Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει σε συμφωνία χωρίς «κούρεμα» χρέους

Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει σε συμφωνία χωρίς «κούρεμα» χρέους

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο - Αποκάλυψε μυστικές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων Γερμανίας και Γαλλίας για τη διάσωση των δικών τους τραπεζών

Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει σε συμφωνία χωρίς «κούρεμα» χρέους
«Δεν ωφελεί κανέναν να μην υπάρξει λογική συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα» υποστήριξε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης στη Βουλή, για να επισημάνει ωστόσο πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει τη δόση του δανείου, τότε «έως και 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, με σοβαρές συνέπειες και διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ».




Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κατά την περίοδο υπογραφής του πρώτου Μνημονίου, μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, τόνισε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο» και γι' αυτό απέκλεισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωσή του. 

Κλείσιμο



«Το ΔΝΤ βάσει καταστατικής διάταξης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλαδα αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δεν θα το κάνει! Πολύ περισσότερο μετά το λάθος που έκανε το 2010» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως απαιτείται «μια λογική συμφωνία, που θα έχει κάλυψη δημοσιονομικού κενού με μέτρα ισοδύναμα και όχι αυτά που ζητούν οι εταίροι, όπως μείωση μισθών και συντάξεων. Το δημογραφικό είναι πρόβλημα, όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα και με διαφορετικό τρόπο. Στα εργασιακά έχουν απόλυτο άδικο οι εταίροι που θέλουν μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία. Η περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς εργασίας δεν έχει νόημα. Πρέπει να γίνει τώρα η αναδιάρθρωση μαζί με τα μέτρα για το 2015 και 2016, ώστε να περάσει μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος έχει αντιμετωπιστεί, να βελτιωθούν οι συνθήκες, να περάσει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και σε συνθήκες ομαλές θα βρεθεί λύση. Αναδιάρθρωση χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα είναι η λύση. Αν δεν υπάρξει συνολικό πακέτο και οι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν, θα πληγεί η χώρα μας και η ευρωζώνη».




Μυστικές συναντήσεις για τη διάσωση των γαλλογερμανικών τραπεζών
Εκτός των παραπάνω, ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι ήταν λάθος που η αναδιάρθρωση του χρέους δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο μνημόνιο, ενώ υπονόησε ευθέως ότι σκοπίμως η ΕΕ και η τότε ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε το «κούρεμα», προκειμένου να μην πληγούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπήρξαν μυστικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων Γερμανίας και Γαλλίας, προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος για τη διάσωση των δικών τους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» ελληνικά ομόλογα περίπου 40 δισ. ευρώ.

«Το βασικό λάθος που έγινε με την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το Μάιο του 2010 ήταν ότι δεν συμπεριλήφθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης, για να προσθέσει: «Ήταν γνωστό σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει. Αυτή η άποψη που εκφράστηκε ανοικτά και δημοσίως από πολλές πλευρές, αλλά δεν εισακούστηκε από τους ιθύνοντες σε Ελλάδα και ΕΕ -κυρίως από ΕΕ-, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να είναι θνησιγενές με οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Γνωρίζαμε από την αρχή, όπως επισημαίνεται και από την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε, το Μάιο 2013, ότι το Ταμείο χρειάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του, για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Το καταστατικό απαγορεύει δανεισμό χωρών με χρέος μη βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα. Γι' αυτό το ΔΣ του ΔΝΤ προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού».

Τόνισε ότι «οι τότε εκτιμήσεις έλεγαν ότι, αν δεν γίνει άμεσα η αναδιάρθρωση, θα γίνει λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Ξέρουμε από την έκθεση που σας ανέφερα ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι εταίροι, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, δεν ήθελαν αυτή την αναδιάρθρωση».

«Έχει ευθύνες ο τότε διοικητής της ΤτΕ»
Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ επέρριψε ευθύνες και στον τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «η πολιτική της ΤτΕ ήταν ευθυγραμμισμένη με την ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μετέδωσε το φόβο διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση χρέους. Ο κ. Προβόπουλος, ενώ ήξερε το έγγραφο, ήταν ο πρώτος που μας είπε -και διαφήμιζε την στάση του κ. Τρισέ- ότι, αν πάμε σε αναδιάρθρωση χρέους, θα σταματήσει η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών».

Τόνισε, δε, ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν στήριξε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Όταν βγαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης και λέει ότι ευθυγραμμίζεται με την ΕΚΤ και είναι ενάντια στην αναδιάρθρωση, προκαλεί και μια αναστάτωση στις αγορές, προειδοποιώντας δημοσίως τις αγορές ότι η αναδιάρθρωση θα προκαλέσει κατάρρευση των τραπεζών. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε αναπαραγωγή απόψεων που ούτε ο Τρισέ δεν το έκανε δημοσίως».

«Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Επιτροπή Αλήθειας»
Επιπροσθέτως, ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, γι' αυτό και όταν στο ΔΝΤ πληροφορήθηκαν πως ο ίδιος θα παραστεί στις εργασίες, επικοινώνησαν μαζί του, προκειμένου να του υπενθυμίσουν το συμβόλαιο εμπιστευτικότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης