Δείτε LIVE τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων του Μνημονίου

Δείτε LIVE τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων του Μνημονίου

Οι 977 σελίδες του πολυνομοσχεδίου συζητώνται αυτή την ώρα στις επιτροπές - Το απόγευμα η Ολομέλεια - Δεν αναμένεται και επιστροφή κάποιων από τους 32 βουλευτές που καταψήφισαν το πρώτο πακέτο μέτρων

Δείτε LIVE τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων του Μνημονίου
Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο με τα μέτρα που απαιτούν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» από την κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που ξεκίνησε στις 10 θα ολοκληρωθεί στις 4 - 5 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων για την έκδοση της ημερήσιας διάταξης και εν συνεχεία θα συγκληθεί η Ολομέλεια.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην διευρυνθεί περαιτέρω η ρωγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν είναι δυνατόν να «επιστρέψουν» ορισμένοι εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Πάντως, η ομάδα των 32 που ψήφισαν «όχι» στο πρώτο πακέτο μέτρων φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί οριστικά από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους:
Κλείσιμο
Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς,  Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης.

Η κυβέρνηση ωστόσο ελπίζει να ξανακερδίσει τους έξι που είχαν δηλώσει «παρών»: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχελάκης, Βασιλική Λέβα και την απούσα Αλεξάνδρα Τσανάκα.



Ε. Τσακαλώτος: Την Παρασκευή ξεκινά η διαπραγμάτευση
 

Πάντως, κατά την συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ο κ. Ευκλέιδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για την τελική συμφωνία που πρέπει, να ολοκληρωθεί εως τις 18 - 20 Αυγούστου.

Ο υπουργός είπε ότι το συνταξιοδοτικό ζήτημα που περιλαμβάνει και τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις έχει βγει από την λίστα των προαπαιτούμενων και θα ενταχθεί στον «οδικό χάρτη» του πρώτου εξαμήνου που θα περιλαμβάνει η νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2015 - 2018.

Αναφορικά με τα μέτρα για τους αγρότες, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ουδέποτε μπήκε σχετική συζήτηση στο τραπέζι με τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν και αυτό το θέμα θα μεταφερθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Αναλυτικά, ο υπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών υποστήριξε ότι με την ψήφιση των δύο προαπαιτούμενων μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο (σ.σ. Κώδικας πολιτικής Δικονομίας, Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις τραπεζικές καταθέσεις) ολοκληρώνονται οι έξι υποχρεώσεις της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία.

Πρόσθεσε δε ότι «Δεν ισχύουν όσα γράφηκαν για τις πρόωρες συντάξεις. Ήταν μεν συμφωνημένο με τους θεσμούς αλλά μας είπαν ότι θέλει περισσότερη μελέτη και θα έρθει μετά την συμφωνία» ενώ για να υποστηρίξει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα σημείωσε «Έχουμε στενό χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία εως 18 - 20 Αυγούστου ώστε να είμαστε έτοιμοι για το ομόλογο της ΕΚΤ».

Τόνισε ότι «η λέξη «αγρότες» στα έξι προαπαιτούμενα δεν υπάρχει»  και συμπλήρωσε «Τα κείμενα με τα μέτρα που στείλαμε είναι 18 σελίδες. Αυτά θα γίνουν 180 σελίδες καθώς θα γραφούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε και πως θα γίνουν. Το συνταξιοδοτικό θα μπει εντός του πρώτου εξαμήνου».

Ν. Παρασκευόπουλος: Διαφωνώ με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλα τον στηρίζω για να αποφευχθεί η χρεοκοπία


Την ίδια ώρα ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος προέβαλε τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας και την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων προκειμένου να δικαιολογήσει την στήριξή του στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αν και -όπως είπε- διατηρεί ισχυρές ενστάσεις με αρκετές από τις προωθούμενες διατάξεις.

«Έχω μπροστά μου δύο κακά και πρέπει να επιλέξω το λιγότερο κακό. Είμαι σε πολύ σοβαρό ηθικό δίλημμα. Από τη μία προτείνω την ψήφιση ενός νόμου κάποιες ρυθμίσεις του οποίου με βρίσκουν αντίθετο και από την άλλη αν δεν το ψηφίσουμε θα βρεθούμε ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας» είπε υπουργός Δικαιοσύνης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου ( ΠΑΣΟΚ) που επισήμανε από τα έδρανα «Εισηγείται νομοσχέδιο το οποίο δεν πιστεύει. Να παραιτηθεί».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι « Η εναλλακτική είναι η φυγομαχία και δεν την επιθυμώ. Έχω δύο κακά μπροστά μου και πρέπει να επιλέξω. Προτιμώ κάποιες κακές ρυθμίσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας παρά να βρεθούν κάποιοι με μειωμένες συντάξεις. Δεν θέλω να συμβάλλω σε μία εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία. Έχουμε και μία διέξοδο. Η τελευταία άρνηση στην αλληλογραφία με θεσμούς για την εμμάρτυρη απόδειξη δεν επικαλείται ουσιαστικές αντιρρήσεις αλλά μόνο έλλειψη χρόνου. Μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε ένα σύστημα εμμάρτυρης απόδειξης στο οποίο πιστεύουμε».

«Η ψήφιση των νομοθετημάτων με τα προαπαιτούμενα, υπο την απειλή του Grexit, είναι μονόδρομος για να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη κοινωνική πολιτική» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε ότι «αποτελεί έσχατο σημείο να εισηγείστε ένα νομοσχέδιο υπο το κράτος της επιβολής και της καθ υπαγόρευσης -όπως ισχυρίζεστε- με το οποίο διαφωνείτε» ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη βούληση της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (Ποτάμι) υπενθύμισε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας «εισέπραξε» την αρνητική στάση του νομικού κόσμου.
 Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς βάζουμε πλάτη, θα στηρίξουμε, θα ψηφίσουμε αλλά οφείλουμε από εδώ και πε΄ρα να συζητάμε με σοβαρότητα τα μείζονα ζητήματα».

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις απελευθερώνουν το κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης επισήμανε -για μια ακόμα φορά- ότι θα ψηφίσει κατά παράβαση των όσων επιβάλλει η συνείδησή του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης