Το τρίτο μνημόνιο έκοψε στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίτο μνημόνιο έκοψε στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ

Βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα - Σακελλαρίδης: Το αποτέλεσμα συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίτο μνημόνιο έκοψε στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικό πλήγμα στην ηγεσία και βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ψηφοφορία στην Βουλή για το πρώτο πακέτο μέτρων.

Οι 39 βουλευτές που πήραν αποστάσεις -32 «όχι», 6 «παρών» και μία αποχή- προκάλεσαν αρνητική έκπληξη καθώς πλησίασαν τον μεγαλύτερο πιθανό αριθμό διαφωνούντων. Το πλήγμα είναι πιο σκληρό για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι βουλευτές αντιπαρήλθαν και τους δραματικούς τόνους του πρωθυπουργού αλλά και την προειδοποίησή του ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης και ότι σε περίπτωση καταψήφισης η κυβέρνηση θα «πέσει».

Το πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ η αποστασιοποίηση 39 βουλευτών του κόμματος ανέδειξε με δήλωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, εκφράζοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό 39 βουλευτών του και ιδίως στελεχών που κατέχουν υπουργικές θέσεις και υψηλά αξιώματα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
Πάντως, ο πρωθυπουργός μεταθέτει τις όποιες πρωτοβουλίες για το εσωκομματικό πεδίο σε δεύτερο χρόνο όπως δείχνει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τα ξημερώματα. Αναφέρει η δήλωση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «...Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα». 

Κλείσιμο
Χαρτογράφηση 

Καταρχήν καταψήφισαν, τα δύο κορυφαία στελέχη που δεν εντάσσονται σε κάποια ομάδα: η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι περισσότεροι βουλευτές που καταψήφισαν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Είναι οι κ.κ. Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είχει απομακρυνθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά δεν είχε διακόψει τους δεσμούς. Η κυρία Βαλαβάνη νωρίτερα είχε παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών. Στην Αριστερή Πλατφόρμα εντάσσονται και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης. Παρομοίως και οι κ.κ. Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρέα που προέρχονται από την ΔΕΑ και ήταν οι πλέον βέβαιες αρνητικές ψήφοι. 

«Όχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας. 

Αποστάσεις όμως πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των 53 και προκάλεσαν έκπληξη με την στάση τους καθώς δεν λογαριάζονταν επ ουδενί στους αντιρρησίες οι κ.κ. Κώστας Ζαχαριάς,  Βασιλικη Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης. 

Αποστάσεις, όμως, με «όχι» ή «παρών» πήραν και μία σειρά βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια τάση και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τις επιλογές του κ. Τσίπρα: οι κ.κ. Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Νικόλας Μιχαλάκης,  Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Η κυρία Ραχήλ Μακρή αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και έχει καλή σχέση με την Πρόεδρο της Βουλής. 

Πάντως, τα όρια μεταξύ των διαφορετικών ομάδων είναι ρευστά και οι περισσότεροι από αυτούς έλκονται από την μεγάλη ομάδα της Αριστερής Πλατφόρμας στην οποία ηγείται ο κ. Λαφαζάνης. 

Τι μέλλει γενέσθαι 

Το κλίμα στην κοινουβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαρύ μετά την ψηφοφορία και το διάχυτο ερώτημα είναι τι πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των διαφωνούντων είναι και τρεις υπουργοί οι κ.κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ήσυχος, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Εννοείται ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και έτσι αναμένεται ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνει ανασχηματισμός. Άλλωστε το περιμένουν και οι ίδιοι. Πάντως λένε, τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ' αυτών, ότι δεν σκοπεύουν να παραδώσουν την έδρα τους. Ακόμη και ο κ. Κοδέλας που είχε πει ότι θα καταψηφίσει και θα παραιτηθεί κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις, όπως και η κυρία Βαλαβάνη. 

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα. Τα στελέχη της λένε ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτό το κόμμα πάντα έτσι πορευόταν με αντιθέσεις και διαφορές. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να ζητήσει τις έδρες τους που δεν θα παραχωρήσουν. Ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από το κόμμα καθώς χρειάζεται απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου οι διαφωνούντες έχουν την πλειοψηφία όπως έδειξε και η επιστολή των 107 από τους 201 που υπέγραψαν χθες την επιστολή με την οποία ζητούν την σύγκληση του οργάνου. Στο ερώτημα αν η στάση τους επηρεάζει την πολιτική του πρωθυπουργού να ψηφίσει και στην συνέχεια να υλοποιήσει την συμφωνία ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «πού είναι το πρόβλημα; για την ψήφιση των μέτρων υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη και οι εταίροι το ζητούν, να καταργήσουμε πλήρως και την ελευθερία των βουλευτών; ας μείνουν ικανοποιημένοι που η συμφωνία πέρασε με ευρεία πλειοψηφία». Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση γέφυρα, λέει ότι δεν θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό θα φανεί σε μικρό χρονικό διάστημα, άρα δεν υπάρχει και λόγος για διάσπαση». 

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν ούτε το δεύτερο πακέτο των μέτρων και έτσι η μπάλα είναι πάλι στα χέρια του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας εντός των προσεχών ημερών ίσως και σήμερα θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι αν θα δεχθεί να κυβερνά στο διηνεκές με μία διχασμένη ομάδα και με τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας να καταψηφίζουν κάθε επιμέρους εκτελεστικό νόμο της συμφωνίας που θα έρχεται στη βουλή. 

Δύο επιλογές έχει ο κ. Τσίπρας, η πρώτη να αφήσει τα πράγματα ως έχουν. Σε αυτή την περίπτωση οι διαφωνούντες παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αφού συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Προσκρούει όμως αυτό στον κ. Πάνο Καμμένο με τον οποίο δεν μπορεί να συμβιώσουν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό με το ίδιο μέσο της διακοπής ρευστότητας για να αλλάξει συμμάχους. 

Το επόμενο είναι αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές επιδιώκοντας ανανέωση της λαϊκής εντολής. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα της Αριστερής Πλαφόρμας θα συγκροτήσει αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα και θα ετοιμαστεί να κατέβει στις εκλογές με δικό της πολιτικό φορέα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης