Για προσπάθεια δημιουργίας «τεχνητής όξυνσης» κατηγορούν την Αθήνα οι δανειστές

Η ελληνική πλευρά δεν πέτυχε να πάρει όσα ήθελε για το χρέος - Διπλωματικές πηγές των θεσμών χαρακτηρίζουν ακατανόητη την κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς και θεωρούν ότι με την κίνηση να συγκαλέσει εκτάκτως Κυβερνητικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει περισσότερα

Για μια μπερδεμένη κατάσταση που προκαλεί ερωτηματικά και για ακατανόητη κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αιφνιδιαστικά πήρε την απόφαση να συγκαλέσει εκτάκτως απόψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές των θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται στο protothema.gr πως Ελλάδα και δανειστές δεν απείχαν πολύ και πως δεν διαφαινόταν τόσο μεγάλο αδιέξοδο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όντως η ελληνική πλευρά δεν είχε επιτύχει να πάρει όπως θα ήθελε μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση για το χρέος και πως η όλη συζήτηση παραπέμφθηκε στο β' εξάμηνο του έτους με ρήτρα επίτευξης των στόχων που η συμφωνία θα έθετε και παράλληλη συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όμως αυτό από μόνο του δεν προδιέγραφε τόσο μεγάλο αδιέξοδο.

«Λογικά η ελληνική πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει μια τεχνητή όξυνση», εκτιμούν κύκλοι των Θεσμών, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να υπάρξουν πρόσθετες ελαφρύνσεις σε μια ήδη πολύ αρνητική όπως προδιαγράφεται πρόταση. 

Οι ίδιες πηγές καλούν σε ψυχραιμία καθώς υπαρχουν αρκετές ώρες μπροστά μας μέχρι το αυριανό Eurogroup, όπου και μπορούν να αλλάξουν πολλά. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να απαλύνει την πολύ κακή για την ελληνική κυβέρνηση πρόταση είχε μέριμνες αναπτυξιακού χαρακτήρα (εμπροσθοβαρείς πληρωμές απο το αναπτυξιακό του πακέτο κ.ά.) όμως και πάλι η πλευρά Τσίπρα έδειξε να αντιμετωπίζει με δυσφορία τις όποιες προτάσεις, που ημέρα με την ημέρα χειροτέρευαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr