Βαρουφάκης: Το Eurogroup δεν είναι φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις

Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές - Η συμφωνία απαιτεί υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές - Το Eurogroup επέλεξε να αναφερθεί μόνον στις ευθύνες μας - Πρότεινε παρατηρητήριο των θεσμών που θα προχωρά σε αυτόματη οριζόντια περικοπή δαπανών αν αυτές ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό

Μία συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, συμβιβαστική πρόταση στους Θεσμούς, ωστόσο, άφησε  αιχμές κατά της  ηγεσίας του Eurogroup, τονίζοντας πως επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς.

Τόνισε πως ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, ωστόσο, είπε πως είναι αρκετός.

«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα και να γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο αναλυτικά την ελληνική πρόταση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές καθώς και θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας ΥΠΟΚ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Παράλληλα πρότεινε (προφανώς για το 2016) τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των θεσμών και το οποίοι θα ελέγχει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και όταν αυτές ξεφεύγουν θα προχωρά αυτόματα σε οριζόντια περικοπή δαπανών. 

Αναλυτικά στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε:

Στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα στους θεσμούς. Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρή και θα μπορούσε να γεφυρωθεί. Μας ζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες να κάνουμε μία προσαρμογή. Το ερώτημα δεν είναι πόσο να προσαρμοστούμε, αλλά τι είδους προσαρμογή πρέπει να κάνουμε.

Παρακαλέσαμε θερμά τους ομολόγους μας επιτέλους να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων και περικοπών
Υπάρχουν σημαντικές περικοπές σε όλους τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Οι περικοπές από μόνες τους δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα είναι η εισπραξιμότητα. Να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όχι να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις συντάξεις.
Το να αυξήσουμε τους λογαριασμούς δεν είναι μεταρρύθμιση, η εισπραξιμότητα είναι μεταρρύθμιση.

Δώσαμε εδώ και καιρό μία ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων.

Μας είπαν πως οι ελληνικές κυβερνήσεις ίσως στο μέλλον επιτρέψουν και νέους εκτροχιασμούς του προϋπολογισμού.
Τους κατανοούμε και για το λόγο αυτό τους κάναμε μια καινοτόμα πρόταση: Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει προκύψει για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών από ανεξάρτητη αρχή, σε εβδομαδιαία βάση ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα απλοποιημένο σύστημα ώστε αν ο προϋπολογισμός τείνει να περάσει σε εκτροχιασμό αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση οριζόντια μείωση των δαπανών του δημοσίου, χωρίς πολιτικό έλεγχο. Είναι μια σημαντική πρόταση.

Η μεταφορά των 27 δισ του ECB θα έλυνε τα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα χρόνια, και θα επέτρεπε στο ελληνικό δημόσιο να συμμετάσχει στην χαλάρωση. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαζόταν να δανειστούμε ούτε ένα έξτρα ευρώ. Έτσι θα είχαμε μία τελική επίλυση της κρίσης και επιστροφή της χώρας στις αγορές. Αυτο σε συνδυασμό με του σχέδιο επενδύσεων που έχουμε καταθέσει


Στην ερώτηση πους μας απευθύνουν ότι δεν έχουμε καταθέσει κάτι απτό, λέμε πως όλες οι πλευρές είναι  υπεύθυνες να προχωρήσουν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον ως μια θλιβερή παρατήρηση πως στο Eurogroup δεν σχολιάστηκε από κανέναν.
Δεν υπήρξε συζήτηση και η πολιτική απόφαση δεν ήταν δική μας.


Το Eurogroup δεν είναι φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις

«Οι προτάσεις μας δεν σχολιάστηκαν ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών, δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων». 


 Η βαρύγδουπη χθεσινή δήλωση - τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη μονοπωλεί σήμερα την πολιτική επικαιρότητα των ειδησεογραφικών μέσω μαζικής ενημέρωσης.

Αναφορικά με την πρόταση ανταλλαγής χρέους μεταξύ ΕΚΤ και ΕΜΣ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως θα αποτελέσει νέο δάνειο με νέους όρους και προϋποθέσεις, από το οποίο όμως το ελληνικό δημόσιο δε θα πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στην αποπληρωμή της ΕΚΤ. Επιπλέον τη χαρακτήρισε ως τη «μοναδική λογική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι», υπογραμμίζοντας πως ο λόγος που δεν συζητείται είναι καθαρά αποτέλεσμα «πολιτικής απόφασης».

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές στον επικεφαλής Οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ και στην ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, όπως άλλωστε προτείνει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ελέγχων κεφαλαίων υπογράμμισε πως είναι το ακριβώς αντίθετο από μια Νομισματική Ένωση και πως κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αποτυχία της ευρωζώνης.

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός. 

Σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου για το εάν θα τον ενοχλούσε να γραφτεί στην ιστορία το όνομά του ως ο υπουργός που έβαλε την υπογραφή του για να βγει η χώρα από το ευρώ, ο ίδιος απάντησε: 



«Ο κύριος Ντάισελμπλουμ είναι υπεύθυνος για τη δική του κρίση. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει ο,τι χρειάζεται για να φέρει μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για την Ευρώπη.Προφανώς ναι, θα με ενοχλούσε, αλλά εσείς θεωρείτε οτι το ζήτημα είναι προσωπικό; Η αντικατάστασή μου θα έλυνε το πρόβλημα; Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν ο αντικαταστάτης μου θα υπέγραφε μια συμφωνία με το eurogroup, η οποία θα ενέτεινε την κρίση, όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών». 

Σε επόμενη ερώτηση για το κατά πόσο είναι αρνητικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι παραμένει μόνη της στη θέση ότι η χώρα έχει κάνει προτάσεις ο κύριος Βαρουφάκης δήλωσε: 


«Τις έχετε δει τις προτάσεις μας, τις έχετε ακούσει. Το γεγονός ότι κάποιοι στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζουν ότι έχουμε κάνει προτάσεις, σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ένωση πάσχει από ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα διαλόγου και διαφάνειας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό».

-«Σας ζητούν οι εταίροι περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ;» 

-Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν και τα στοιχεία.Είναι ξεκάθαρο. Αν κάποιοι θέλουν να τα αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία, δεν περιποιούν τιμή στην διαπραγματευτική διαδικασία. Μας έχει ζητηθεί 1% περικοπές από τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ και 1% αύξηση της είσπραξης  από το ΦΠΑ. Ηταν το κείμενο που παρέδωσε ο κύριος Γιούνκερ στον κύριο Τσίπρα. Αν το αποποιείται ο κύριος Γιούνκερ, εμείς χαιρόμαστε πάρα πολύ». 


Αναφορικά με τις «σκληρές» δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το πρόσωπό του, ο ίδιος απάντησε: «Έχω δεσμευθεί να μην κάνω υποτιμητικό σχόλιο για κανέναν».

Πλήρης διάψευση για τη διαρροή από ξένα μέσα (Reuters) για τις ελληνικές τράπεζες και τους φόβους ότι δεν θα ανοίξουν την Δευτέρα 

«Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή δήθεν λάβατε εσείς (σ.σ. δημοσιογράφος) ή το Reuters.Θα πρέπει όλοι να σεβαστούν τους κανόνες. Επιτέλους να σταματήσουν αυτές οι διαρροές, που μόνο κακό κάνουν εις βάρος των πολιτών και της ίδιας της διαπραγμάτευσης», σχολίασε σε έντονο ύφος ο υπουργός Οικονομικών. 

Για το χρέος και το capital control
Η περικοπή του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ο Ντάϊσελμπλουμ βέβαια έχει τις δικές του απόψεις. Η Ευρώπη ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Σε αυτούς που ζητούν την παράιτησή μου λέω πως αυτή θα ήταν μια λύση αν ο αντικαταστάτης μου έλυνε το πρόβλημα με την κρίση.


Πολύ πριν εκλεγούμε, υπήρχε εκροή χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες, με φόβο την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τo capital control, αν υπάρξει θα αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ευρώπης για ελεύθερη διακίνηση χρημάτων.

Το ότι κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τις προτάσεις μας αποδιεκνύει ότι η ΕΕ πάσχει από πρόβλημα διαλόγου και διαφάνειας. Αλλο να σου λένε ότι πάσχεις από αδυναμίες και άλλο να σου λένε ότι δεν έχεις προτάσεις. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί απ' όλους τους λαούς, θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι το μεγαλύτερο δώρο στους Αντιευρωπαϊστές.

Αν νομοθετούσαμε στηνδ ιάρκεια τωνδιαπραγματεύσεων θα ήταν casus beli για τους θεσμούς και δικαιολογημένα. Ο κοινός τόπος εξελίχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Άλλο να συμφωνούμε σε μία ανεξάρτητη αρχή και άλλο ακριβώς πως θα λειτουργεί.


Αναφερόμενος στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ είπε πως πέρυσι στη Μύκονο είχαμε διπλασιασμό των επισκεπτών ενώ ο ΦΠΑ ήταν 30% κάτω. Πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα είσπραξης με την βοήθεια όλων των θεσμών και να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα όχι φοροδιαφυγής.

Για πέντε μήνες τώρα, η Ελλάδα - τόνισε - πως όχι μόνο πληρώνει τις υποχρέωσεις της, αλλά δεν έχουμε λάβει και τα 7,2 δις που μας χρωστούσαν. Αυτό είναι ένα θαύμα. Η κυβέρνηση και ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, και αν τελικά έχουμε μία συμφωνία η κρίση θα ξεπεραστεί.
Όταν το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, εμείς έχουμε καθήκον στους λαούς και την ιδέα της Ευρώπης να βρούμε μία λύση, να βάλουμε τους καλύτερους εαυτούς μας ώστε να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση. Αυτή την στιγμή δεν έχω το δικαίωμα να κάνω κανένα υποθετικό καταστροφικό σενάριο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr