Πού το πήγαινε ο Βαρουφάκης με τη δραχμή;

Πού το πήγαινε ο Βαρουφάκης με τη δραχμή;

Αποκαλύψεις-σοκ από τον ίδιο: Σκεφτόταν το Grexit από την πρώτη μέρα - Προσπαθεί να εμπλέξει τον Τσίπρα, στον οποίο κάνει και σφοδρή επίθεση - Τον κατηγορεί ότι συνηγόρησε σε έγκλημα κατά της Ευρώπης - Λοβέρδος: Να κληθεί στην εξεταστική για τα μνημόνια

Πού το πήγαινε ο Βαρουφάκης με τη δραχμή;
Tην ώρα που ο Aλέξης Τσίπρας γύρισε μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να εξαπολύσει μια πρωτοφανή και αήθη επίθεση στον πρωθυπουργό, στον άνθρωπο που του εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μιλώντας σε ένα ραδιόφωνο από τη μακρινή Αυστραλία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σοκάρει τόσο με τις αποκαλύψεις του, όσο και με τους χαρακτηρισμούς που αφορούν στον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να εκτυπώσει δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ.  «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια σημαντική συμμαχία στην Ευρώπη να μας πετάξουν έξω. Έπρεπε να έχουμε μια μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων και ένα σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε εκτός Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις για αυτή την παραδοχή-σοκ ήταν άμεσες:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την κλήση του τέως υπουργού ενώπιον εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο, που άσκησε τα υπουργικά καθήκοντά του.
Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι που πριν λίγες ημέρες είχε καταγγείλλει ότι υπάρχει σχέδιο για δραχμή στο υπουργείο Οικονομικών υπενθύμισε ότι όταν ο ίδιος προέβη σε αποκαλύψεις αντιμετωπίστηκε με λοιδορία: «Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του σχεδίου. Αυτή η εφιαλτική προοπτική έπρεπε να αποτραπεί πάση θυσία και χαιρόμαστε που αυτό πράγματι συνέβη. Το γεγονός όμως ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε διαφορετική στρατηγική από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι κάτι που εξηγεί και τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αλλά κυρίως είναι κάτι που πληρώνει ο ελληνικός λαός με πολύ σκληρότερα μέτρα».
Κλείσιμο



Επίθεση στον Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά στον κ. Τσίπρα, ο Βαρουφάκης τον κατηγόρησε ότι υπέγραψε μια δεύτερη συνθήκη Βερσαλλιών και ότι συνηγόρησε σε έγκλημα κατά της Ευρώπης. 

Σχολιάζοντας λοιπόν όλα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η τρόικα είχε φροντίσει ότι θα τον κάνουν (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) να μετανιώσει για κάθε λέξη που εκστόμιζε ασκώντας κριτική στην τρόικα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων. Όχι μόνο τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια». 

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία. Πρόκειται για μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που στοιχειώνει και πάλι την Ευρώπη, και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένος αν το κάνει και είναι καταδικασμένος αν δεν το κάνει».

Για τον κ. Βαρουφάκη, η συνθήκη είναι απορριπτέα, καθώς την συνέκρινε με το πραξικόπημα του 1967. Μόνο που όπως είπε, «Στο πραξικόπημα τα τανκς ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την δημοκρατία. Αυτή τη φορά ήταν οι τράπεζες. Οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις τράπεζες για να καταλάβουν την εξουσία».

Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με τον κ. Τσίπρα και την άποψή του για τον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, παρά να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. «Θα είναι έκπληξη αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά από αυτό το έγκλημα ενάντια στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. 

Όσο για τις σχέσεις τους, επέμεινε ότι είναι καλές, ενώ σχολίασε και την περιπετειώδη παραίτησή του, λέγοντας ότι «Tαξίδευα σε έναν όμορφο σύννεφο γεμάτο ενθουσιασμό.  Τη στιγμή που μπήκα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένιωσα αμέσως ένα αίσθημα παραίτησης, μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ήμουν αντιμέτωπος με αέρα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με ό, τι συνέβαινε έξω».

Η συνέντευξη στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ήρθε σε συνέχεια μιας άλλης που είχε δώσει νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε ξένο μέσο. Σ' αυτήν είχε δηλώσει ότι η εισήγησή του στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έθεσε στην κυβέρνηση αλλά δεν βρήκε στήριξη. Ενώ βασικό κομμάτι της συνέντευξης αποτελεί η παραδοχή ότι από την πρώτη ημέρα σκεφτόταν το Grexit.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Grexit ήταν πολύ συγκεκριμένος, απαντώντας: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές εν ολίγοις του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν (όπως π.χ. τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα στοιχεία για τις κρατικές οντότητες) και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν της προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση. «Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως ανέφερε, είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τρεις-τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα και τον ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν άμεσα. Ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πήγαιναν στη βουλή ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η απάντηση των "θεσμών" ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν μια «συνολική αξιολόγηση». «Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας».

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.

Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να "κουρέψουμε" τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.

Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη η σύστασή μου για "ενεργητική" απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε».

Κατηγορίες για το δημοψήφισμα

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στον Real.fm ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως αφού ο κ. Σόιμπλε ήθελε Grexit, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει υπεύθυνα και να εξετάσει κάθε σενάριο, τονίζοντας ότι είχε δημιουργηθεί είχε δημιουργηθεί μια ομάδα για να εξετάσει το σενάριο αυτό και εμπλέκοντας μάλιστα τους κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη στα σχέδιά του για έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

«Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πώς θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε», είπε.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ακόμη: «Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, πήγα στο Μαξίμου, όπου διαπίστωσα πως δεν ήταν διατεθειμένοι να διαχειριστούν το "όχι" του ελληνικού λαού όπως εγώ φανταζόμουν ότι έπρεπε να το διαχειριστούμε. Μετά από αυτό έφυγα, πήγα στο διαμέρισμά μου, και συνέταξα την επιστολή της παραίτησής μου».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά ότι στις 5 Ιουλίου, την ώρα που τα πλήθη γιόρταζαν την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε μόνο δύο ψήφισαν υπέρ και τέσσερις κατά, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι δεν είχε καταφέρει να πείσει τον κ. Τσίπρα και για αυτό -όπως εξήγησε- η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν «αναπόφευκτη».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης