Τσίπρας: Πάει στον Πούτιν με το μυαλό στον Γιούνκερ

Η Αθήνα δεν αναμένει εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup - Ο Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Αγ. Πετρούπολη για να συμμετάσχει σε τριήμερο φόρουμ - Χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν - Ο Σακελλάριδης δεν αποκάλυψε ποιος πήρε την πρωτοβουλία σχολίαζοντας ότι «και οι δύο επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν»

Για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την άλλη εβδομάδα αισιοδοξεί τώρα η κυβέρνηση παρά τη δυστοκία που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Υπό αυτή την έννοια δεν αναμένει ιδιαίτερες εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup, ούτε πιστεύει ότι μπορεί πλέον σε τεχνικό επίπεδο να υπάρξει άλλη πρόοδος.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται ιδιαίτερα από την Κομισιόν και τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως εκτιμά ότι η πραγματική ώθηση και ολοκλήρωση στις διαπραγματεύσεις θα έλθει με παρεμβάσεις από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πιθανόν με τη συνδρομή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ίσως υπό την επιρροή του αμερικανού παράγοντα, οποίος πάντως φαίνεται προς το παρόν να εξαντλεί την πίεσή του κυρίως προς την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι παρά τις αψιμαχίες των ημερών και την κρίση που έχει ξεσπάσει, οι πραγματικές διαφορές έχουν ξεπεραστεί και οι δύο πλευρές είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, πολύ περισσότερο που οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί, προσθέτουν.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κρίσιμα θέματα, που έχει θέσει ως έσχατη κόκκινη γραμμή, όπως οι συντάξεις και ο ΦΠΑ, ενώ δεν θα δεχθεί συμφωνία που να μην προβλέπει ρυθμίσεις για το χρέος και την ενίσχυση της ανάπτυξης, έτσι ώστε να πρόκειται για βιώσιμη λύση και όχι για παράταση της αβεβαιότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel μιλά για «ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων» και την οποία «δεν πρέπει να καταστρέψει η ιδεοληπτική χρήση των δεικτών», την οποία κάνουν κάποιοι γύρω από τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι εταίροι δεν έχουν πολλά περιθώρια να επιμείνουν στην ασφυκτική πίεση εφόσον ενδιαφέρονται για την αποτροπή μίας γενικευμένης κρίσης, αφού είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον, χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές της, στις δανειακές της υποχρεώσεις, όπως είναι η πληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Όσο για την διάθεση της Αθήνας να καταθέσει νέα ισοδύναμα μέτρα, πιο πειστικά από εκείνα που έχει ήδη παρουσιάσει, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν έχει νόημα και δεν συναντήσουν και οι νέες ιδέες τον τοίχο του ΔΝΤ, άλλοι όμως λένε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια έτσι κι αλλιώς και όλη η ευθύνη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι πλέον στους ηγέτες.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που φοβούνται ότι θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένας επώδυνος συμβιβασμός μακριά από την προσδοκία της Αθήνας, που όμως θα είναι εξίσου δύσκολο και να απορριφθεί εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο σενάριο στο τραπέζι.

Το φλερτ με τη Μόσχα

Πάντως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να παίζει το γεωπολιτικό χαρτί, επιμένοντας σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχει σε τριήμερο οικονομικό φόρουμ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (το μεσημέρι της Παρασκευής), ενώ θα υπογράψει και συμφωνία ένταξης της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Στο φόρουμ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, που τόσο έχει ενοχλήσει την αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς εταίρους, δανειστές και δυτικούς συμμάχους οτι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική, ούτε θα παραμείνει άπραγη σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν στηρίξει αποφασιστικά μία αναπτυξιακή έξοδο από την οικονομική κρίση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιούνκερ.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο αντρών από την Κυριακή, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες και μετά την... χθεσινή ανταλλαγή πυρών για τις προτάσεις της Κομισιόν και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Γιούνκερ.

Η συνομιλία κράτησε δέκα περίπου λεπτά και όπως διαρρέει το Μαξίμου έγινε σε «καλό κλίμα» και σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξήγησε ότι έγινε με πρωτοβουλία και των δύο. «Και οι δύο επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr