«Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου για την ελληνική πρόταση

Η κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα την πρότασή της για το πρόγραμμα, που είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου από τον ΕSM και το οποίο αναμένεται να περιέχει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή

Σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς θα εξεταστούν σήμερα όλα τα σενάρια ενόψει του κρίσιμου σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ από νωρίς το πρωί πολλοί υπουργοί έχουν περάσει τις πόρτες του Μαξίμου για συσκέψεις.

Η κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα την πρότασή της για το πρόγραμμα, που είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου από τον ΕSM και το οποίο αναμένεται να περιέχει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κυβέρνηση πλέον γνωρίζει επακριβώς τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την Τετάρτη πολύωρες συσκέψεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο επικεφαλής των Ελλήνων τεχνοκρατών επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και δεν παρέμειναν στις Βρυξέλλες όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο γεννά ερωτηματικά: είτε οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πιο πολλές των αναμενομένων και άρα χρειάζεται επιπλέον πολιτική συζήτηση στην Αθήνα για την εκπλήρωσή τους, είτε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες. Το γεγονός πάντως ότι κυκλοφορούσαν φήμες ότι ίσως το Eurogroup να κλείσει τη συμφωνία την Παρασκευή ή το Σάββατο και να μην χρειαστεί σύνοδος κορυφής την Κυριακή ερμηνευόταν σαν σημάδι προόδου. Ωστόσο, το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι η Ευρωσύνοδος (συνεδρίαση των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης) θα γίνει στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής και δύο ώρες αργότερα, στις 19:00, θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι αρχηγοί των 28 χωρών της ΕΕ). Έτσι κι αλλιώς πολλοί θεωρούν ότι στο επίπεδο της συνόδου κορυφής υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως διαφάνηκε στην τελευταία της περασμένης Τρίτης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως εκείνος τους κορυφαίους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ενδεχομένως ξανά και τους πολιτικούς αρχηγούς σε τηλεφωνικές επαφές. Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να εκτιμήσει πόσα… μέτρα μπορεί να περάσουν από τη Βουλή και μάλιστα το συντομότερο χωρίς να έχει πρόβλημα ο κυβερνητικός συνασπισμός και αν είναι δυνατόν να ψηφιστούν και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ότι προηγήθηκε ένα εντυπωσιακό 61% στο δημοψήφισμα της Κυριακής μάλλον δυσκολεύει, όπως εκτιμούν πολλοί, την αποδοχή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία είναι προϋπόθεση για να σφραγιστεί μία συμφωνία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό το μεγάλο ποσοστό, που αντέδρασε στη λιτότητα και τα μνημόνια, σημειώνουν πολλοί.

Και φυσικά να ληφθεί υπόψη ότι εντείνεται η πίεση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για επιμονή στο ΟΧΙ σε μία συμφωνία που αφήνει στην άκρη το πρόγραμμα του κόμματος.

Στην κυβέρνηση πάντως δείχνουν τις τελευταίες ώρες αισιόδοξοι για μία «ευπρεπή», έντιμη και βιώσιμη συμφωνία. Και στηρίζουν την αισιοδοξία τους αυτή στο γεγονός ότι υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις και ενδιαφέρουσες εξελίξεις διεθνώς που βοηθούν το ελληνικό ζήτημα: Οι αμερικανικές παρεμβάσεις, όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, η δήλωση της Λαγκάρντ υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, η γαλλική θερμή υποστήριξη, το άγχος του Ματέο Ρέντσι για έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε περίπτωση grexit, η πορτογαλική ανησυχία για την τύχη της μικρότερης χώρας της Ιβηρικής εάν «σπάσει» ο ελληνικός κρίκος, αλλά και ο «κινέζικος» πυρετός στα χρηματιστήρια είναι στοιχεία που βοηθούν για μία σχετική υποχωρητικότητα των ευρωπαίων εταίρων χάρη ενός συμβιβασμού λένε στην κυβέρνηση.

Κρίσιμο σημάδι θεωρήθηκε επίσης και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τα σενάρια περί σχεδίου της κυβέρνησης για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κατά την ομιλία του την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο.

«Όνειρα» το σχόλιο συνεργατών του πρωθυπουργού για τα σενάρια παραίτησης του Αλ. Τσίπρα

Μάλλον αδιάφορα και συνηθισμένοι από τα όσα "καταστροφολογικά" έχουν ακούσει να κυκλοφορούν και να γράφονται κατά καιρούς για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τα τελευταία σενάρια περί παραίτησής του εάν και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Τα σενάρια κυκλοφόρησαν από το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει νωρίτερα στο ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας ενδιαφέροντα σχόλια, με τα όσα είπε. Δύο στενοί του συνεργάτες που ρωτήθηκαν για τα σενάρια αυτά απάντησαν περίπου με τον ίδιο τρόπο και σίγουρα με το ίδιο πνεύμα: "Όνειρα", έλεγε ο ένας, "αυτοί ξεπερνούν και τον Ισαάκ Ασίμοφ, από τους μεγαλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας", έλεγε ο άλλος.

Κορυφαίος υπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν έχει συζητηθεί φυσικά κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα ελάχιστες ημέρες μετά το θριαμβευτικό 61% στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Άλλος υπουργός απέδιδε τη σχετική φημολογία σε επιδιώξεις κατεστημένων συμφερόντων, που έτσι κι αλλιώς θέλουν να δουν τον κ. Τσίπρα να φεύγει από την πρωθυπουργία. "Ήλπιζαν ότι αυτό θα γίνει με την ήττα του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τώρα αναζητούν άλλη αφορμή" σημείωνε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους και στο ενδεχόμενο ν βρεθεί η χώρα στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ. Τα θεωρητικά σενάρια σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να είναι πολλά, αλλά με την προσοχή στραμμένη στη μάχη της διαπραγμάτευσης και με την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση τελικά, μοιάζει, από τα λεγόμενα των συνεργατών του πρωθυπουργού να έχει ξεκινήσει τέτοια κουβέντα, ιδίως από τον ίδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr