Ρομπόλης: Τα 13 Ταμεία να ενοποιηθούν σε τρία και έπειτα σε ένα

Παρακολουθείστε live τη συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα Μνημόνια - Οι εργασίες συνεχίζονται με την εξέταση μαρτύρων


Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή τη συνεδρίαση της Eξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Να θυμίσουμε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με την εξέταση μαρτύρων.

Καταθέτοντας στη συνεδρίαση της Eξεταστικής Επιτροπής 
ο κ. Σάββας Ρομπόλης, ως εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, 
εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να ενοποιηθούν τα Ταμεία σε ένα. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι από 13 Ταμεία που υπάρχουν σήμερα (6 κύρια 5 πέντε επικουρικά και 2 για την καταβολή των εφάπαξ), υπάρχουν οι συνθήκες για να ενοποιηθούν σε τρία και ύστερα - όταν οι συνθήκες ωριμάσουν-σε ένα Ταμείο. 

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, αν έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «με κάλεσε πήγα και τον ενημέρωσα για τη μελέτη την οποία καταρτίζουμε για τις προοπτικές σχετικά με τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2050».  

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρατήρησε απευθυνόμενος προς τον κ. Ρομπόλη ότι «δεν σας βλέπω στα κανάλια» και τον ρώτησε «δεν προσκαλείστε να πείτε τα ποσοστά της ανεργίας;», προσθέτοντας «μήπως είναι στάση αμεροληψίας; γιατί σε κάθε εμφάνιση σας ανεβάζατε και την ανεργία». Ο κ. Ρομπόλης απάντησε ότι έχω τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό μέχρι 31 Μαΐου να παραδώσω δύο μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού Ταμείου και του Ταμείου εθνικού πλούτου. Αυτός είναι ο λόγος.

Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι πρωτίστως θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων, διότι το σχετικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 320 εκατομμύρια το χρόνο. Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι ο ρυθμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στη χώρα μας ανέρχεται στο 11%, ποσοστό αντίστοιχο με το μέσο όρο της Ευρώπης. 

Σχετικά με το Μνημόνιο, εξέφρασε την άποψη ότι επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε δε ότι η τρόικα πρόβλεπε ανεργία 17% και είναι 28%, ενώ το 2025 δεν πρόκειται να πέσει η ανεργία κάτω από 800 χιλιάδες. Ο κ. Ρομπόλης, αν και τόνισε ότι είναι πτωτική η πορεία της ανεργίας (τώρα είναι 26,3% αλλά το 2014 26,8%), αλλά, όπως υπογράμμισε, επειδή ήταν πολύ υψηλή και χρειάζεται να τρέξουμε το θέμα της ανάπτυξης για να μη περιμένουμε το 2025 για να πάει στο 15%. 

Σε ερώτηση αν «η κρίση έφερε το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση;» ο Σάββας Ρομπόλης της ΓΣΕΕ έκλινε προς την πρώτη εκδοχή, ενώ αντίστοιχη άποψη είχε κ ο Βασίλης Κορκίδης εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ρώτησε τον κ. Ρομπόλη αν βλέπει  σχέση  σε αυτά που επέβαλαν με το Μνημόνιο και πριν το Μνημόνιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις Γιαννίτση  για την κατώτατη σύνταξη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρομπόλης αυτή η σχέση που αντιμετωπίζεται στο θέμα της κατώτατης σύνταξης ξεκινά από τη στρατηγική της χαμηλής χρηματοδότησης του κράτους στο σύστημα. Έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου  η ασφάλιση είναι ιδιωτική και εκτίμησε ότι υπάρχει μία στρατηγική απόσυρσης του κράτους από τη χρηματοδότηση Ο κ. Φίλης σχολίασε ότι υπήρχαν προτάσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά εκδηλώθηκαν  με την καταιγίδα του Μνημονίου. Υπογράμμισε δε ότι ο κόσμος επιλέγει διαφορετικές πολιτικές, ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική. 

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι: αυτό που ακούω ότι η Ευρώπη δεν είχε τεχνική γνώση και για αυτό  εισήλθε το ΔΝΤ δεν είναι προς τιμήν της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι  η εμπειρία θα ήταν ότι έπρεπε να είχε αποφευχθεί. 

Ρομπόλης για συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών και έξοδο από ευρώ

Μάλιστα, σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και κατά πόσο ήταν αφορμή το διογκωμένο έλλειμμα για να εισέλθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ένταξη του ΔΝΤ τη θέλανε οι Ευρωπαίοι για να παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι “δεν γίνεται οι ίδιοι Ευρωπαίοι να μη το σέβονται”. Σε ερώτηση αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν μόνο έμπνευση των δανειστών ή υπήρχε σύμπραξη απόψεων με την κυβέρνηση εκτίμησε ότι “πιστεύω ήταν και των δύο, αλλά δεν ξέρω το ποσοστό βαρύτητας του καθενός”.

Σχετικά με τις συναντήσεις της ΓΣΕΕ με την τρόικα, τόνισε ότι υπήρξαν 3- 4 συναντήσεις και πως ο κ. Ρομπόλης συνόδευε  το κλιμάκιο της. Όπως υποστήριξε  κατά την πρώτη συνάντηση αφορούσε την  ανακοίνωση του προγράμματος και το Ινστιτούτο ανέλαβε να κάνει αξιολόγηση του προγράμματος και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του. Ύστερα από κάποιους μήνες, όπως τόνισε,  η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις επιπτώσεις σε ανεργία κοινωνική ασφάλιση και εργασιακών σχέσεων. Υποστήριξε ότι έκανε εντύπωση που μετέφεραν στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής  ότι αυτά που προτείνετε αναιρεί  το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ δεν το προτείνει το ΔΝΤ. Έτσι, εξήγησε ότι όταν άρχισε να αξιολογείται το πρόγραμμα το 2012 και φάνηκε ότι οι δικές μας προβλέψεις ήταν κοντά στα αποτελέσματα η διοίκηση αποφάσισε να μην αποδέχεται την πρόκληση κάθε φορά που τους  καλεί το κλιμάκιο.  “είχαμε προβλέψει ότι οι μειώσεις των μισθών θα είχε μία επίπτωση στο ασφαλιστικό 4 δισ. και γ αύξηση της ανεργίας 6 δισ. ευρώ. 

Επίσης, τάχθηκε κατά της εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα χειροτερεύσει το το βιωτικό επίπεδο των πολιτών και ότι πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι με βάση αυτό. 

Ο εκπρόσωπος της ΙΝΕ - ΓΣΕΕ εξέφρασε την άποψη ότι για το ασφαλιστικό έχει σημαντικό ρόλο η  ανάπτυξη. Όπως υποστήριξε θέλει σχεδιασμό και δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο τόνισε ότι “υπάρχουν δυνατότητες, δεν είναι όλα μαύρα, αλλά το θέμα είναι τους πόρους που θα είναι περιορισμένοι το επόμενο διάστημα διανεμηθεί  όπως πρέπει με στόχο να παράγουν πλούτο” και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα μαστερ πλαν σε όλες τις περιφέρειες, δεν φυσάμε και έρχεται ανάπτυξη». 

«Δεν πτωχεύουν χώρες με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τόσο εύκολα», τόνισε ο κ. Ρομπόλης και υποστήριξε ότι «το 2009 θα έπρεπε να ξεκινήσει η κυβέρνηση αθόρυβα συζητήσεις με BNP Paribas και με Deutche bank, που είχαν την πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων, ενώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα, αλλά μέτρα που παράγουν πλούτο».

Όπως τόνισε το ασφαλιστικό χωρίζεται σε κεφαλαιουχικό και αναδιαμητικό, εξηγώντας ότι αν έχουμε στο αναδιαμητικό οι σημερινοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τους σημερινούς συνταξιούχους. Επομένως,  αυτό που επηρεάζει τη δυναμικότητα είναι η απασχόληση, αλλά και η υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη αυτό που είναι ενδιαφέρον και προκύπτει «από τη μελέτη που κάνουμε τώρα, αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε σε σύγκρουση γενεών, δηλαδή για τις νέες γενιές το οικονομικό σύστημα γίνεται πολύ ακριβό ειδικά τώρα με την κρίση». 

Υποστήριξε ότι ένας νέος εργαζόμενος πρέπει να δίνει 6 με 7 μισθούς προς το κράτος (φόροι, εισφορές), αλλά, όπως τόνισε, δεν γίνεται ένας εργαζόμενος να δίνει τους μισούς μισθούς, μειώνεται το βιωτικό επίπεδο και πρέπει η πολιτεία να προσέξει για να μην είναι ακριβό για τις νέες γενιές γιατί θα έχουμε μετανάστευση, γίνεται ακριβό το σύστημα και τα νέα παιδιά θα φεύγουν. 

Για τις πρόωρες υπογράμμισε ότι υπήρχαν ανισότητες, αλλά παρατηρείται υπάρχει μία εξομάλυνση. Ανέφερε ότι κατά προσέγγιση και σύμφωνα με αναλογική μελέτη ένας Έλληνας ασφαλισμένος που δίνει τις 100 μονάδες στο σύστημα εκείνο του δίνει πίσω 123 μονάδες σύνταξη μέχρι να πεθάνει, όταν στο γερμανικό σύστημα δίνει 120. 

Σχετικά με το αν πρέπει να διερευνηθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων τόνισε ότι δεν είμαι νομικός ούτε ποινικολόγος, τονίζοντας ότι γνωρίζει για το τι περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα και τους στόχους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr