Σοκ στο Μαξίμου και... σκέψεις για αντιπροσφορά - Πώς πληρώνουν αύριο το ΔΝΤ;

Σοκ στο Μαξίμου και... σκέψεις για αντιπροσφορά - Πώς πληρώνουν αύριο το ΔΝΤ;

Επέστρεψε Αθήνα ο Τσίπρας, μπορεί να ξαναφύγει αύριο για Βρυξέλλες - Οι προτάσεις των ξένων «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά - Η Αθήνα διαμηνύει ότι αύριο θα πληρώσει τη δόση - «Ο Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά», λέει Ελληνας αξιωματούχος

Σοκ στο Μαξίμου και... σκέψεις για αντιπροσφορά  - Πώς πληρώνουν αύριο το ΔΝΤ;
Στην πιο κρίσιμη φάση από τότε που ξεκίνησε η ελληνική κρίση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό αύριο να ξαναφύγει για Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικές πηγές λένε ότι αύριο θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός.

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική», εκτιμώντας ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν από την πρόταση των δανειστών», την οποία χαρακτηρίζουν «της πλάκας». Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το κείμενό μας είναι 47 σελίδων, ενώ το δικό τους μόλις πέντε. Τους προκαλούμε να το δώσουν στη δημοσιότητα. Δεν αντέχει στην κριτική ενός σοβαρού οικονομολόγου».

Εμφανώς ενοχλημένοι από τη στάση των δανειστών, που είναι όλα καλά λόγια δημοσίως, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες διατυπώνουν τις πιο σκληρές αξιώσεις, έκαναν λόγο για «ξεπερασμένη τακτική, που δεν περνάει».

Έλεγαν επίσης ότι το περίμεναν ότι η αρχική πρόταση των δανειστών θα είναι τόσο σκληρή. «Από πού κατεβήκαμε;» ρωτούσαν με νόημα.
Κλείσιμο

Ως προς το ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα ότι «έχουμε αποδείξει ότι βρίσκουμε τα χρήματα όταν χρειάζεται κι αν δεν τα βρίσκουμε εμείς τα βρίσκουν αυτοί για να πληρώσουμε». Επισημαίνουν δε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να υπάρχει σχετική ανησυχία για την καταβολή της δόσης.

Πάντως, στην κυβέρνηση προσπαθούν ταυτόχρονα να αναλύσουν και το πώς κινούνται οι δανειστές που δεν είναι ωστόσο ένα ενιαίο μπλοκ.

«Στην πρόταση των Βρυξελλών υπάρχουν κυρίως οι ιδέες του ΔΝΤ, αλλά η Μέρκελ και ο Ολάντ γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση δεν περνάει» σημείωνε άλλος κυβερνητικός παράγοντας. Κάποιοι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι πρόκειται για μία τακτική κίνηση των δανειστών, οι οποίοι πλασάρουν τώρα την πιο σκληρή εκδοχή μίας συμφωνίας για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση θα βρεθεί μία χρυσή τομή των δύο προτάσεων, της ελληνικής και των εταίρων.

«Δύσκολη» η επίτευξη συμφωνίας - Ο Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο δίκτυο CNBC είπε πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά στους Θεσμούς προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Όπως είπε, αν και υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών σε ορισμένα μέτρα, ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν και πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα «πολεμικό».

«Οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις αποτελούν μέρος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης», είπε και πρόσθεσε: «Κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράψαμε συγκλίσεις σε ορισμένα σημεία, ωστόσο σε άλλα υπάρχουν δυσκολίες».

Ακόμη υποστήριξε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 14 Ιουνίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η ημερομηνία που έδωσε η Κομισιόν. Ωστόσο, στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι δεν είναι σαφές αν οι πιστωτές μπορούν να καταθέσουν μια καλύτερη πρόταση.

Ολα όσα έγιναν με Γιούνκερ

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μ'ονο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, και δίνοντας, σε δραματικούς τόνους, το στίγμα της συνάντησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Και συμπλήρωσε, συγκεκριμενοποιώντας τα σημεία, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει με την πλευρά των δανειστών-εταίρων: «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».



«Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση («take it or leave it»), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας πρώτος από το δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -και μάλιστα, ως παρατηρητής.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 01:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. αυτό έγινε περίπου έπειτα από 15 λεπτά).

Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης