Τσίπρας: «Αν βγει "ναι" θα το σεβαστώ, αλλά δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»

«Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» διαμήνυσε - «Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ» ξεκαθάρισε - Απέκλεισε το Grexit, επέκρινε τους εταίρους για το κλείσιμο των τραπεζών, παραδέχθηκε λάθη και κάλυψε Βαρουφάκη

Τρία μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εξωτερικό και εσωτερικό με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, διαμορφώνοντας τα βασικά διλήμματα και διακυβεύματα της ερχόμενης Κυριακής από την πλευρά του.

Πρώτον ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Δεύτερον ότι επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.

Και τρίτον, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών.

Επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να πληρωθεί σήμερα το ΔΝΤ τη δόση του 1,53 δις ευρώ. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτό έχουν και το πεπόνι», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το 2014. Το ταμείο θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να πληρώνει» πρόσθεσε.
 
Η «βόμβα» της αποχώρησης
 
Στο ενδεχόμενο ο λαός να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας δεν άφησε πολλά περιθώρια για την ερμηνεία των  προθέσεών: είπε ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. Και ότι ο ίδιος δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού», άρα θα αποχωρήσει ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές. Σε άλλο σημείο μάλιστα ήταν πιο κάθετος: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» και ξεκαθάρισε: «Αν ο λαός θέλει σχέδια λιτότητας που δεν θα μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι, θα σεβαστούμε την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».
 
Δημοψήφισμα και διαπραγμάτευση
 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. «Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι το «Όχι» κάνει ουσιαστικότερη τη διαπραγμάτευση: «Ο σκοπός μας είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα από την πλευρά μας».

Τόνισε, δε, απευθυνόμενος στους εταίρους, ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση. «Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές» είπε, για να καταλήξει, διαμηνύοντας στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο "και πέντε", εμείς θα την πάρουμε». Δεν έκρυψε ότι επιθυμεί μια επικράτηση του «όχι» με ποσοστό άνω του 60%-70%.
 
Οι τράπεζες
 
«Οι τράπεζες έκλεισαν, επειδή οι Θεσμοί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση του προγράμματος» σημείωσε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, τις επόμενες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. «Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. Τόνισε πάντως ότι «η επιλογή να προκαλέσουν κλείσιμο των Τραπεζών είναι προσπάθεια παρέμβασης στο δημοψήφισμα. Mαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης».
 
Δέκα απαντήσεις
 
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και μερικά κρίσιμα σημεία, δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις: 
 
1.Γιατί αναγκάστηκε να πάει σε δημοψήφισμα:

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόφαση του για προσφυγή σε δημοψήφισμα. Κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο, επί της οποίας δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε μόνος του, ούτε από μόνη της η κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Το πρόβλημά του με την προτεινόμενη από τους Θεσμούς συμφωνία ήταν κυρίως ότι δεν είναι βιώσιμη. Παραδέχθηκε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υφεσιακά και ότι τα αποδέχθηκε γιατί είχε εντολή για συμφωνία, αλλά θεώρησε ότι δεν δίνει καμία προοπτική στην ελληνική κοινωνία να βγει από το αδιέξοδο, αφού δεν απαντούσε ούτε στα θέματα της χρηματοδότησης, ούτε του χρέους.
 
2.Για το Grexit:

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη και τώρα την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα εκτός γιατί είναι τεράστιο το κόστος, ειδικά το οικονομικό, αλλά όχι μόνο αυτό. «Το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν τεράστιο» είπε.

Απέφυγε πάντως από την πλευρά του να πει αν το ευρώ είναι φετίχ, ή αν συμφωνεί με τη θέση «πάση θυσία στο ευρώ». «Είναι ένα κοινό νόμισμα, αλλά για να υπάρξει πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη και το σεβασμό της δημοκρατικής αλλαγής.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης» τόνισε, «αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού».

«Η επιλογή μας είναι η παραμονή στο ευρώ. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ελλάδα ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης και στην πολιτισμική της ιστορία. Πολιτισμός σε αυτή τη χώρα υπήρχε και πριν υπάρξουν τράπεζες» τόνισε με νόημα.
 
3.Γιατί οι εταίροι δεν έδωσαν έντιμη λύση: 

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την παρελκυστική και ανυποχώρητη στάση των δανειστών στην επιδίωξή τους να ακυρώσουν την ελπίδα. «Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα» είπε.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτό δεν το θέλουν» σημείωσε.

«Ενώ αποδέχτηκαν την τελική μας πρόταση, αιφνιδιαστικά υπαναχώρησαν, υπονομεύοντας την προοπτική συμφωνίας. Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να βρεθεί κοινός τόπος, ήταν να επιβάλλουν ολοένα & πιο ακραίες θέσεις» κατέληξε.
 
4.Για το τελεσίγραφο των εταίρων

«Η πρόταση των θεσμών κατατέθηκε με την απαίτηση να συμφωνήσουμε μέσα σε 48 ώρες» τόνισε.
 
5.Για τα λάθη του

Περίμενε ότι η στάση των ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις θα ήταν διαφορετική και ότι θα σέβονταν τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Παραδέχθηκε ότι εξεπλάγη με την απόφαση των εταίρων και ειδικά του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου να απορρίψει το ελληνικό αίτημα για παράταση.
 
6.Αμφισβήτησε τη σημερινή Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός «χρέωσε» αδυναμία της Ευρώπης να επιβάλλει τις δικές της απόψεις έναντι του ΔΝΤ και της καταλόγισε ότι υποχωρούσε διαρκώς στις θέσεις του Ταμείου, οι οποίες υπερίσχυαν. «Αμφιβάλω εάν η Ευρώπη είναι στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να την οδηγήσουν με ασφάλεια».
 
7.Κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Αν είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα βρισκόταν στη θέση του. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στοχοποιήθηκε για προφανείς λόγους. Έδωσε σκληρή μάχη, έκανε και λάθη».
 
8.Για το πρόγραμμα της ΔΕΘ

«Πρωτοτυπήσαμε.  Κάναμε πολλά απ' όσα υποσχεθήκαμε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης άρχισε να υλοποιείται, μολονότι η κυβέρνηση είχε το πιστόλι στον κρόταφο».
 
9.Για το ντιμπέιτ

Εμφανίστηκε ανοιχτός στη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.
 
Φράσεις

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και ορισμένα δυνατά επικοινωνιακά φραστικά σχήματα:  
 
-«Δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, επειδή τελειώνει ένα πρόγραμμα»,

-«Δεν χρεοκοπούν οι λαοί ή η χώρα, αλλά χρεοκοπούν οι τράπεζες. Ο λαός θα επιβιώσει».

-«Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έλεγε σε μία Βρετανίδα βουλευτή, όταν του επισήμανε ότι είναι μεθυσμένος, ότι κι αυτή είναι άσχημα. Ενώ όμως αυτός θα είναι ξεμέθυστος την επόμενη το πρωί, εκείνη θα ήταν ακόμα άσχημη. Αυτό που μας προτείνουν είναι κάτι άσχημο».

-«Ποιος μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από την Ευρώπη; Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός και όχι... αφρικανικός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr