Ο Τσακαλώτος αποκαλύπτει: «Πήγαμε στο δημοψήφισμα γιατί θα έπεφτε η κυβέρνηση»

Εστειλαν τον κόσμο στις ουρές, διέλυσαν την οικονομία και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία για κομματικούς λόγους! - Δηλώνει ανοιχτά: «Ρισκάρουμε τη ρήξη με την Ευρώπη»!

Το είπε και χθες στο CNN, αλλά το επανέλαβε και σήμερα στον ΣΚΑΙ...

Ο λόγος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυνική ομολογία του ότι έσυραν τη χώρα σε δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls για να παραμείνουν στην εξουσία!

«Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κ. Τσακαλώτος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» είπε συμπηρώνοντας ωστόσο πως θα ήταν «καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν όταν απάντησαν οι θεσμοί με ένα 5σέλιδο στην κυβέρνηση».

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και με τους Έλληνες να πρέπει να πουν «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά σήμερα στον ΣΚΑΙ πως «ρισκάρουμε τη ρήξη με την Ευρώπη για να την αλλάξουμε», ενώ την ίδια στιγμή καλούσε «να σταματήσει η φιλολογία με το Grexit». Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ως τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας.

Yπογράμμισε ότι το «πακέτο» με τους δανειστές δεν «έβγαινε» ούτε δημιουργούσε «το σοκ αισιοδοξίας στην οικονομία» αφού δεν έδινε άμεση λύση στο χρέος και παρέπεμπε για την επίλυσή του τον Οκτώβριο και εφόσον είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα. Γι' αυτό, όπως εξήγησε, παρά την μικρή διαφορά με τους δανειστές, των 60 εκατομμυρίων, δεν υπήρξε συμφωνία. Αν δεν αποφασιζόταν το δημοψήφισμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» αλλά η διάρκεια των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου εκρίθη ότι δεν συμβάλλει στην οικονομία.

Ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε πως υπήρξε αποτυχία στην διαπραγμάτευση και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το «όχι» για να επιτευχθεί καλύτερη λύση. Όπως υποστήριξε, υπάρχει προοπτική να είναι καλύτερα τα πράγματα με το «όχι» και σημείωσε πως «όποιος ψηφίζει "ναι" σημαίνει ότι ψηφίζει υπέρ του να συνεχιστεί το πρόγραμμα που δεν βγαίνει». Πάντως, τόνισε, ότι εάν βγει «ναι» τότε «θα πρέπει να έλθει μία πολιτική λύση που να μπορεί να εφαρμόσει αυτήν τη γραμμή».

Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους «θεσμούς» στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ερωτηθείς εάν θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «όχι». Επικαλέστηκε, ωστόσο δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ο οποίος είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούμε να λύσουμε τα πολιτικά σας προβλήματα και πρόσθεσε ότι κ. Ντράγκι έχει δώσει χώρο στην Ελλάδα: «Θεωρώ ότι λόγω δημοψηφίσματος θα δώσει ένα περιθώριο».

Υπάρχει η πιθανότητα να πεις κάποτε ότι απέτυχες, δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Τσακαλώτος.

Και χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN και την Κρίστιαν Αμανπούρ δήλωνε: «Η πρόταση των θεσμών δεν είναι βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να το θέσουμε στη βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Οχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει «ναι» στις προτάσεις των Θεσμών, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν απορριφθεί, ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει εικασίες επί των πολιτικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσακαλώτο «προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, την οποία δεν θα μπορούσε να περάσει η ελληνική κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή» για αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τον ελληνικό λαό να της δώσει τη δύναμη στο δημοψήφισμα, ώστε «να δώσει μάχη» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία θα είναι «βιώσιμη».

























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr