Βρυξέλλες: Ο Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει με Γιούνκερ - Μαξίμου: Παραφιλολογία...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όμως ο Γιούνκερ αρνήθηκε - Οι δύο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες μέρες, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν

Το κακό κλίμα των τελευταίων ωρών μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών επιβεβαιώνει η αποκάλυψη ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε το πρωί του Σαββάτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε...

Το σημερινό επεισόδιο στην διαπραγμάτευση, το οποίο αποκαλύπτει την δυσφορία των δανειστών για τους ελληνικούς χειρισμούς, αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα στο Reuters και στους Financial Times που επικαλούνταν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος έδινε την πληροφορία για την αναπάντητη κλήση από το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας) με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το δέχθηκε, πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε εμμέσως αργά το απόγευμα του Σαββάτου η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διότι οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Άλλωστε κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιούνκερ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», σημειώνοντας ότι ελπίζει πως αποτέλεσε «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» ή έστω ένα «κακό διαπραγματευτικό τρικ», το οποίο πολύ σύντομα θα αποσυρθεί». 

Μεταξύ άλλων, το Reuters τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο, τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση -όπως όφειλε να κάνει χθες- στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ήταν «προκλητική» καθώς και ότι με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στόχο να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας ισορρόπησε ανάμεσα στην αγανάκτηση και τη σιγουριά ότι μια συμφωνία είναι "πιο κοντά από ποτέ" για να μείνει η χώρα του στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παραθέτει ξανά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος τονίζει πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι «εν μέρει είναι θέατρο», αλλά «δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωνε ότι ο κ. Γιούνκερ άφησε... αναπάντητη την κλήση του κ. Τσίπρα, από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για... παραφιλολογία, διαψεύδοντας ότι συνέβη αυτό που οι Βρυξέλλες είχαν επιβεβαιώσει.


Κομισιόν: Οι δύο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες
Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε σήμερα από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις Βρυξέλλες, σε επικοινωνία που είχε με την κυρία Μίνα Αντρέεβα, εκείνη του είπε ότι είναι σε θέση απλά να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε αίτημα από τον κ. Τσίπρα για επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ.  

Ωστόσο, δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως οι δύο άντρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής


Μαξίμου: Η παραφιλολογία συνεχίζεται
Λίγη ώρα αφότου το δημοσίευμα είδε το «φως» της δημοσιότητας ήρθε και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο υποστηρίζει ότι η παραφιλολογία συνεχίζεται.

Αναφερόμενη στην πηγή της ΕΕ, που φέρεται να έδωσε τις παραπάνω πληροφορίες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση τονίζει χαρακτηριστικά πως μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου,  η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και η κυβέρνηση αναμένει τα σχόλια των θεσμών. 


Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντήσει τον Τσίπρα, λένε και οι FT

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στους FT ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει πως ο 
ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να τον δεχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ενοχληθεί από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, με κορυφαίο στέλεχος των G7 να δηλώνει στην εφημερίδα ότι μετά από αυτήν την ομιλία ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι δεν έχει και πολλά να πει με τον κ. Τσίπρα.

«Εάν δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αυτό που ενόχλησε τον κ. Γιούνκερ είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η πρόταση των θεσμών ήταν μία ατυχής στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα την αποσύρουν οι ίδιοι άνθρωποι που την κατέθεσαν».

Παράλληλα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μείνει έκπληκτοι τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα όσο και από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αν και της το επιτρέπουν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του κ. Γιούνκερ να μην συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, μάλλον γυρίζει τη διαπραγμάτευση αρκετές εβδομάδες πίσω, σε μία στιγμή που τουλάχιστον η πλευρά των πιστωτών θεωρούσε ότι υπάρχει πρόοδος.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα συνάντηση

Νωρίτερα το Σάββατο, πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά επισήμαιναν πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε σήμερα να προβεί σε οιοδήποτε επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης στη Βουλή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα. Εκτίμησαν δε πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, ούτως ώστε αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup που συγκαλείται τη συγκεκριμένη ημέρα και παράλληλα η Αθήνα να έχει χρόνο να νομοθετήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και φυσικά να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελικής δόσης.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr