Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο μέχρι το 2018

Τι εκτίμησε στη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Παναγιώτης Λιαργκόβας

Για Μνημόνιο μέχρι και το 2017-2018 έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, μιλώντας στη Βουλή, εφόσον δεν υπάρχουν ενδογενείς πόροι ή δυνατότητα εξόδου στις αγορές, για να καλύψουν τις ανάγκες.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μιλώντας στην Εξεταστική για το Μνημόνιο, τώρα δεν βγαίνουμε στις αγορές, διότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι 2017 έως 2018 θα χρειαστεί η Ελλάδα 30-40 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας, αν δεν έχουμε ενδογενείς πόρους αναγκαστικά θα τα ζητήσουμε από τις αγορές και εφόσον σήμερα, όπως είπε, είναι απαγορευτικά τα επιτόκια, θα πρέπει να τα ζητήσουμε από τους δανειστές.

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Αμυρά για το αν εκτιμά πως θα υπάρχει Μνημόνιο τελικά μέχρι το 2018, απάντησε ότι ο λόγος που δεν βγαίνουμε, είναι γιατί τα σπρεντς είναι πάρα πολύ υψηλά, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγούμε στις αγορές.

Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε πως δεν σημαίνει βέβαια ότι, αν βγούμε στις αγορές, θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγούμε στις αγορές.

Σχετικά με το χρέος, ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα πριν το Μνημόνιο. Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, σε μελέτη του Γραφείου είχε αναφερθεί ότι χρειαζόταν μείωση του χρέους και για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαζόταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εκτίμησε ότι και τώρα θα ήταν απαραίτητο ένα κούρεμα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν είναι πολιτικά εφικτό, τότε να γίνει μία μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. “Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που έχουν  χρησιμοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα. Το οικονομικά επιθυμητό μπορούμε να το πούμε, όχι όμως και το πολιτικά εφικτό. Το θέμα του χρέους αφορά και άλλες χώρες. Έτσι, αν είναι εφικτό δεν μπορούμε να το πούμε, εμείς καταγράφουμε την καλύτερη επιλογή”.

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία  βελτίωση ως προς την εσωτερική του δομή του, αλλά παραμένει υψηλό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μπορεί να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο αν είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα, αφού επισήμανε ότι υπήρχαν συστάσεις από την Ευρώπη για τα δημοσιονομικά . Έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του ελλείμματος από το 2009 έως το 2010, προτάσσοντας ως λόγους όχι μόνο την κρίση του 2007 στην Ευρώπη, αλλά και την αλλαγή του κανόνα μέτρησης.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι το 2009 είχαμε μεταφορά του χρέους των 18 ΔΕΚΟ στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, που επιβάρυνε κατά πολύ το έλλειμμα, όπως η μεταφορά χρεών νοσοκομείων.

Επίσης, ανέφερε ότι συνέβαλε και η αναθεώρηση του ΑΕΠ για την περίοδο 2003-2006. “Η αύξηση παρατηρήθηκε μετά το Νοέμβριο του 2009, είχαμε αναθεωρήσεις του ελλείμματος, οι οποίες, όπως είπε, ήταν “συγκυριακές”.

“Αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω το έλλειμμα θα ήταν πιο κάτω” τόνισε. “Δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν την επερχόμενη κρίση” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε αν θα μπορούσε να αποφευγχθεί η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο απάντησε μεταξύ άλλων ότι εκ των προτέρων προφανώς δεν είχε η τότε κυβέρνηση αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, γιατί αν το είχε αντιληφθεί θα είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα».

Σε ερώτηση αν στο δεύτερο πρόγραμμα ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις, απάντησε ότι υπήρχαν, ωστόσο κάποιες, ενώ ξεκινούσαν, στην εφαρμογή τους υπήρχε ζήτημα. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι στην αγορά εργασίας προχώρησαν, αλλά στα αγαθά όχι.

Για να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα όλες οι μεταρρυθμίσεις γιατί η μία επηρεάζει την άλλη. Αν γίνονταν ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στων αγαθών, η εσωτερική υποτίμηση θα ήταν πιο βατή για τους πολίτες, τόνισε.

Μια έντιμη συμφωνία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για να ξεφύγει η χώρα από μνημόνια, εκτίμησε ακόμη ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην Εξεταστική για τα Μνημόνια.

Λαπατσιώρας: «Καμπανάκι» για την οικονομία όσο δεν υπάρχει συμφωνία
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λαπατσιώρας, λέκτορας Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά την τοποθέτησή του στην Εξεταστική για το Μνημόνιο, τάχθηκε κατά των πολιτικών του προγράμματος, καθώς, όπως εξήγησε, ανατροφοδοτεί την ύφεση.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι πιθανότατα, αν δεν λυθεί γρήγορα η αβεβαιότητα και δεν κλείσει η συμφωνία, μπορεί ο ρυθμός της οικονομίας να κινηθεί στα ισχνά επίπεδα του 2014.

Σε σχετική ερώτηση για το αν συμφωνεί με το κ. Λιαργκόβα με την άποψη ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μείνει σε ένα Μνημόνιο, ο κ. Λαπατσιώρας τόνισε ότι το αντικειμενικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει μπροστά είναι το χρηματοδοτικό κενό. Η κάλυψή του μπορεί να γίνει με δάνειο, αναδιάρθρωση χρέους, έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς τον ρώτησε αν αποκλείουμε την έξοδο στις αγορές και εκείνος απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μια δειλή έξοδο στις αγορές. Στα πλαίσια μιας συμφωνίας μπορεί να συμβεί και αυτό.

Σχετικά με το επαχθές χρέος, ο καθηγητής και μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους τόνισε ότι το επαχθές είναι μια νομική έννοια που αφορά το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι “αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τις δομές της ελληνικής οικονομίας που παράγουν χρέος. Αν και αυτή η παραγωγή χρέους είναι μεγαλυτερη από άλλες χωρες, πχ την Ολλανδία. Όλο το χρέος που έχει συσσωρευτεί, συσσωρεύθηκε για να ανακυκλώνει το χρέος, το οποίο υπήρχε».

Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι «πρέπει να λύσουμε το στρατηγικό» και δήλωσε κάθετα αντίθετος με τον τρόπο που γίνονται, γιατί δεν συμβάλλουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρώ ότι είναι ξεπούλημα» πρόσθεσε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr