Διχάζουν τη ΝΔ η επιστροφή στο «μεσαίο χώρο» και η εκλογή αρχηγού από τα μέλη

Άναψαν τα αίματα οι πρωτοβουλίες Μεϊμαράκη που ικανοποιούν τα στελέχη που θέλουν άνοιγμα στο Κέντρο και δυσαρεστούν όσουν θέλουν τη ΝΔ να είναι ακραιφνώς δεξιό κόμμα. Άγριος καβγάς Γεωργιάδη – Αντώναρου. Δυσανασχετούν και «σαμαρικοί»

Αντιδράσεις από τη δεξιά, κυρίως, πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας συναντούν οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελου Μεϊμαράκη για επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματός του προς το Κέντρο και για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού.  

Ενόψει της προγραμματισμένης για την προσεχή Παρασκευή συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα με τον μεταβατικό χαρακτήρα της προεδρίας του, φαίνεται να σχηματοποιούνται δύο μπλοκ στον απόηχο της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ τη Δευτέρα στην ΕΡΤ για να δημοσιοποιήσει το στίγμα των προθέσεων του.
 

Η φράση περί «επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Κεντροδεξιάς» την οποία εξειδίκευσε με την προτροπή «να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, με τη λογική, η οποία σπανίζει πλέον», προτροπή που διακηρυκτικά παρέπεμπε στην περίοδο της αρχηγίας του Κώστα Καραμανλή, έγινε δεκτή με αμφιθυμία από το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, χαιρέτισε την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι με την προηγούμενη ηγεσία (του Αντώνη Σαμαρά) «ένα διάστημα είχαμε μπατάρει πολύ προς τα δεξιά μας», άποψη που συμμερίζονται που συμμερίζονται και άλλα στελέχη που θέλουν στροφή προς το Κέντρο. 

Καβγάς με ανταλλαγή χαρακτηρισμών

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ένοιωσε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί. «Στη συζήτηση που άνοιξε περί Μεσαίου Χώρου, σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι Δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι´ αυτό!», έγραψε στον λογαριασμό στο Twitter, μέσω του οποίου διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Ευάγγελο Αντώναρο, κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή που επαίνεσε τη στροφή του προέδρου της ΝΔ. «Σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο», σχολίασε ο κ. Αντώναρος την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη.

Προβληματισμό για τις πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ εξέφραζαν στους διαδρόμους της Βουλής και βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστήριζαν ότι  είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις του τελευταίου και οι δύο προκάτοχοι του στην κομματική ηγεσία.   

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και για το σκοπό συγκάλεσε για την Παρασκευή η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Τυπικά το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι «συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση», στην πραγματικότητα, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαδέχθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προτίθεται να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση για να «νομιμοποιήσει» την παρουσία του στην ηγεσία.

Να μη βγάζουν τον αρχηγό «περαστικοί»

Κατά πληροφορίες από τη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει από τα μέλη της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσουν για τις διαδικασίες εκλογής του επόμενου αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο ίδιος, όπως δήλωσε και στη συνέντευξη στην ΕΡΤ, διαφωνεί με την ανοικτή ψηφοφορία και θα εισηγηθεί να αποφασίσει η Πολιτική Επιτροπή ότι εντός του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε τρόπον ώστε να διεξαχθεί στο τέλος της άνοιξης το επόμενο τακτικό κομματικό συνέδριο που θα αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής αρχηγού, όπως ισχύει τώρα. 

Τη διαφωνία του με την υφιστάμενη καταστατική πρόβλεψη δήλωσε ότι την είχε εκφράσει ήδη από το 2009 όταν καθιερώθηκε η άμεση εκλογή από όποιον πολίτη εγγραφόταν μέλος της ΝΔ μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. «Η αλήθεια είναι πως όποιος περαστικός ήταν απέξω έδινε δύο ευρώ και ψήφιζε και είχε το πολύ μεγάλο δικαίωμα που πρέπει μόνο τα μέλη να έχουν» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Δεν ήταν εκλογή από τη βάση. Ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό», προκαλώντας δυσαρέσκεια σε στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε τον προκάτοχό του. 

Την άνοιξη ή τον Αύγουστο;

Εφόσον γίνει δεκτή από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής η εισήγησή του, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την ηγεσία και μετά την έγκριση από το Συνέδριο των καταστατικών αλλαγών που θέλει να προωθήσει.  Σε αντίθεση περίπτωση, αν δηλαδή δεν εγκριθεί η πρότασή του, θα ζητήσει να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απευθείας εκλογή και να οριστεί ημερομηνία ψηφοφορίας εντός του Αυγούστου (κάποιοι μιλούν για τις 30 του επόμενου μήνα, άλλοι αντιπροτείνουν ακόμη και την μεταπροσεχή Κυριακή 2 Αυγούστου).

Πηγές από τη Συγγρού, ωστόσο, που έχουν γνώση των συσχετισμών υπολογίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των «γαλάζιων» στελεχών, ακόμη και αν διαφωνούν με την αλλαγή που προτείνει ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμούν ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για να εκλεγεί νέος αρχηγός και θα ταχθούν υπέρ της παράτασης της θητείας του νυν προέδρου τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Συνέδριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr