Γκορία: Το φλερτ με το Grexit που μπορεί να συντρίψει την Ελλάδα και την Ευρώπη

Το πιο μεγάλο λάθος ήταν ότι υποτιμήθηκε η διαπραγματευτική σχιζοφρένεια του Τσίπρα και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος 

Τις επιπτώσεις ενός Grexit παραθέτει ο Ιταλός δημοσιογράφος, Φαμπρίτζιο Γκορία, στο ιταλικό περιοδικό γεωπολιτικής East που διευθύνει, καθώς και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή που αναμένεται να συγκληθεί συνεδρίαση της Συνόδου των 28 για το ελληνικό ζήτημα.

Σε ένα ακόμα άρθρο του, ο Γκορία ξεκινά την περιγραφή του από την στιγμή που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά την Σύνοδο της Τρίτης για την Ελλάδα: «Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Και είναι αλήθεια, γράφει ο δημοσιογράφος εξηγώντας πως «ο κόσμος ξύπνησε και κατάλαβε ότι το ευρώ δεν μπορεί πια να είναι μη αναστρέψιμο. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε πάντα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σήμερα η υπομονή των νομοθετών έχει τελειώσει. Αν η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν καταφέρει να παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι σήμερα, είναι πιθανό ότι θα πάρει τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε στον Γκορία: «Κοίτα, είμαι ειλικρινής. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο θλιβερή εβδομάδα στην ιστορία της Ευρωζώνης», Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Ιταλός δημοσιογράφος πρόκειται για αξιωματούχο που πάντα πίστευε ότι μία συμφωνία είναι πιθανή για να βγει η Ελλάδα από τον βάλτο που έχει πέσει από το 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Αυτό που πάντα θεωρείτο το πιο απίθανο σενάριο, τώρα κινδυνεύει να γίνει πραγματικότητα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτά που μπορούσαν να γίνουν, έχουν γίνει. Τώρα εξαρτάται από τους Έλληνες. Αν θέλουν να συνεχίσουν έτσι, παρακαλώ», προσθέτει στον Γκορία η ευρωπαϊκή πηγή. Κρίνοντας από τις διαρροές, οι ευχάριστες ειδήσεις είναι πραγματικά λίγες. Η συνάντηση των 28 την ερχόμενη Κυριακή ενδέχεται να είναι εκείνο που θα σηματοδοτήσει το τέλος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το επιβεβαιώνουν οι επενδυτές, οι οικονομολόγο. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Reuters, εχθές, παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοσκοπήσεων ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι των επενδυτικών τραπεζών θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, το 55% εκτιμά πως αυτό το σενάριο είναι το κεντρικό. Μόλις μία εβδομάδα πριν, το ποσοστό παρέμενε στο 45%. Και όχι μόνο αυτό. Ακόμα και αναλυτές μία τράπεζας που συνήθως είναι αισιόδοξη, η Credit Suisse, εκτιμούν ότι η βάση είναι αυτή του Grexit με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Στην περίπτωση που η ελληνική πρόταση δεν φτάσει εγκαίρως ή δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες των διεθνών πιστωτών, τότε πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε μετά την Σύνοδο, συμπληρώνει ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera και διευθυντής του περιοδικού East.Η DG ECFIΝ, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ έχουν προετοιμάσει τους περασμένους μήνες, κάποια προσχέδια για να καταλάβουν με ποιον τρόπο περιορίσουν τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και νομικές επιπτώσεις μίας πιθανής επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αποκαλύπτει.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, αλλά μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Το πρώτο είναι ότι η δημαγωγία του Τσίπρα κατέστρεψε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει περιορισμούς στο ρευστό, το τραπεζικό σύστημα αναμένει την ρευστότητα από τον ELA, η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι σε κάθετη πτώση. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης μέσα σε λίγους μήνες, είναι ίσως η σοβαρότερη ζημιά που σημειώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είναι αρκετό ένα έγγραφο 25 σελίδων για να αποκατασταθεί», τονίζει. 

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα συμπέρασμα για τον δημοσιογράφο είναι η… μυωπία των Ευρωπαίων νομοθετών. Η ελληνική κατάσταση ήταν γνωστή εδώ και καιρό, γράφει αλλά δεν ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν δραματική όπως είναι σήμερα. Θα μπορούσε να είναι αποφευχθεί όλο αυτό; Ναι, αποφεύγοντας άχρηστες Συνόδους, μεταξύ άλλων.

«Το πιο μεγάλο λάθος, όμως, ήταν ότι υποτιμήθηκε η διαπραγματευτική σχιζοφρένεια του Τσίπρα και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ήταν σαν να ύψωναν τη φωνή πρώτοι για να αποφύγουν να την υψώσουν τελευταίοι, όταν πια δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα πια», εξηγεί.

Καταλήγοντας, ο Γκορία επισημαίνει πως ένα ακόμα συμπέρασμα είναι εκείνο που οδηγεί κατευθείαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 2008 πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στις Βρυξέλλες φυσάει ο ίδιος άνεμος που φυσούσε στην Wall Street περίπου επτά χρόνια πριν. 

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός δημοσιογράφος εκτιμά πως η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη μπορεί να δείχνει διαχειρίσιμη, αλλά δεν μπορούν να υπολογιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις και οι γεωπολιτικές συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος. 

Η Ευρώπη δε θα πεθάνει έπειτα από αυτές τις εβδομάδες, επισημαίνει ο Γκορία, αλλά θα πρέπει να μάθει από τα λάθη της για να αποφύγει να παρουσιαστούν και πάλι άβολες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η ελληνική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr