«Αντιμέτωπη» με τις 72 πιο κρίσιμες ώρες της ιστορίας της η Ελλάδα

Κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως υπάρχει η δυνατότητα να υπερκαλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του κράτους, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόταση της Ελλάδας

Την κρισιμότερη καμπή της φτάνει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Βάσει όσων ισχύουν η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει σήμερα τις προτάσεις της, ενώ η αποδοχή ή όχι θα αποφασισθεί το βράδυ της Παρασκευής, καθώς αναμένεται οι Θεσμοί να εκδώσουν την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Η διαδικασία που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας αποτελείται αρχικά από την αποστολή των ελληνικών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, μέχρι σήμερα το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει αξιολόγησή τους. Μαζί με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου, θα αποτελέσουν τη βάση της κρίσιμης αξιολόγησης των θεσμών.

Τρεις συν μία διαπιστώσεις των Θεσμών
Η ανάλυση των Θεσμών που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής θα κρίνει το αποτέλεσμα των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών και των αρχηγών κρατών τις επόμενες ημέρες. Οι Θεσμοί αρχικά θα αναλύσουν την ελληνική οικονομία με βάση τρεις άξονες, όπως καθορίζει το Άρθρο 13 του ESM. Δηλαδή:

1. Τον κίνδυνο για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης ή της χώρας ως μέλος της Ευρωζώνης
2. Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και την ικανότητα αποπληρωμής του από το ελληνικό κράτος
3. Τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον

Στη συνέχεια, μαζί με την ανάλυση της ελληνικής οικονομίας ως «κομμάτι» της Ευρωζώνης, θα υπάρχει και μια καταλυτική ανακοίνωση όπου οι Θεσμοί θα αξιολογούν το κατά πόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν μια βιώσιμη βάση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα.

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο δύο συνόδων
Με την ανακοίνωση των Θεσμών, άσχετα με το αν «βλέπουν» κάποια βάση ή όχι για διαπραγματεύσεις, θα συγκληθούν το Σάββατο στις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) ένα έκτακτο Euroworking Group και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ένα Eurogroup. Η εκτίμηση των Θεσμών (θετική ή αρνητική) θα καθορίσει τη διάρκεια και αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών οικονομικών.

Την Κυριακή θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης, όπου οι αρχηγοί θα συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και συναντήσεων.

Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας

Το γεγονός είναι πάντως πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει χειροτερέψει σε τέτοιο βαθμό όπου το πρόγραμμα πλέον θα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικό και να λαμβάνει υπόψη την σαφώς αρνητικότερη μελλοντική πορεία του ΑΕΠ.

Ένα νέο πρόγραμμα αναμένεται να περιέχει τρία κύρια στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αρχικά, την συμβατική σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν την απελευθέρωση χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού κράτους.

Στη συνέχεια μια καλά οργανωμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που πλέον αντιμετωπίζουν υπαρκτές δυσκολίες και τέλος την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη των ελληνικών θεσμών μέσω παρέμβασης τρίτων θεσμών όπως η παγκόσμια τράπεζα.

Δεδομένης της κατάστασης, η ελληνική οικονομία πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της και να καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές το 2015 και είναι και εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα αλλάξει κάτι μέσα στο 2016, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ, αν υπάρχει, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις . Συνεπώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου προγράμματος αναμένονται να είναι διαφορετικοί και να επανεκτιμηθούν, δεδομένων των συνθηκών.

Η δυσκολία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης

Με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του ελληνικού κράτους να «τρέχουν» και το κράτος να καλείται να αποπληρώσει άλλα 700 εκατομμύρια στο ΔΝΤ τη Δευτέρα, πέραν της νέας δανειακής σύμβαση από τον ESM που θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα μήνα, πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος στήριξης στο μεσοδιάστημα.

Κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως υπάρχει η δυνατότητα να υπερκαλυφθούν και οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του κράτους (που είναι και οι πιο πιεστικές), όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόταση της Ελλάδας και την θέληση των ελληνικών πολιτικών να περάσουν προαπαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε να κινηθεί και ο διάλογος για το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα «γέφυρα».

Οι δυσκολίες διεκπεραίωσης μιας νέας σύμβασης

Με την καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί λόγο της κωλυσιεργίας της ελληνικής πλευράς, που πίεσε τις καταστάσεις μέχρι το τέλος, έχει δημιουργηθεί πλέον μια μεγάλη δυσκολία αποδοχής μιας νέας σύμβασης, πιθανόν ύψους 50 δις. από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και τους Θεσμούς.

Δυσκολίες υπάρχουν όμως και από τη πλευρά του ΔΝΤ, καθώς έχοντας προτεραιότητα μεταξύ δανειστών, σημαίνει πως το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να αποπληρώσει το ΔΝΤ, πριν επιχειρήσει να καλύψει τις πληρωμές της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (3.7 δις), άρα αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό που χρειάζεται το κράτος για να αποφύγει την χρεοκοπία πριν την εκταμίευση της βοήθειας από τον ESM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr