Le Monde: Τρία μελλοντικά πεδία αντιπαράθεσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, τρία θέματα θα αποτελέσουν στο εγγύς και το απώτερο μέλλον πεδίο αντιπαράθεσης ή ακόμα και σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί

Κανένας στην Ελλάδα δεν χαιρετίζει την προοπτική να δεσμευτεί για άλλα τρία χρόνια στο άρμα της λιτότητας. Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί από αυτούς ανακουφίστηκαν που αποφεύχθη ένα Grexit και αρχίζουν να αποδέχονται τους νέους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, σε κάποια σημεία, οι συνομιλίες που έρχονται αναμένεται να είναι σκληρές και δύσκολες, εκτιμά σε άρθρο της η γαλλική «Le Monde».

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, τρία θέματα θα αποτελέσουν στο εγγύς και το απώτερο μέλλον πεδίο αντιπαράθεσης ή ακόμα και σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί.

1. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Με τη νέα συμφωνία η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η μάχη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ξαναβρεί η χώρα του ένα είδος ανεξαρτησίας κατάρτισης του προϋπολογισμού έχει πλήρως χαθεί» λέει στη γαλλική εφημερίδα η πολιτική επιστήμονας Φιλίππα Χατζησταύρου.

Η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα, Αντεά Γκιγιό, εξηγεί ότι «οι πιστωτές έχουν κυρίως επιβάλλει στον πρωθυπουργό και την ομάδα του να θέσουν σε λειτουργία ένα Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιφορτισμένο με την εκτίμηση του αντίκτυπου στον προϋπολογισμό κάθε μέτρου που θα θελήσει να λάβει η Αθήνα».

«Εκτός του ότι αυτό το συμβούλιο δεν θα είναι καθόλου ανεξάρτητο, αφού έτσι κι αλλιώς θα είναι στην Ευρώπη, θα είναι και υπό την άμεση εποπτεία των δανειστών οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρνηθούν ένα συγκεκριμένο μέτρο που θα θελήσει η Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Αυτό περιορίζει εντελώς την πολιτική δράση πάνω στον τρόπο με τον οποία θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα του κράτους» προσθέτει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Ο συνάδελφός της, Γιώργος Τζογόπουλος αναφέρει από την πλευρά του ότι αυτή η συμφωνία θυμίζει σε πολλά το πρώτο Μνημόνιο, του Μαΐου του 2010. «Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέπτυσσαν την όποια νομοθετική τους δράση σε άμεση επικοινωνία με τους δανειστές» τονίζει και προσθέτει ότι εδώ, υπάρχει και το πρόβλημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ήδη κάποια νομοσχέδια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τα οποία τώρα πρέπει να ανακαλέσει.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr