Διπλάσια έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ - Στο 11% τα τρόφιμα

Έξοδος στις αγορές τέλη Μαρτίου του 2016 - 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις - Εφάπαξ φόρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων - Προστασία της α' κατοικίας - Αξιολόγηση στο Δημόσιο - Κατάργηση πρόωρων συντάξεων - Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το Tagesspiegel την 47σέλιδη πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς, με ημερομηνία 3 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική πρόταση, ένα κείμενο 47 σελίδων στα αγγλικά, που «διέρρευσε» στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, στο χαμηλό συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα, ενώ στο 11% οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα ξενοδοχεία και η εστίαση.

Εάν η συμφωνία περάσει για το ΦΠΑ με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, τότε η εφαρμογή των νέων συντελεστών θα είναι άμεση, ενώ η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.

Ακόμη, στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για:

- Διπλασιασμό -έως και τριπλασιασμό- της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

- Αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση αλλαγή των συντελεστών, με την εξαίρεση των ξενοδοχείων, για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχει και επισήμως ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

Ακόμη, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και «point system» για τη συλλογή αποδείξεων.

Στο πεδίο των εσόδων, η Αθήνα προτείνει επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
- για εισοδήματα από
12.000-20.000 0,7% ευρώ
20.001-30.000 1,4%
30.001-50.000 2%
50.001-100.000 4%
100.001-500.000 6%
500.001 και άνω 8%

Ο πίνακας της Έκτακτης Εισφοράς από το κείμενο της ελληνικής πρότασης




Συνολικά, από την έκτακτη εισφορά η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 220 εκατ. ευρώ. Ακόμη:

- Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ)  
- Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)
- Φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)
- Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)
- Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα  (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)

Ο πίνακας για τα επιπλέον έσοδα από το κείμενο της ελληνικής πρότασης



3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στη διετία
Η ελληνική πρόταση προβλέπει 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στην διετία, ακόμη 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και ακόμη 10,8 δισ. ευρώ μετά το 2020.

Στα εργασιακά, προβλέπει σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ στο ασφαλιστικό, προβλέπει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο έτη (τέλος 2016), αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
 
Προαναγγέλλει επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Προτείνει και προσωρινό πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.

Περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων στις αγορές, για την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο πίνακας των αποκρατικοποιήσεων από το κείμενο της ελληνικής πρότασης





Η εκτίμηση των εσόδων από το κείμενο της ελληνικής πρότασης



 
Αποπληρωμή ΕΚΤ από ESM και αναδιάρθρωση δανείου ΔΝΤ - Έξοδος στις αγορές στα τέλη Μαρτίου του 2016
Σε ειδικό κεφάλαιο η ελληνική πρόταση προωθεί στις 30/6/2015 και έπειτα από συζήτηση με τους θεσμούς, την εξεύρεση βέλτιστης λύσης για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Προτείνει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, με στόχο να πληρωθεί σε δύο φάσεις: στις 30 Ιουνίου 2015 η πρώτη και η δεύτερη ανάλογα με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Παράλληλα, κάνει λόγο για χρηματοδότηση από τις αγορές από τις 31/3/2016, έπειτα από αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και για αναπτυξιακό πακέτο.

Εφάπαξ φόρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων 
Επιβολή εφάπαξ φόρου στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές, σύμφωνα με το προσχέδιο των ελληνικών προτάσεων που διέρρευσε στη δημοσιότητα.

Με αυτόν τον έκτακτο φόρο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί ότι θα συγκεντρώσει το ποσό των 1,064 δισ. ευρώ εντός του 2015.

Οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Στη Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη συμμετοχή της ΤτΕ, του ΤΧΣ, εκπροσώπων τραπεζών και ανεξάρτητων συμβούλων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο προσχέδιο των 47 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Ομάδα Εργασίας θα καταρτίζει μελέτες και θα υποβάλει προτάσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνουν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη (3869/2010) με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών για την κήρυξη ιδιωτών σε «πτώχευση».

Θα υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 4 του νόμου έτσι ώστε να είναι πλήρη και ακριβή τα στοιχεία για το εισόδημα, την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, διαφορετικά η αίτησή του να υπαχθεί στο νόμο δεν θα γίνεται αποδεκτή εξαρχής.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο του προσχεδίου, οι τροποποιήσεις αυτές θα έχουν θετική επίπτωση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για παλιές και νέες αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο, ενώ η αποσυμφόρηση σε επίπεδο δικαστικής διαδικασίας θα έχει θετική επίδραση και στο χρονικό διάστημα που οι οφειλές των δανειοληπτών παραμένουν «παγωμένες» όσο δεν εκδικάζονται σύντομα οι αιτήσεις τους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Συγκεκριμένα κριτήρια για την αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας θέτει στην πρότασή της η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς.

Αυτά είναι:

- Η αντικειμενική αξία της α' κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.

- Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Στο διάστημα που η κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μηνιαίως ένα ποσό δόσης που θα εξαρτάται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Οι κλίμακες που προτείνονται είναι οι εξής:

- Για ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου εισοδήματος ή 8 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 10% του μηνιαίου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για τα πρώτα 5.000 ευρώ θα υπολογίζεται ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ ποσοστό 10%. Για παράδειγμα ένας δανειολήπτης με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει 2% για τα πρώτα 5.000 ευρώ και 10% για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ.

Έτσι, η δόση θα είναι 24,7 ευρώ κάθε μήνα.

Αντιστοίχως θα υπολογίζονται οι δόσεις και για τις υπόλοιπες κλίμακες:

- Για ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 20% του μηνιαίου εισοδήματος ή σε 133 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 30% του μηνιαίου εισοδήματος ή σε 258 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 40% του μηνιαίου εισοδήματος ή σε 425 ευρώ.

-Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ ή δόση θα ανέρχεται έως 50% του μηνιαίου εισοδήματος ή σε 633 ευρώ.

- Για ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται έως 60% του μηνιαίου εισοδήματος ή σε 883 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Αξιολόγηση, κινητικότητα και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται:

- Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
- Εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα
- Εφαρμογή του νόμου που αφορά τα μη μισθολογικά προνόμια

Σε ό,τι αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο θα υπάρξει εφαρμογή του, βάσει των παρακάτω κανόνων:

- Η αναλογία 1 προς 2 (μία πρόσληψη για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2016 με το 70% των νεοπροσληφθέντων να πρέπει να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου,
- Ενιαίος μισθός για την ίδια μορφή εργασίας σε όλο το Δημόσιο,
- Σύνδεση του «βαθμού» ενός δημοσίου υπαλλήλου με το επίπεδο υπευθυνότητας του πόστου που κατέχει,
- Καμία περαιτέρω μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και
- Έναρξη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου από την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς θα καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις
Στα 62 έτη προτείνεται από την ελληνική πλευρά να αυξηθεί το όριο πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ τονίζεται ότι δεν θα πληγούν όσοι έχουν κατοχυρώσει μέχρι σήμερα δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν.

Παράλληλα, υπάρχουν εξαιρέσεις από το παραπάνω όριο για ορισμένες ειδικές κατηγορίες (μητέρες ανηλίκων, μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες κ.α.). Η προσαρμογή των νέων ορίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και το 2025 και κυρίως στην περίοδο 1/2/2016-2022.

Από το 2016 έως και το 2022 θα υπάρξει αύξηση κατά ένα εξάμηνο ανά έτος των ορίων συνταξιοδότησης και στη συνέχεια ένα έτος κάθε έτος, ενώ όσοι επιθυμούν να βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση δεν θα μπορέσουν να το πράξουν πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Για όσους επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση θα υπάρξει πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες -πέραν του 6% που ισχύει αυτή στιγμή για όσους λαμβάνουν σύνταξη, πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχικά για το διάστημα 2015-16 και έως ότου υπάρξει ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία, άλλωστε, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Οι ενοποιήσεις ταμείων θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα τριών ετών, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία 3 ταμείων. Έως τις 31/12/2016, η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 30%.

Πηγή: newmoney.gr

Δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας - Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Υιοθέτηση των βημάτων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας περιλαμβάνει το σχέδιο 47 σελίδων της ελληνικής πλευράς, με δέσμευση ότι θα επανεξετάσει και επανασχεδιάσει το μοντέλο των NOME, που αφορά στις δημοπρασίες στην αγορά ρεύματος για πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών σε ανταγωνιστικές τιμές και όπως έχει προταθεί από τη ΡΑΕ.

Οπως έχει καταγραφεί, πάνω σε αυτό έχει εκφράσει την αντίρρησή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η διαδικασία είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την εποχή του Ασημάκη Παπαγεωργίου, 12 μήνες πριν, και αποτελεί κεντρικό άξονα για την απελευθέρωση.

Παράλληλα, υιοθετείται το σύστημα των ΑΔΙ που αφορά τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, δηλαδή την αποζημίωση προς τις μονάδες που είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να καλύψουν την ανάγκες του συτήματος ζήτησης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 112 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές μονάδες παραμένουν απλήρωτες στην παρούσα φάση.

Επισφραγίζεται ο ανεξάρτητος ρόλος της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εμμέσως πλην σαφώς έχει αμφισβητηθεί σφόδρα από την ηγεσία του υπουργείου.

Πηγή: newmoney.gr

Στα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Στην ίδια πρόταση, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.

Εντούτοις, θα υπάρξει ένα «σύστημα ελέγχου», ώστε τα φάρμακα αυτά που δεν είναι απαραίτητο να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, να διανέμονται από τα καταστήματα λιανικής, αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Τέλη Ιουλίου το σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς
Στις προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς τονίζεται ότι αυτό θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουλίου.

Όπως τονίζεται, έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πάταξης της Διαφθοράς.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τονίζεται ότι η εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν αυτή τη στιγμή θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές.

Τουρισμός
Όπως αναφέρεται επίσης στην ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των μισθώσεων για τις κατοικίες που ενοικιάζονται για διακοπές, περιορίζοντας την υποχρέωση μίσθωσης το ελάχιστο στις 30 ημέρες.

Παράλληλα, θα προωθήσει τη θεσμοθέτηση του e-market για τις ενοικιαζόμενες θερινές κατοικίες, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά και τα φορολογικά έσοδα.

Δείτε εδώ όλη την πρόταση (στα αγγλικά)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr