Γαβριήλ: Δεν πήρε ο Τσίπρας τον Γιούνκερ, μπορεί κάποιος συνεργάτης του!

Στις Βρυξέλλες Παππάς-Τσακαλώτος για να συνεχίσουν η διαπραγμάτευση - Περιμένουμε τις προτάσεις των "Θεσμών"-  Εμείς μιλάμε για μια ενιαία συμφωνία το νωρίτερο - Δεν συζητάμε για εκλογές

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να δει τα περιθώρια συγκλίσεων για να υπάρχει συμφωνία στα δύο μέρη. Σε επόμενη ερώτηση για την αποστολή της αντιπροσωπείας αυτής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εξουσιοδοτημένη έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς. Η πρόταση της κυβέρνηση αποτελεί βάση των συζητήσεων».  

Όσον αφορά το κείμενο της ελληνικής πρότασης ο κ. Σακελλαρίδης είπε οτι σε αυτό δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του BG προσθέτοντας ότι οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  «Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν λάβει συζητήσεις και δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Κομισιόν ο κ. Σακελλαρίδης παρά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε ποτέ τον πρόεδρο της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επαφές και σε χαμηλότερο επίπεδο συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού με συνεργάτες του κυρίου Γιούνκερ».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε είπε οτι είναι κείμενο του Γιούνκερ αλλά ότι εκφράζει την κοινή γνώμη των τριών θεσμών και σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους ζητήματα δεν τέθηκαν από τον πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει επαφή με τον Γιούνκερ και τους επικεφαλής των θεσμών. Από την πλευρά των πρωθυπουργού γίνεται προσπαθεια να υπάρξει επαφή με τους επικεφαλής των θεσμών και τους αρχηγούς των κρατών» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Bild για το αν κάποιος λέει ψέματα ή υπάρχει ασυνεννοησία όσον αφορά το θέμα του τηλεφωνήματος Τσίπρα-Γιούνκερ ή του αιτήματος προς το ΔΝΤ για την ενοποίηση των δόσεων προς το Ταμείο ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι κάποιος λέει ψέματα, αυτό που σας απάντησα είναι ότι προφανως αυτή η κίνηση - όσον αφορά την ενοποίηση των δόσεων στο ΔΝΤ - έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδας μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση ενώ για το τηλεφώνημα με τον κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να τον πάρει και δεν τον βρήκε αλλά υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στους συνεργάτες των δύο πλευρών».

Σε ερώτηση για το αν στόχος είναι η πάραταση του υφιστάμενου προγράμματος ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «αυτό δεν ανταποκρίνεται από μόνο του στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Μέχρι το τέλος του μήνα στόχος να υπάρξει συμφωνία. Όσο πιο σύντομα συμβεί αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σε ερώτηση για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «την έχουμε στο μυαλό μας» κάνοντας λόγο για θέμα πολιτικής ευθύνης των βουλευτών. Ερωτηθείς δε αν θα υπάρξουν διαγραφές βουλευτών ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε καμία περίπτωση διαγραφής γιατί προφανώς η συμφωνία που θα έρθει στην ΚΟ δεν θα μπορέσει βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να διαφωνήσει». «Οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στην κοινοβουλευτική παράδοση ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Εμείς μιλάμε για μια ενιαία συμφωνία, ενιαίους όρους και ενιαία προαπαιτούμενα είπε ο κ. Σακελλαρίδης όταν δημοσιογράφος απάντησε για το περιεχόμενο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας. «Δεν μιλάμε για σπασμένους χρονικά όρους. Να υπάρξει συμφωνία που να επικυρωθεί τώρα με κάποιους όρους και μετά τον Σεπτέμβριο να πάμε σε νέα συμφωνί με νέους όρους» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στο δημοσιονομικό θέμα προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ελληνικό θέμα.

Για την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο είπε ότι δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό αλλά είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της Ελλάδας να βρει λύσεις. Είναι μια σημαντική συνάντηση από την οποία περιμένουμε αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σενάρια για επέκταση της έκτακτης εισφοράς ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα χαμηλότερα εισοδήματα»

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια με τη χώρα έκτος Ευρώπης ενώ για το δημοψήφισμα είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της μεγάλης στήριξης του λαού εκφράζοντας τις ευχαριστίες για τη στήριξη αυτή.

Κληθείς να αποτιμήσει τη στάση της αντιπολίτευσης μετά τη συζήτηση στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έκανε λόγο για θετικό στοιχείο όσον αφορά την καθολική απόρριψη των προτάσεων των θεσμών προσθέτοντας ότι όσον αφορά τις εντάσεις από εκεί και πέρα κάθε κόμμα έχει τις απόψεις του.

Δεν είναι οξύμωρο οτι στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο κ. Παππάς και όχι ο κ. Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε επαφές με ομολόγους του και συμμετέχει στην πολιτική διαπραγμάτευση ήταν η απάντηση του κ. Βαρουφάκη για την παρουσία του υπουργού Επικρατείας στη βελγική πρωτεύουσα.

Επιχείρησε, ακόμα, να κλείσει το θέμα Πανούση μετά το αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνσή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη λέγοντας ότι «μέσα στην Αριστερά ό καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του. Το ζήτημα της παραμονής του κ. Πανούση στο κυβερνητικό σχήμα δεν αφορά την κυβέρνηση».

Υποστήριξε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη στην ΕΕ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr