ΝΔ: «Κοροϊδία» τα 5 δισ. από τη Ρωσία, «ναυάγιο» το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη

«Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι "θα μας σώσουν τα BRICS"», ενώ καταστρέφουν γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

Απάνθισμα από δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που, όπως υποστηρίζει, «γκρεμίζουν την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ» έδωσε στη δημοσιότητα η Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη.

«Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι "έρχονται 5 δισ. από τη Μόσχα" και ότι "θα μας σώσουν τα BRICS"», ενώ «στην πραγματικότητα καταστρέφουν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματά της, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας», υποστηρίζεται σε εκτενές κείμενο «άτυπης ενημέρωσης» από τη Συγγρού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για προπαγανδιστικούς λόγους «επιχείρησε να παρουσιάσει ως εξαιρετικά επιτυχημένο το τελευταίο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, αποκρύπτοντας επιμελώς τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων και υπερπροβάλλοντας αποσπασματικά μία και μόνη αναφορά του προέδρου Πούτιν».

Γι΄ αυτό και η ΝΔ δημοσιοποιεί δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος επισημαίνει την προνομιακή θέση της Ελλάδας, λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά το κείμενο της «άτυπης ενημέρωσης» από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, έχει ως εξής:


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που γκρεμίζουν την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η τύχη της Ελλάδας κρινόταν στις Βρυξέλλες και το Eurogroup οδηγείτο σε ένα ακόμη ναυάγιο, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ κατά τον κ. Λαφαζάνη), δήλωνε… θαλασσοπόρος που αναζητά «νέα πιο ασφαλή λιμάνια» και καλούσε σε… απεγκλωβισμό από τη… ρουτίνα της καθημερινότητας.
Καιρό τώρα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι «έρχονται 5 δις από τη Μόσχα» και ότι «θα μας σώσουν τα BRICS», χάρη στην «πολυδιάστατη» και «πολυπολική» εξωτερική και ενεργειακή πολιτική τους.
Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και καταστρέφουν τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της.
Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να παρουσιάσει ως εξαιρετικά επιτυχημένο το τελευταίο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, αποκρύπτοντας επιμελώς τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων και υπερπροβάλλοντας αποσπασματικά μία και μόνη αναφορά του προέδρου Πούτιν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

19 Ιουνίου 2015, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όπως αναμεταδόθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ: 
«Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».

Μια μέρα νωρίτερα, ο Σ. Στόρτσακ, μιλώντας στο Reuter’s, είχε δηλώσει:

«Δεν υπάρχουν πόροι στον προϋπολογισμό μας για παροχή χρημάτων. Η επίσκεψη (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) είναι κατά τη γνώμη μου προσανατολισμένη στο να βρεθούν κοινά προγράμματα και στην ανάπτυξη του εμπορίου μάλλον, παρά στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους. Όταν τα μέτρα που χρειάζονται για να επιλυθούν τα τρέχοντα προβλήματα (της Ελλάδας) είναι τόσο τεράστιας κλίμακας, καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Μόνο κοινές προσπάθειες πολλών χωρών ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν».

Είπε επίσης πως «η Ρωσία ενδιαφέρεται η Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους εταίρους της», καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί «οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων».

19 Ιουνίου, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων». Όπως είπε, αυτό που μπορεί να κάνει η Μόσχα είναι να υποστηρίξει τις εταιρείες της Ρωσίας, οι οποίες θα εργαστούν για την κατασκευή σε ελληνικό έδαφος της προέκτασης του λεγόμενου Turkish Stream. 
 
19 Ιουνίου, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που μεταδόθηκε από το «ΤΑΣΣ»: «Εάν η Ελλάδα προτείνει ενδιαφέροντα από εμπορική άποψη σχέδια στις επιχειρήσεις μας, οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να εξετάσουν τέτοιες δυνατότητες», χωρίς ωστόσο οποιαδήποτε κρατική οικονομική στήριξη στις εταιρίες αυτές. Και ο κ. Σιλουάνοφ ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας».
Δυο μέρες νωρίτερα, στις 17 Ιουνίου, ο Α. Σιλουάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ρωσία σχεδιάζει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, είχε απαντήσει: «Αυτό δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό μας». 
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ότι «πρόσφατα, στις περιπτώσεις
αυτές όπου παρέχουμε βοήθεια, αυτό έγινε σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή ρωσικό ρούβλι».
19 Ιουνίου, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο «ΤΑΣΣ»: «Η συζήτηση της συμμετοχής της Ρωσίας στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας είναι πρόωρη. Να συζητάμε αφηρημένα χωρίς να έχουμε κάποια αιτήματα ή προτάσεις δεν είναι σώφρον. Ας περιμένουμε τη συζήτηση (των δύο ηγετών) και τότε θα σας ενημερώσουμε. Για να εξετάσουμε παρόμοιο ζήτημα, χρειάζεται αρχικώς να ακούσουμε κάποιες προτάσεις, είτε κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων μας».
Στο ίδιο ζήτημα – και σύμφωνα πάντα με το «ΤΑΣΣ» - ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, έχει δηλώσει: «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση (για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους), η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι «προτεραιότητα για εμάς είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν καθιστά σαφές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με τη Δύση, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει, τα σημερινά προβλήματα είναι πρόσκαιρα.

19 Ιουνίου, Βλάντιμιρ Πούτιν, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, Αγία Πετρούπολη: «Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί».

Υπενθυμίζουμε τέλος τη συνέντευξη που ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δώσει στις 6 Ιουνίου, στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε ντέλλα Σέρα».

Ερωτώμενος για τη στάση της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Πούτιν είχε απαντήσει: 

«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διατηρούμε με τη χώρα αυτή πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλής συνεργασίας. Αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία».

Και εξήγησε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στο ευρώ:

«Δεν μπορούν (σ.σ. οι Έλληνες) να υποτιμήσουν τη δραχμή, δεν έχουν δραχμή, είναι προσδεδεμένοι στο σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Έχουν πλήρως ανοιχτά τα σύνορα στα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι οικονομίες, που είναι εξαγωγικά προσανατολισμένες, έχουν αναμφίβολα πλεονέκτημα. Η Ελλάδα λαμβάνει προνομιακή δανειοδότηση, χρηματιστική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο, έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».

Για να προσθέσει: «Υπάρχουν και άλλα προνόμια από την παραμονή στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε, εδώ στη Ρωσία, τί είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα, τι είναι για εκείνη προτιμότερο, θα επαναλάβω ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού, σε διάλογο, φυσικά με τους βασικούς εταίρους του στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr