ώρας προ τριών ημερών, την Πέμπτη. 

Κατά πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Μάλιστα αν από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις προκύψουν απτά και βιώσιμα αποτελέσματα, δεν αποκλείεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση.
Κλείσιμο

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα στο Βερολίνο. Η ίδια παρέπεμψε ωστόσο στο ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας στα μέσα Μαΐου, να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία.

Βερολίνο: Δεν είναι έκπληξη αν υπάρχει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει κανείς όλο και συχνότερα ότι η περίπτωση ενός Grexit παρουσιάζεται στη γερμανική κοινή γνώμη περισσότερο ως ένα «διαπραγματευτικό ατού» παρά ως μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Έγκυρα μέσα ενημέρωσης που θεωρούσαν εφικτή και αναγκαία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε σχόλια τους τις τελευταίες ημέρες διαβλέπουν την παραμονή της.

Ενδεικτικά για αυτή την εξέλιξη είναι πρόσφατα άρθρα γνώμης στη συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο χθεσινό, μάλιστα, γίνεται λόγος για «κλιμάκωση της παρακμής των κανόνων δικαίου και ηθικής της Ευρώπης». Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι αρχές της συμφωνίας του Μάαστριχτ θυσιάζονται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η αίσθηση ότι πλησιάζει η ημερομηνία για μια συμφωνία δεν τροφοδοτείται μόνο από αυτά τα δημοσιεύματα. Στο Βερολίνο, από την πλευρά της κυβέρνησης, η μόνη αρμόδια πηγή που προβαίνει σε δηλώσεις ουσίας, αν και περιορισμένης έκτασης, είναι η καγκελαρία. Από εδώ κινούνται, καθ' όλες τις ενδείξεις, τα νήματα για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός του φαίνεται να διαδραματίζουν πλέον έναν, λίγο πολύ, παθητικό ρόλο. Κύριοι παίκτες των διαπραγματεύσεων από γερμανικής πλευράς είναι οι στενοί σύμβουλοι τις Άγκελα Μέρκελ και βέβαια η ίδια που το αργότερο κάθε δεύτερη μέρα φαίνεται να επικοινωνεί με το γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα πρωθυπουργό. 

Τσίπρας: Η μη επίτευξη συμφωνίας οφείλεται στις παράλογες απαιτήσεις των «θεσμών»

Τη στρατηγική ορισμένων που επιδιώκουν τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε. καταγγέλλει σε άρθρο του στη «Le Monde» ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στόχος των συγκεκριμένων είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. 

Ποια θα είναι η κατάληξη για όσους δεν υποκύψουν; Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η λύση θα είναι απλή: «Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα».

Τονίζει δε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την εναλλακτική στρατηγική, αυτή που υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως και άλλους. Αυτή δεν είναι άλλη από την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της. 

«Οι υπέρμαχοι αυτής της στρατηγικής ξεκινούν από το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς. Και ξεκινούν από αυτό το δεδομένο, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Να αποδεχτούμε, δηλαδή, να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει εν τέλει την αρχή για την δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες», προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας. Διαβάστε περισσότερα εδώ 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης