Σόιμπλε: Ο Τσίπρας τερμάτισε τη διαπραγμάτευση - Ντάισελμπλουμ: Θλιβερή απόφαση

Το plan B γίνεται plan A, δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ - Μοσκοβισί: Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε το πιο κρίσιμο Eurogroup, μια συνεδριαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσει την περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

«Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
.

«Το δημοψήφισμα είναι μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των Θεσμών, η πόρτα στο μυαλό μας ήταν ακόμα ανοιχτή για επιπλέον συνομιλίες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έληξε μονομερώς τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
. «Κανείς από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει την πιθανότητα συμφωνίας τώρα. Θέλαμε να συζητήσουμε την παράταση του προγράμματος, αλλά ο Τρίπρας το έληξε. Δεν έχουμε βάση για συνομιλίες» ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Πιερ Γκραμενά δήλωσε: Είνα πολύ νωρίς για να κάνει κανείς σχόλια. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς τι θα συμβεί. Περιμένω εξηγήσεις από τους Ελληνες συναδέλφους μου.

Για δυσάρεστη έκπληξη όσον αφορά το δημοψήφισμα και λυπηρή ημέρα για τον ελληνικό λάο έκανε λογο ο φιλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ. «Κλείνει η πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και πλέον το plan B γίνεται plan A» συμπλήρωσε. «Θα πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Δεν είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε capital controls, αυτό είναι στο χέρι της Ελλάδας» κατέληξε ο Στουμπ

«Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα η Ελλάδα να είναι στην Ευρώπη. Γι' αυτό εργαστήκαμε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ. Μια συμφωνία είναι εφικτή. Οι διαφορές είναι μικρές και έχουν οριοθετηθεί επαρκώς» υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» επανέλαβε ο Γάλλος επίτροπος και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δείξει τη θέλησή της. «Το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει αν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας. Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει πρώτα να δουμε την κατάσταση. Οι θεσμοί θα παρουσιάσουν την κατάσταση, πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πρέπει να δούμε την αντίδραση της Ελλάδας για την πρόταση των Θεσμών που είναι πολύ θετική για τον λαό και την κυβέρνηση γιατί δείξαμε τη θέλησή μας η Ελλάδα να μείνει στο Ευρώ. Θα υπάρξει η τοποθέτηση Βαρουφάκη και οι υπουργοί στη συνέχεια θα πάρουν απόφαση με υπεύθυνο τρόπο» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί..

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι «μαζί με τους θεσμούς δείξαμε πάντα ευελιξία για να προσαρμοστούμε στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα Στόχος ήταν η σταθερότητα  της οικονομίας στην Ελλάδα και η οικονομική ανεξαρτησία όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξουν δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο παραγωγική η οικονομία και να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί οικονομική στηριξη και εργασία στο θέμα του χρέους. Έχω κάνει αυτές τις προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος διατύπωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ. «Αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογούσε για τη δημοκρατία, γιατί δεν διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα πριν εβδομάδες όταν υπήρχε χρόνος;» αναρωτήθηκε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ και τόνισε με νόημα: «Αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί συνέβη».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερο δράμα ξανά και ξανά καταθέτοντας νέες προτάσεις. Οσο για το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη για να παίρνει αποφάσεις, άρα πρέπει να τις πάρει. Αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, το πρόγραμμα λήγει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας Πετρ Κάζιμιρ. Ερωτηθείς για το τι περιμένει να ακούσει από τον κ. Βαρουφάκη απάντησε: «Το ίδιο, μία διάλεξη».

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λαμβάνει δραματικές διαστάσεις αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. H Handelsblatt γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, το Eurogroup  δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα νέα προθεσμία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα». 

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει κανονικά στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο χώρο προσήλθαν χωρίς δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε επίσης, να μην κάνει δηλώσεις.

«Η διορία παραμένει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας, Ερίκ Βίμπς.





Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ Μισέλ Ρέινς, σημείωσε παράλληλα ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.


Κανονικά διεξάγεται, τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ρέινς, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), για να προετοιμάσει τις εργασίες των υπουργών Oικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης.


Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15:00 σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες αποκτά ιστορική σημασία.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr