Γιατί ο Τσίπρας μπορεί να υποχρεωθεί σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Όλα κρίνονται από την ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο της συμφωνίας - Αν ψηφίσουν πάνω από 120 βουλευτές της συμπολίτευσης οι εξελίξεις αναμένονται ελεγχόμενες, έστω για λίγο καιρό, διαφορετικά έρχεται πολιτικός Αρμαγεδδών

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας με τους δανειστές είναι στραμμένη η προσοχή όλων, καθώς από την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η τύχη της κυβέρνησης, αλλά και η ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει ως πήχη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τουλάχιστον 120 βουλευτές της συμπολίτευσης -καθώς αυτός ο αριθμός είναι συνταγματικά αποδεκτός για μία κυβέρνηση ανοχής έστω- ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στον ESM τον Αύγουστο.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο βέβαια εάν υλοποιηθούν οι απειλές κομμάτων και βουλευτών της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης και δεν δεχθούν να υπερψηφίσουν, όπως έκαναν στο πρώτο νομοσχέδιο.

Με βάση την προηγούμενη ψηφοφορία επί του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, η συγκυβέρνηση διαθέτει μόλις 123 βουλευτές και η τωρινή προσπάθειά της είναι πλέον οριακή. Σημειωτέον ότι τότε είχαν διαφοροποιηθεί (ψήφισαν κατά, ΠΑΡΩΝ, ή απουσίαζαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Εάν παραμείνει ως έχει ο συσχετισμός ή και αυξηθούν οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τότε η κυβέρνηση, έστω και ως κυβέρνηση μειοψηφίας, θα συνεχίσει την προσπάθεια για τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην πορεία και αφού η χώρα εξασφαλίσει το δάνειο από τον ESM για τη χρηματοδότηση της επόμενης τριετίας.

Εάν όμως ο αριθμός πέσει κάτω από το 120 τότε θα ανοίξει η βεντάλια των πολιτικών εξελίξεων: Είναι πιθανό δηλαδή ακόμη και να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από την πρωθυπουργία. Ανεξάρτητα όμως από την επιλογή του κ. Τσίπρα, θα τεθούν δύο σενάρια στο τραπέζι. Αυτό των εκλογών και εκείνο της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με το δεύτερο να είναι πιο πιθανό σε αυτή τη φάση ώστε να μην ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Υπαρκτό είναι και το σενάριο να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση μόνο και μόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κάτι που υπολογίζεται ότι θα πάρει περίπου ένα μήνα.  

Το Μαξίμου σκληραίνει τη στάση του ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και προειδοποιεί την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφωνεί με τη συμφωνία, για τις επιπτώσεις μίας νέας εκκωφαντικής διαφοροποίησής της. Συζητείται ακόμη και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο εάν θα φέρει θετικά αποτελέσματα μία τέτοια κίνηση ή απλά θα επιταχύνει το ρήγμα.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr