Το Μαξίμου προειδοποιεί: Υπερψήφιση ή εκλογές

Το Μαξίμου προειδοποιεί: Υπερψήφιση ή εκλογές

«Βόμβα» Στρατούλη: Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές - Παππάς: Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος - Φλαμπουράρης: Εμπλοκή αν δεν έχουμε ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα - Ποιοι διαφοροποιούνται, ποιοι τηρούν στάση αναμονής


Το Μαξίμου προειδοποιεί: Υπερψήφιση ή εκλογές
Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειονότητα των βουλευτών να κινούνται μεταξύ απελπισίας και οργής και να αναλογίζονται το κόστος της απόφασης που θα πάρουν και της στάσης που θα κρατήσουν σε μερικές ημέρες, που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Μέχρι και χθες το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να πιστέψουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τέτοια πρόταση. Έπρεπε να δοθεί το «non paper» στη δημοσιότητα, για να πεισθούν. 

Ήδη έχει αρχίσει η παρασκηνιακή ζύμωση και τα ανεπίσημα αιτήματα για σύγκληση των οργάνων, πριν έλθει η οποιαδήποτε συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ενδεχομένως σήμερα ή αύριο να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την συμφωνία την Τετάρτη. Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει την Παρασκευή.

Στο πεδίο των ζυμώσεων, βουλευτές και κομματικά στελέχη περιμένουν η συμφωνία, την οποία εκ πρώτοις απορρίπτουν, να συνοδεύεται από ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακή βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση θα διευκολυνθούν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους. Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου διά των στελεχών του έχει αρχίσει να δίνει την κεντρική γραμμή και να βάζει τα δικά του διλήμματα στο εσωτερικό του κόμματος, που συνοψίζονται στο «υπερψήφιση ή εκλογές», ενώ απορρίπτουν τα σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων από την παρούσα Βουλή. 

Η προσοχή είναι στραμένη στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και σε στελέχη με ευρύτερη απήχηση, όπως ο κ. Μανώλης Γλέζος και η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κλείσιμο

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Ακόμη κι αν οι κορυφαίοι και οι τάσεις λειτουργήσουν συγκροτημένα, υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν εντάσσονται πουθενά και που μπορεί να προκαλέσουν εκπλήξεις -ακόμη και να αμφισβητήσουν τη δεδηλωμένη.

Γραμμή από Μέγαρο Μαξίμου
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν, με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα για το αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς, χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

Την ίδια τοποθέτηση έκανε και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα -αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή και η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό». Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου» είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία, αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Οι χθεσινές δηλώσεις έδειχναν ότι το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι. Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες».

Για τις διαφοροποιήσεις που ήδη εκδηλώνονται, είπε: «Όχι, θέμα πειθαρχίας δεν θα τεθεί. Από εκεί και πέρα, εμείς οπωσδήποτε θεωρούμε ότι αυτό το θέμα που έχει σχέση με μια συμφωνία την οποία θα φέρουμε ως κυβέρνηση στη Βουλή, είναι πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα η ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι οπωσδήποτε για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες και μετά τη συμφωνία, και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχει μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Άρα, θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν, τον καλύτερο και ευρύτερο διάλογο. Αν δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η εξέλιξη, αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα υπάρχει εμπλοκή. Το μόνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια εμπλοκή, η μη ψήφιση δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτού του νόμου που θα έρθει, είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι και δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις -χωρίς να έχω τίποτε με τα πρόσωπα-, είτε κυβερνήσεις Πικραμένου είτε κυβερνήσεις Παπαδήμου. Άρα, θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να πάρει την τύχη του στα χέρια του».

Αναφερόμενος σε πτυχές της ελληνικής πρότασης, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως για τα νησιά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι τα επτά-οκτώ νησιά όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός, εκεί να φύγει η έκπτωση του 30%, αλλά στα μικρά νησιά, στα νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, γι' αυτά η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα επιμείνει για τη διατήρηση της έκπτωσης.

Για την εστίαση, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση επιμένει στο 13%. «Ξέρουμε ότι οι δανειστές επιδιώκουν να πάμε στο 23%. Δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι δεν μπορεί να πάει στο 23% και θα μείνει στο 13% όπως εμείς προτείνουμε» είπε.

Ηια το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, είπε ότι η 13η σύνταξη θα είναι, κατά τη γνώμη του, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, αν καταφέρει να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ο στόχος είναι στο τέλος του 2015 να καταφέρουμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη» είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο κ. Νίκος Παππάς από την πλευρά του απέκλεισε τα σενάρια συνεργασίας από την παρούσα Βουλή: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες, για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς... Άρα, είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα περάσει από τη Βουλή.

Άρχισαν τα όργανα
Ήδη όμως έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις. Ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι με τη συμφωνία χάνονται δύο μισθοί και ζήτησε να δει αν θα υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους. Επίσης, ζήτησε να τηρηθούν κανονικά οι διαδικασίες.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκαλέσει Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας της να μην επιτρέψει να έλθει η συμφωνία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ενώ όμως ο κ. Λαφαζάνης είναι προβληματισμένος και μετρά τις συνέπειες της στάσης του, ο κ. Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε: «Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους».

Σημείωσε ότι τα μέτρα είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης» και προειδοποίησε ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα».

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή είπε ότι «υπάρχει μία πρόταση που συζητείται και, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εξαρτάται από το χρέος της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο». Πρόσθεσε ότι το προεδρείο της Βουλής θα καθορίσει τη διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια «και εδώ θα είμαστε αν θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε». «Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε: «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά».

Σημαντικά πολιτικά προβλήματα βλέπει ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit: «Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους οι βουλευτές; Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας, που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα».

Αντίθεση με το περιεχόμενο της συμφωνίας δήλωσε η κυρία Ελένη Σωτηρίου, και πρόσθεσε:  «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να "καλλωπιστούν", δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν. Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».

Ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μέσω Facebook δήλωσε ότι «δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή».

Ζυμώσεις όμως και ανησυχία υπάρχουν και στις επιμέρους τάσεις, που προετοιμάζονται. Η Κομμουνιστική Τάση, η οποία όμως δεν έχει βουλευτές, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της  και κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία και πρόσθεσε ότι όλα τα όργανα του κόμματος θα πρέπει να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η πρώτη αντίδραση του iskra
«Φωτιά και λαύρα» χαρακτηρίζουν το νέο «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές, οι συνεργάτες του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε άρθρο τους στο Iskra.gr, οι κκ Νίκος Πέρπερας -συνεργάτης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης- και Χρήστος Κασίμης -μέλος του Συντονιστικού της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα ύψους οκτώ δισ. ευρώ πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποτελούν καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, «που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια».

Η «διαπραγμάτευση με προϋπόθεση την "πάση θυσία" παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς», υπογραμμίζουν και εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα και ο λαός, με την κινητοποίησή του, έχουν τη δυνατότητα «ακόμα και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό "όχι" στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης