«Παγωμένη» η Κουμουνδούρου: Αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα για την επικείμενη συμφωνία

Ανοικτό το πότε θα γίνουν οι κομματικές διεργασίες - Στο Μαξίμου ο Τάσος Κορωνάκης για συνεννόηση με τον πρωθυπουργό 

Προβληματισμό και υπόγειους κραδασμούς προκαλεί στο κυβερνών κόμμα η τροπή που έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους καθώς καταγράφονται έντονες αντιδράσεις στη διαφαινόμενη συμφωνία.

Χθες, Τετάρτη, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων καθώς η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν είχε ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα και σε ανάλυση της συμπεριφοράς της αντιπολίτευσης. Σήμερα το πρωί ο γραμματέας του κόμματος κ. Τάσος Κορωνάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις πρόσφατες εξελίξεις και τη δρομολόγηση των διαδικασιών στο εσωτερικό του κόμματος. Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι δεν είχε αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο καθώς ο κ. Τσίπρας είναι σε συνεχείς επικοινωνίες με το οικονομικό επιτελείο και με παράγοντες του εξωτερικού προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές. 

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό εάν θα γίνει σήμερα νέα Πολιτική Γραμματεία καθώς επίσης και πώς θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στο αίτημα που υποβάλλεται από τις εσωκομματικές τάσεις για σύγκληση των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν φέρει την όποια συμφωνία προς ψήφιση στην Βουλή. Καθώς ο χρόνος πιέζει και το διακύβευμα είναι μεγάλο ο πρωθυπουργός δίνει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις και στις συνεννοήσεις με το εσωτερικό πολιτικό σύστημα όπως έδειξαν και οι χθεσινές του συναντήσεις και επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος διολισθαίνει στην σκληρή γραμμή του προκατόχου του. 

Πάντως καθώς οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους προχωρούν -όπως και οι συνεννοήσεις κυρίως με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ - το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι «παγωμένο». Οι αριστερές τάσεις δείχνουν εγκλωβισμένες. «Το όχι δεν θα γίνει ναι σε μνημονιακά κρεματόρια» ανέφερε σήμερα ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δίνοντας το στίγμα της Αριστερής Πλατφόρμας. Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση στο Iskra που έχει την υπογραφή του συνεργάτη του κ. Λαφαζάνη κ. Νίκου Πέρπερα με τίτλο «Από Σύνοδο σε Σύνοδο σύρρεται το ελληνικό λαικό αίτημα για αξιοπρέπεια» όπου υποστηρίζεται η άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μέχρι τέλους το μεγάλο "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος».

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα έχει πολλές εναλλακτικές και ότι χειρότερη επιλογή είναι «η εξοντωτική και ταπεινωτική συμφωνία παράδοσης την οποία δεν θα κάνουμε ποτέ». Στο ίδιο μήκος κύμματος ίσως και πιο έντονη είναι η ρητορική της τάση του κ. Αντώνη Νταβανέλου. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι βουλευτές του Αριστερού Δικτύου. Ωστόσο το κρίσιμο είναι τί θα ψηφίσουν όταν θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή. Σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτάται από το περιεχόμενο. Όχι μόνο από το ύψος των μέτρων αλλά και από το μίγμα της οικονομικής πολιτικής και την κατανομή των μέτρων. Επίσης από το αν θα υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης και δέσμευση για την ρύθμιση του χρέους που όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει μπει πια στην ατζέντα της συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό οι αντιδράσεις να περιοριστούν στο ρητορικό πεδίο και οι βουλευτές να υπερψηφίσουν ακόμη και μία συμφωνία που θα είναι πίσω σε σχέση με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Στελέχη περί τον κ. Τσίπρα έλεγαν χθες σε συνομιλία τους στην Βουλή ότι «οι πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία» μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Οι περί την ηγεσία θεωρούν αναμενόμενη την οξεία ρητορική του κ. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλαρφόρμας. Ο κ. Λαφαζάνης θα πρέπει σε συνθήκες υποχώρησης να διατηρήσει και να περιχαρακώσει την τάση του στο εσωτερικό ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι διαφορετικός μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο κ. Λαφαζάνης δέχεται και ο ίδιος κριτική από τα πιο σκληρά στελέχη της αριστερής τάσης ότι δείχνει υποχωρητικότητα. Το πρόβλημα της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ότι πέραν του να προβάλλει το «υπερήφανο όχι του ελληνικού λαού», δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πως θα αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας από μία παράταση της οικονομικής ασφυξίας. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έχει ήδη κάνει τις προσεγγίσεις ώστε να έχει την στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ όταν θα φέρει προς ψήφιση την συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η αριστερή πτέρυγα έχει δύο εναλλακτικές: είτε την καταψήφιση και αποχώρηση από το κόμμα είτε την περιχαράκωση και την καταγραφή ως εσωκομματική αντιπολίτευση από τα αριστερά. Πάντως εκτιμάται πως όποτε κι αν κάνει τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσίπρας είτε πριν την φέρει στην Βουλή είτε μετά θα κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ποσοστό του δημοψηφίσματος ήταν προσωπική του νίκη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr