Βερολίνο: Πενταμερής με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα - Πληροφορίες ότι η πρόταση των δανειστών θα έχει τη μορφή «take it or leave it» - Κυβερνητικές πηγές: Η συμφωνία θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας - «Αγκάθι» η στάση του ΔΝΤ - Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας ακόμη και εντός της εβδομάδας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα, όσο τα 24ωρα περνούν και η Αθήνα με τους δανειστές φαίνεται να έρχονται, σταδιακά, πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Το «παιχνίδι» φαίνεται πλέον πως διεξάγεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

Έτσι, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν μετέχουν και οι κ.κ. Πιέρ Μοσκοβισί και Πολ Τόμσεν.



Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ΜΝΙ μεταδίδει ότι μετά την πενταμερή του Βερολίνου, ενδέχεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η συγγραφή προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, πηγές από το Βερολίνο και ο δημοσιογράφος Paul Mason του Channel 4 αναφέρουν ότι η πρόταση που θα προκύψει από την πενταμερή του Βερολίνου θα έχει τη μορφή «take it or leave it» για την Ελλάδα, κάτι που φέρονται να επιθυμούν κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Σιγή ασυρμάτου» από Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ
Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Στη... σκιά των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική Le Monde, όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου διέψευσαν τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.



Αγωνία στο Μαξίμου
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και περί τις 23:30 ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι' αυτά».


Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, βρέθηκαν οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος τέθηκαν σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά.

Λίγο μετά τις 23:00 από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν οι κ.κ. Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ παρέμεναν οι κ.κ. Τσίπρας, Παππάς, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης. Μισή ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησα και εκείνοι. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αφήνουν να ενννοηθεί ότι αναμένουν νέα από το Βερολίνο εντός της νύχτας, που προβλέπεται «μεγάλη».

Τι έγινε στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Όλα αυτά, ενώ το βράδυ της Κυριακής προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Τσίπρα, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. 
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


Στο μεταξύ, βέβαια, η Γερμανία μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνει αυστηρά πως η συμφωνία πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. 

«Στόχος των μεμονωμένων αυτών μέτρων είναι η ανάκτηση της σταθερότητας του χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Την ίδια ώρα, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως στην καρδιά της τριμερούς συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα το Σάββατο δήλωσε πως θα ήταν έκπληκτος αν το ελληνικό ζήτημα δεν διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες τους


Παράλληλα, η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι η 30ή Ιουνίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr