Σε τροχιά καταψήφισης πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τι στάση θα κρατήσει η Aριστερή Πλατφόρμα σε τυχόν συμφωνία - Πέντε βουλευτές της ΚΟΕ του Ρινάλντι κινούνται προς καταψήφιση, όπως και οι δύο βουλευτές της ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι «διαπραγματεύσεις» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού την όποια συμφωνία θα κληθούν να την ψηφίσουν οι βουλευτές του. 

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε χθες σε φορτισμένο κλίμα.

Άπαντες συμφώνησαν στην καταγγελία των δανειστών «οι οποίοι έχουν παράλογες απαιτήσεις». Ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέξος Φλαμπουράρης που είχε αναλάβει να κάνει την ενημέρωση για το ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ο γραμματέας του κόμματος κ. Τάσος Κορωνάκης.

Ωστόσο οι της Αριστερής Πτέρυγας, πέρα από την κριτική στους δανειστές, άσκησαν κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση για την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις οι οποίες όπως ανέφερε μέλος του οργάνου οδηγούν «όχι σε έντιμη αλλά σε ταπεινωτική συμφωνία, που στο στάδιο της υλοποίησής της θα αποτελέσει ταφόπλακα για την Αριστερά». 

Η πολιτική γραμματεία ομόφωνα αποφάσισε η όποια συμφωνία πριν έλθει στη Βουλή να περάσει από τα όργανα του κόμματος για ενημέρωση και ενδεχομένως για ψήφιση.

Τα περιθώρια όμως είναι ασφυκτικά.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου θα παραμείνει μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής το νωρίτερο που μπορεί να επιστρέψει είναι την Παρασκευή.

Ωστόσο καθώς οι δανειστές πιέζουν η όποια συμφωνία να περάσει από το κοινοβούλιο πριν απελευθερώσουν ρευστότητα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Καθώς το Μαξίμου έχει απορρίψει το ενδεχόμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Ακόμη όμως κι αν συγκληθούν τα όργανα το ερώτημα είναι πέρα από την συζήτηση, αν θα γίνει και ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι εάν καταψηφιστεί η συμφωνία και υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες.

Οι εταίροι πάντως πιέζουν πρώτα να ψηφιστεί η συμφωνία από την Βουλή και στην συνέχεια να γίνουν εκλογές αν δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό όμως είναι και επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους βουλευτές: «θέλετε να ψηφιστεί η συμφωνία από τα άλλα κόμματα και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία ή να ψηφίσετε με όλες τις επιφυλάξεις σας για να αποφευχθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης». 

Πάντως μέχρι στιγμής οι βουλευές είναι συγκρατημένοι και περιμένουν την οριστική συμφωνία. Η Αριστερή Πλατφόρμα πιέζει τον πρωθυπουργό να πάρει την δέσμευση για ρύθμιση του χρέους και για γενναίο αναπτυξιακό πακέτο.

Την θέση αυτή εξέφρασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Πιο κατηγορηματικός για την συμφωνία είναι ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας όπως και τα άλλα δύο μέλη της Πλατφόρμας κ.κ. Δημήτρης Στρατούλης και Στάθης Λεουτσάκος.

Ενώ όμως ο κ. Λαφαζάνης είναι φειδωλός το iskra είναι κάθετο στην κριτική του τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση. Στο βασικό του θέμα αναφέρεται: «... μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει «συμφωνία» προς όφελος του λαού και του τόπου. Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει αναλάβει, πρέπει και μπορεί να αντιδράσει και θα αντιδράσει στις ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών, εκπροσωπώντας γνήσια τη λαϊκή βούληση για απαλλαγή της χώρας από τα νεοαποικιάκα μνημονιακά δεσμά της κοινωνικής λεηλασίας. Η προοπτική για μια συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη λιτότητα μοιάζει να απομακρύνεται περισσότερο παρά ποτέ. Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων για την προοπτική του τόπου και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα , μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, επιβάλλεται να ανοίξει χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς».

Οι της Αριστερής Πλατφόρμας αναζητούν επιχειρήματα για να ψηφίσουν ενώ παράλληλα πιέζουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει υποχωρήσεις στους δανειστές. Ωστόσο οι πέντε βουλευτές της ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι, δείχνουν να κινούνται προς την καταψήφιση όπως και οι δύο βουλευτές της ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλου. Πέραν όμως αυτών είναι και πολλοί βουλευτές που δεν είναι καταγεγραμμένοι, δεν είναι ακόμη επαγγελματίες της πολιτικής και αρνούνται να ψηφίσουν μία συμφωνία που «θα είναι η ταφόπλακα της Αριστεράς». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr