Πολύ σκληρή η Μέρκελ - Αφήνει ελπίδες ο Ολάντ
12.07.2015
16:22
Μέρκελ: Χάθηκε η εμπιστοσύνη - Ολάντ: Το θέμα είναι εντός ή εκτός ευρώ, αλλά δεν τίθεται θέμα προσωρινού Grexit - Γιούνκερ: Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο - Σουλτς: Δεν είναι μια ακόμη Σύνοδος, αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης
Σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής.
Η κυρία Μέρκελ είπε πως από με βάση όσα γνωρίζει το Eurogroup δεν είναι σε θέση να δώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα και μοναδικό έγγραφο κάτι που, όπως τόνισε, δεν την εκπλήσσει.
«Δεν με εκπλήσσει, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχει χαθεί κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
«Δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες».
Η κυρία Μέρκελ είπε πως από με βάση όσα γνωρίζει το Eurogroup δεν είναι σε θέση να δώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα και μοναδικό έγγραφο κάτι που, όπως τόνισε, δεν την εκπλήσσει.
«Δεν με εκπλήσσει, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχει χαθεί κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Ολάντ: Το θέμα είναι εντός ή εκτός ευρώ
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να φανεί περισσότερο αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι αύριο στην ευρωζώνη.
«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε την έννοια της Ευρώπης και ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι έχουμε από κοινού», ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει προσωρινό ή όχι grexit», απαντώντας ουσιαστικά στη γερμανική πλευρά και στα σχέδια Σόιμπλε για πενταετές έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Είτε θα μιλήσουμε για Ελλάδα εντός ευρωζώνης είτε για Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό. Χρειάζεται μια κοινή έννοια και αντίληψη», ανέφερε και κάλεσε την Ελλάδα να καταβάλλει προσπάθειες και να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα.
Γιούνκερ: Θα παλέψω μέχρι την τελευταία στιγμή για λύση
Αποφασισμένος να παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο
ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την επίτευξη μιας συμφωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει βούληση να συνεργαστούμε και πιστεύω να καταλήξουμε».
Σουλτς: Σήμερα αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης
Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα κάποιο συμπέρασμα για το ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι αρχηγοί των κρατών δεν πρέπει να το αναβάλουν.
Όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία, αλλά για το αν θα υπάρχει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών των κρατών-μελών.
«Δεν πρόκειται για μια απλή συμφωνία, αλλά για την απόφαση αν θα υπάρξει Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που ξέρουμε. Είναι ευθύνη των Ελλήνων και των ηγετών των κρατών-μελών», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μια απλή Σύνοδος Κορυφής σήμερα. Είναι πολύ σημαντική ημέρα. Αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Θα απαιτηθεί από όλους να φτάσουν σε εποικοδομητική λύση για όλους».
Τσίπρας: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν το θέλουν όλες οι πλευρές
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για συμβιβασμό και υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αν το θέλουν όλες οι πλευρές.
«Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και δήλωσε «έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό» εξηγώντας ότι «το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη».
Σέραρ: Η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.
Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Μούσκατ: Αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα ημέρες δεν είναι σήμερα
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μούσκατ, δήλωσε: «Αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα ημέρες δεν είναι σήμερα γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός τόνισε πως δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος. Επισήμανε δε, πως αυτό που βρισκόταν στο τραπέζι πριν δέκα ημέρες, δεν μπορεί να είναι πλέον επαρκές, δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία έχει επιδεινωθεί.
Εξήγησε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι δε θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών-μελών καταδεικνύει ότι όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι, καθώς σε μία τέτοια συνεδρίαση θα επρόκειτο να συζητηθεί το Plan B.
Σαρλ Μισέλ: Όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια
Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποιώντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εξήγησε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά «όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό» και πρόσθεσε πως ένα Grexit «δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιθυμία μου».
Κένι: Οι Έλληνες να αρχίσουν από τη Δευτέρα να νομοθετούν
Οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.
«Προφανώς πρέπει να βρούμε μια λύση. Κατανοώ ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσει μια λύση. Οι Έλληνες έχουν δυναμώσει την δέσμευσή τους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μόνο μέσω συγκεκριμένων αναλύσεων και όταν αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνη. Επιθυμούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Ιρλανδία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα οι Έλληνες να ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αλλαγές».
«Οι Έλληνες θέλουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Δεν θέλω σε 10 χρόνια να κοιτάμε πίσω και να λέμε "δεν σώσαμε τότε την Ελλάδα», σημείωσε.
Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη
Σε μία ακόμα σκληρή δήλωση προχώρησε η Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία τόνισε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.
«Συζητούμε για το αν θα ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα ESM, μέχρι τώρα οι ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις ώστε να καλύψουν τα προβλήματα. Η Ευρώπη θα ακολουθήσει την Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα έχει πολύ πολύ μεγάλο για όλους. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με την Αργεντινή πριν 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος», πρόσθεσε η Λιθουανή πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, καθώς «δεν θέλουν μόνο να ακούσουν υποσχέσεις, αλλά αξιόπιστες πράξεις. Με προσωρινές ενέργειες δε μπορεί να λυθεί τίποτα». Ενώ ερωτηθείσα για ενδεχόμενο Grexit απάντησε: «Χρειάζεται ένα πλάνο ή κάτι άλλο».
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις η πρόεδρος της Λιθουανίας, τόνισε πως και στη χώρα της εφαρμόστηκαν. «Είναι εφικτό», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες πράξεις και δράσεις. «Κάθε μέρα οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ολοένα περισσότερα», συμπλήρωσε η Λιθουανή πρόεδρος.
Όλα τα βλέμματα στη Μέρκελ
Πάντως, η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των 28 έκανε αρχικά πολλούς δημοσιογράφους να εκτιμήσουν ότι ίσως να αναμένονται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα απόψε -ή τουλάχιστον ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για Grexit.
Μάλιστα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πριν το χθεσινό Eurogroup ότι η Σύνοδος των 28 θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
Ωστόσο, όσο οι ώρες περνούσαν φάνηκε ότι όλα επρόκειτο να κριθούν τελικά στη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακές από τις Βρυξέλλες μια ευρωπαϊκή πηγή η οποία τόνισε πως δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό το γεγονός ότι δεν θα γίνει η Σύνοδος των 28, «απλώς δείχνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν μία πολύ μεγάλη νύχτα».
Έτσι, όπως αναφέρει και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί τώρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία -όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα- θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Spiegel, οι εννέα ώρες διαπραγματεύσεων του Eurogroup έδειξαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν και δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση γι' αυτό και, όπως υπογραμμίζει, «όλα καταλήγουν στην Ευρώπη».
Και όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει και πόσο θα πληγεί η Γερμανία, τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Αλλά στο τέλος, τι θα ζημιώσει περισσότερο τη χώρα;», διερωτάται το Spiegel.
«Άλλο ένα πακέτο για την Ελλάδα, με οικονομικά αμφιλεγόμενα μέτρα, με αποτέλεσμα ίσως να χαθούν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ; Ή μια εκδίωξη της Ελλάδας με το ρίσκο όχι μόνο οικονομικών επιπτώσεων αλλά και πολιτικών, με μια Ευρωζώνη μόνο για τις πλούσιες χώρες και μια Ε.Ε. που θα αποτελείται από "μοναχικά" κράτη μέχρις να εξαφανιστεί;», αναφέρει και καταλήγει, σημειώνοντας πως «μένει να φανεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Μέρκελ για την Γερμανία και την Ευρώπη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr