Χιούγκο Ντίξον: «Ο Τσίπρας μιλάει για δημοκρατία, αλλά είναι ένας δημαγωγός»

«Οι ανθρωποι έχουν προθεσμία οκτώ ημερών για να λάβουν μία απόφαση που θα έχει επιπτώσεις σε μία γενιά» γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος και σημειώνει ότι «ο ίδιος ο Τσίπρας υπονόμευσε την διαδικασία με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, την συγκρουσιακή συμπεριφορά, και την αδυναμία του να "διαβάσει" σωστά την κατάσταση»

Ο γνωστός αρθρογράφος του Guardian Χιούγκο Ντίξον προβληματίζεται για άλλη μια φορά σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, εστιάζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την τεράστια αδυναμία που έχει να βρει την δημοκρατική ισορροπία ανάμεσα στα λόγια και τα έργα.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του, «ο Αλέξης Τσίπρας μιλά τόσο πολύ για την δημοκρατία, που κανείς θα  μπορούσε να υποθέσει ότι είναι πρότυπο αρετής. Όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Αρχικά, ο Τσίπρας έκανε μια σειρά από μεγάλες υποσχέσει που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Και πριν τις εκλογές υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο αλλά θα κρατήσει την χώρα στο ευρώ. Και οι δύο στόχοι ήταν εμφανές ότι δεν συμβιβάζονταν, κάτι που ανακαλύπτουν πλέον οι Έλληνες με τεράστιο κόστος».

Σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον «πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής είχε δώσει ακόμα περισσότερες διαβεβεβαιώσεις. Μία από αυτές είναι ότι οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Είπε επίσης ότι θα έχει μία συμφωνία με τους πιστωτές μέσα σε 48 ώρες από το δημοψήφισμα, ακόμα και αν ψηφίσουν "όχι". Στην πραγματικότητα όμως οι καταθέσεις βρίσκονται σε κίνδυνο και η πιθανότητα μιας συμφωνίας σε δύο ημέρες είναι σχεδόν μηδενική. Ένας καλός δημοκράτης υπόσχεται μόνο αυτά που μπορεί να πραγματοποιήσει. Ο Τσίπρας είναι ένας δημαγωγός».

Στην συνέχεια ο γνωστός αρθρογράφος εστιάζει στο δημοψήφισμα: «Οι ανθρωποι έχουν προθεσμία οκτώ ημερών για να λάβουν μία απόφαση που θα έχει επιπτώσεις σε μία γενιά. Ακόμα περισσότερο, η ερώτηση είναι μπερδεμένη. Οι ψηφοφόροι ερωτούνται επίσημα αν πρέπει να δεχθούν ή να απορίψουν μία πρόταση των Θεσμών προς την Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Αναφέρονται σε δύο πολύ σύνθετα έγγραφα, που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά από τα Αγγλικά. Και το ψηφοδέλτιο έχει το "όχι" πάνω από το "ναι"» γράφει.

Και συνεχίζει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στον Guardian: «Ακόμα χειρότερα, δεν είναι καθόλου σαφές τι σημαίνουν οι δύο επιλογές. Το "ναι" δεν μπορεί να σημαίνει αποδοχή του εγγράφου των Θεσμών της 25ης Ιουνίου, επειδή δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Στην πράξη, αυτοί που ψηφίζουν "ναι", σκέφτονται ότι ψηφίζουν υπέρ της Ευρώπης. Και τι ακριβώς σημαίνει το "όχι"; Ο Τσίπρας λέει ότι του δίνει δυνατότερη διαπραγματευτική θέση με τους δανειστές. Στην πραγματικότητα, αυτό που σημαίνει είναι ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται».

Ο αρθρογράφος του Guardian δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις αιτιάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι το δημοψήφισμα έχει πολλά προβληματικά σημεία που δεν εγγυώνται την απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει. «Δεν υπακούει στα διεθνή πρότυπα. Ο Γενικός Γραμματέας Thorbjørn Jagland, δήλωσε ότι τα διεθνή στάνταρ συνιστούν ότι ένα δημοψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να υπάρχει ο επαρκής καιρός για συζητήσεις, με σαφές ερώτημα προς τον λαό, και με διεθνείς παρατηρητές για την παρακολούθηση της ψηφοφορίας» γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος.

«Αν, παρ' όλα αυτά, ο Τσίπρας χάσει το δημοψήφισμα και παραιτηθεί» συνεχίζει ο Ντίξον «αναμφίβολα θα υπάρξει μία "αφήγηση" που θα παρουσιάζει ότι η Ευρώπη υπονόμευσε μια δημοκρατική κυβέρνηση, επειδή δεν τους άρεσε ότι ήταν μία κυβέρνηση της αριστεράς. Όμως η πραγματική εξήγηση είναι ότι ο Τσίπρας ο ίδιος υπονόμευσε την κυβέρνησή του με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, την συγκρουσιακή συμπεριφορά έναντι των πιστωτών, την απειρία και την αδυναμία του να "διαβάσει" σωστά την κατάσταση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr