Πολιτικό deal αντί για μέτρα ζήτησε ο Βαρουφάκης από τους Γερμανούς

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «ανταπέδωσε τα πυρά» στους δανειστές από το Βερολίνο και ανήγαγε την όλη συζητήση σε μια υπόθεση που πρέπει να τελειώνει με πολιτική συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αφήνοντας στην άκρη προγράμματα, μέτρα, αξιολογήσεις και ελεγκτές

Την πολιτική διαπραγμάτευση την οποία «ξέκοψε» στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιχείρησε να συντηρήσει με την εμφάνισή του στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, βάλλοντας ανοικτά κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν κλείνουν με πολιτικούς όρους την συμφωνία που επιδιώκει η Αθήνα.
 
Μπαίνοντας «στο στόμα του λύκου», από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όπου ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε τις αξιώσεις των δανειστών πως, πριν από κάθε συζήτηση για διάσωση και έξοδο από το Μνημόνιο  ή νέο πακέτο στήριξης, θα πρέπει πρώτα να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η 5η (και τελευταία) αξιολόγησή του από τους ξένους ελεγκτές, ο κύριος Βαρουφάκης «ανταπέδωσε τα πυρά» στους δανειστές και ανήγαγε την όλη συζητήση σε μια υπόθεση που πρέπει να τελειώνει με πολιτική συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αφήνοντας στην άκρη προγράμματα, μέτρα, αξιολογήσεις, ελεγκτές κλπ.
 
Ουσιαστικά ο κύριος Βαρουφάκης θέλησε να στρώσει το έδαφος ξανά στον πρωθυπουργό για να διεκδικήσει «πολιτική λύση» στο οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας, επιστρέφοντας εκεί από όπου είχε ξεκινήσει την πολιτική διαπραγμάτευση η νέα κυβέρνηση.
 
Και στη συνάντηση που είχε με τον κύριο Σόιμπλε, αλλά και όπου αλλού μίλησε μέσα στην ημέρα στη Γερμανία, ο κύριος Βαρουφάκης τόνιζε:
 
1ον (το πρωί μετά τη συνάντηση με Σόιμπλε):

-ότι με τον Γερμανό ομόλογό του «δεν διαπραγματεύτηκε» (σσ: δεν μπήκε δηλαδή καν στη λογική των θέσεων των δανειστών), αλλά  «συζήτησε» για το πρόβλημα.

-πως είναι ιστορικό καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ.

-ότι η συζήτηση θα βοηθήσει να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία.

2ον (το μεσημέρι σε συνέντευξή του στην γερμανική Tagesspiegel):
 
-με τη στάση τους οι πιστωτές σαμποτάρουν τις συνομιλίες. «Μια τέτοια πρόταση, την κάνεις μόνο όταν δεν θέλεις να υπάρξει μια συμφωνία» ανέφερε, σχολιάζοντας το πεντασέλιδο κείμενο των «θεσμών».

-παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και μήνες, οι πιστωτές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

-η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις», παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα και προσέφερε αύξηση στο ΦΠΑ, που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

3ον (το απόγευμα σε ομιλία του στο ίδρυμα Χανς Μπέκλερ):
 

-στο πρώτο κιόλας Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης είχε πει να κλείσουν μία πολιτική συμφωνία, χωρίς άλλα μέτρα, για μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούν (π.χ. στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στην ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, να μπει τέλος στα ολιγοπώλια) αλλά οι τρεις «θεσμοί» του είπαν «να το ξεχάσει» («Forget it Yanis»).

-αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση για το ελληνικό ζήτημα, τότε αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

-οι προτάσεις των «θεσμών» αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

-παρομοίασε την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι νομίζουν πως αν την θυσιάσουν θα εμποδίσουν να αναπτυχθούν παρόμοιες πολιτικές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

-«αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις» είπε. «Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα. Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα»

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε μάλιστα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απευθύνει μια «ομιλία ελπίδας» για την Ελλάδα, στο πρότυπο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr