Νέο άρθρο στο iskra: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας»

«Συνεχίζουν τις πιέσεις οι δανειστές, με κύριο στόχο την πληρωμή των δόσεων» αναφέρει το δημοσίευμα

Σε σκληρή γραμμή κατά των δανειστών και της εκβιαστικής τους πολιτικής επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως προκύπτει από το βασικό άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το άρθρο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι δανειστές δεν επιδιώκουν συμφωνία, αλλά αποσκοπούν στο να εντείνουν τις πιέσεις τους για την πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει απιελήσει να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για την ανάγκη μιας άμεσης προωθητικής συμφωνίας με την Ευρώπη, θέτοντας παράλληλα ζήτημα διαγραφής χρέους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναλυτικά το άρθρο:

ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ως παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των δανειστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης (3/6) στις Βρυξέλλες, χωρίς να αναμένονται ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι οι «αλληλοπροτάσεις» και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε ερώτηση για την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, επισήμανε: «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει... Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το διοικητικό συμβούλιο να το εξετάσει, διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης  και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, απάντησε ότι η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr