Πρωτοσέλιδο «χτύπημα» Guardian: Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο
05.06.2015
12:13
Financial Times: Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση - Bloomberg: Η πρώτη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ από το '80 - Telegraph: Η Ελλάδα να πάψει να κυνηγά χίμαιρες και να βγει από το ευρώ - Reuters: Θα μπορούσε μια ψηφιακή δραχμή να αποτρέψει το Grexit;
Πρώτο θέμα σήμερα στον ξένο Τύπο η Ελλάδα!
Μέχρι τα ξημερώματα, τα βλέμματα όλων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν στραμμένα στις εξελίξεις.
Με επιθέσεις, αυστηρή κριτική και έντονη κινδυνολογία τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και ο ξένος Τύπος, σχολιάζουν το θέμα της Ελλάδος και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς οι συντάξεις, οι μισθοί και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να αποτελούν τα «αγκάθια» της συμφωνίας.
Ο ξένος Τύπος, οργιάζει και σήμερα με δημοσιεύματα που μιλούν για σενάρια πτώχευσης.
«Financial Times» και «Guardian» χύνουν μπόλικο μελάνι για να καταγράψουν το κλίμα.
«Η Ελλάδα οδεύει κατευθείαν προς την έξοδο» γράφει ο «Guardian». Οι «Financial Times» αναφέρουν: «Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση, καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ».
Μέχρι τα ξημερώματα, τα βλέμματα όλων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν στραμμένα στις εξελίξεις.
Με επιθέσεις, αυστηρή κριτική και έντονη κινδυνολογία τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και ο ξένος Τύπος, σχολιάζουν το θέμα της Ελλάδος και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς οι συντάξεις, οι μισθοί και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να αποτελούν τα «αγκάθια» της συμφωνίας.
Ο ξένος Τύπος, οργιάζει και σήμερα με δημοσιεύματα που μιλούν για σενάρια πτώχευσης.
«Financial Times» και «Guardian» χύνουν μπόλικο μελάνι για να καταγράψουν το κλίμα.
«Η Ελλάδα οδεύει κατευθείαν προς την έξοδο» γράφει ο «Guardian». Οι «Financial Times» αναφέρουν: «Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση, καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ».
Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να κυνηγά χίμαιρες και να βγει από το ευρώ
Οι εικόνες που περιγράφει ο δημοσιογράφος της Telegraph Ian Birell από το ταξίδι του πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Στην πλατεία Ομονοίας, που κάποτε αποτελούσε την ακμάζουσα οικονομική καρδιά της πρωτεύουσας, υπήρχαν μόνο κλειστά μαγαζιά, τράπεζες με κατεβασμένα ρολά και ναρκομανείς που περιφέρονταν άσκοπα, αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό άρθρο του.
Κατά την περιήγησή του, ο αρθρογράφος άκουσε μία ηλικιωμένη γυναίκα να λέει στο σύζυγό της πως δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε καν λεμόνια. Τα μόνα καταστήματα που φαίνονταν να ακμάζουν στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν εκείνα που αγοράζουν χρυσό, αναφέρει ο Birell.
Αυτό το θέαμα είχε αντικρύσει ο αρθρογράφος όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Αθήνα λίγο μετά την έναρξη της κρίσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «σήμερα η ζωή έχει γίνει πολύ χειρότερη για τους Έλληνες» καθώς τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί, όπως και τα ποσοστά που σχετίζονται με την πείνα, τη φτώχεια, την ανεργία, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε έναν εφιάλτη χωρίς τέλος. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ
Bloomberg: Η Ελλάδα γίνεται η 1η χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ από τη δεκαετία του '80
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που δεν πληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεκαετία του '80, την ώρα που το παιχνίδι της μικροπολιτικής συνεχίζεται, με τους δανειστές της συνεχίζονται, αναγκάζοντας ουσιαστικά το ΔΝΤ να γυρίσει 35 χρόνια πίσω και να θυμηθεί μια αντίστοιχη περίπτωση.
Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την κατάσταση το Bloomberg, μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή – πακέτο των δόσεων προς το Ταμείο και να μην καταβάλει σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης του Ιουνίου. Αναφέρεται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται απόψε να απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις των δανειστών. Αν και διεθνείς αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι "απέχουμε ακόμα πολύ από μια συμφωνία".
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το άρθρο, χει μπροστά του διμέτωπο αγώνα: Στο εσωτερικό, τη συζήτηση στη Βουλή και στο εξωτερικό, την πίεση των δανειστών με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως απέχουμε ακόμη αρκετά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.
«Κι όμως, η τρέχουσα φάση της κρίσης στην Ελλάδα πλησιάζει σε κάποια συμπέρασμα, καθώς τα ταμεία αδειάζουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, οι μετοχές και τα ομόλογα πριονίστηκαν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο που φιλοξενεί και δηλώσεις του Έλληνα καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business της Ν. Υόρκης, Νίκου Οικονομίδη, ο οποίος αναφέρει: «Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit».
Αναταράξεις αντιμετωπίζει και το κοινό νόμισμα που υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, μετά την άνοδο που είχε εμφανίσει στις αρχές της εβδομάδας. Το κλίμα άλλαξε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την πληρωμή της πρώτης δόσης προς το ΔΝΤ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις λέγοντας πως η Ελλάδα βασίστηκε σε μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου που υπάρχει από τα τέλη του '70.
Μέχρι τώρα η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε αυτή την απόφαση και ενοποίησε τις πληρωμές της ήταν η Ζάμπια, πίσω στη δεκαετία του '80, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο χρόνος, πάντως, τρέχει και σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το EuroWorking Group θα περιμένει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πρόταση των δανειστών μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Αν και όπως αναφέρουν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν έχει οριστεί ημερομηνία-στόχος για την περάτωση των συζητήσεων.
Μια άλλη διάσταση της καθυστέρησης της δόσης προς το ΔΝΤ, δίνει ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ. Λέει συγκεκριμένα: «Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει λάβει έγκριση από τη Βουλή όταν θα αρχίσει να έρχεται το χρήμα. Μπορεί, όμως, εναλλακτικά, να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι απελπισμένη και έχει προσκολληθεί στην ψεύτικη ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωζώνη. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει, δείχνει ότι θα αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει». Κι όλα αυτά, αναφέρει το Bloomberg, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πάντες, πριν από λίγα 24ωρα, ότι η δόση προς το ΔΝΤ θα καταβαλλόταν κανονικά.
«Στο τέλος, η έλλειψη σαφήνειας (που διακατέχει τις ελληνικές θέσεις), σημαίνει ότι θα προκαλέσει και την αποτυχία τους να πετύχουν τους στόχους τους», λέει, προεξοφλώντας τις μελλοντικές εξελίξεις, ο Κίρκεγκαρντ.
Focus
"Η Αθήνα δεν θα πληρώσει την Παρασκευή", είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Focus σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταβάλει σήμερα την δόση στο ΔΝΤ.
Le Monde
H Aθήνα αποφάσισε να καθυστερήσει τις δόσεις της στο ΔΝΤ, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αναφερόμενη στην απόφαση των Αθηνών να ενοποιήσει τις δόσεις και να τις πληρώσει στο ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου. "Πρόκειται για έναν ελιγμό που εξέπληξε τους εταίρους μάλλον δυσάρεστα", προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.
Liberation
"Ελλάδα, Ε.Ε και ΔΝΤ. Το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές της συνεχίζει να κρατά κομμένη την ανάσα", γράφει η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των Αθηνών και των δανειστών της.
Reuters: Θα μπορούσε μια ψηφιακή δραχμή να αποτρέψει το Grexit
Μπορεί ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να αστειευόταν όταν έγραφε στο Twitter ότι η Ελλάδα θέλει να υιοθετήσει bitcoin, ωστόσο μερικοί «σπασίκλες» της τεχνολογίας οικονομικών πιστεύουν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα καλυπτόμενο από περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα μετρητού της χώρας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος Jemima Kelly, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές της μέσα στον Ιούνιο, μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση μετρητών. «Η αποτυχία των δύο πλευρών να φτάσουν σε συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, γεγονός που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τη νομισματική ένωση», διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο «Grexit», κάποιοι εκτιμούν ότι Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα παράλληλο ψηφιακό νόμισμα σαν το Bitcoin, με το οποίο θα μπορούσε να πληρώσει τους συνταξιούχους και εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Θα μπορούσε ακόμα να ονομαστεί και «ψηφιακή δραχμή», όπως το νόμισμα της Ελλάδας πριν από το ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr